FOLLOW US: facebook twitter

Άμεση παρέμβαση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος – Τι επισημαίνει ο δήμαρχος Γ. Λέντζας σε δήλωσή του

Ημερομηνία: 06-12-2021 | Συντάκτης:

Νέα πλημμύρα στο κέντρο της Βάρδας

Αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ήρθαν ξανά προχθές το μεσημέρι οι κάτοικοι της Βάρδας, μετά την πολύ ισχυρή βροχόπτωση στη Βουπρασία, με συνέπεια o αστικός ιστός να μετατραπεί εκ νέου σε… κανάλι, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας-Βουπρασίας, Ανδρέας Τσίρος, η πολύ δυνατή βροχή σταμάτησε στη μία το μεσημέρι και ως τις δύο υπήρχαν στη Βάρδα τα φυσιολογικά νερά μίας νεροποντής, όμως μια κακοτεχνία του πρόσφατου παρελθόντος προξένησε νέα πλημμύρα στην πόλη.

«Ξαφνικά, ενώ η βροχή είχε σταματήσει για αρκετή ώρα, η Βάρδα πλημμύρισε για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, αναλόγως το σημείο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα νερά που πνίγουν την αγορά της Βάρδας, οφείλονται σε νερά που έρχονται εκτός οικιστικού ιστού. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό από χρόνια και το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στη Δημοτική αρχή ως Εμπορικός σύλλογος. Επίσης έχουμε ενημερώσει κατά το παρελθόν ότι σε κομμάτι της τάφρου που ξεκινά από την Αγίου Νικολάου και καταλήγει κάτω από τις γραμμές του τρένου, υπάρχει κακοτεχνία στη διασταύρωση Βορείου Ηπείρου & Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκεκριμένα πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε γίνει παρέμβαση για συντήρηση με αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο σημείο να έχει μπαζώσει. Εκεί χρειάζεται άμεση παρέμβαση.Παρακαλούμε τον Δήμαρχο και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους να λάβουν έστω και τώρα υπόψη τους αυτά που τους προτείνουμε. Σωτηρία εκ των υστέρων δεν θέλουμε από κανέναν», τόνισε.

Γ. Λέντζας: «Οφείλουμε να δράσουμε με γνώμονα το μέλλον»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας για το θέμα των πλημμυρών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πληξει το δήμο του δήλωσε:

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την πρώτη στιγμή των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας, στάθηκε με όλες τις δυνάμεις της, στο πλευρό των συνδημοτών μας, με γνώμονα την προστασία των ανθρώπινων ζωών, και των περιουσιών.

Το κύριο ζήτημα που κατέδειξε η πρόσφατη θεομηνία, τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε άλλες περιοχές τη χώρας, είναι πως η συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων από τον κρατικό μηχανισμό απαιτεί επανασχεδιασμό.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και πραγματιστές. Σε θέματα τόσο σοβαρά όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δεν χωρούν λαϊκισμοί.

Η ραγδαία αύξηση των βροχοπτώσεων σε όλη την Δυτική Ελλάδα σχετίζεται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Οι καλλιέργειες, και κυρίως οι τρόποι καλλιέργειας έχουν αλλάξει δραματικά.

Το αποστραγγιστικό δίκτυο της Ηλείας μετρά πάνω από 50 χρόνια ζωής. Παρότι η Περιφέρεια κάθε χρόνο δαπανά εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό του αποστραγγιστικού δικτύου, εντούτοις σε κάθε έκτακτο καιρικό φαινόμενο οι πλημμύρες είναι αναπόφευκτες.

Οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και κυρίως είναι σχεδιασμένες για άλλες εποχές. Οφείλουμε να δράσουμε με γνώμονα το μέλλον.
Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και ήδη έχουν προγραμματιστεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα, επισκέψεις στην Περιφέρεια, και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προκειμένου να καταδείξουμε μέσα από τα θεσμικά όργανα του Κράτους, πως πρέπει να υπάρξει συνολική αλλαγή στην αντιμετώπιση, και κυρίως την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων στη περιοχή μας.

Χρειάζεται αμεσότατα νέος σχεδιασμός του αποστραγγιστικού δικτύου, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όροι και κανόνες για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, διάθεση σύγχρονων μηχανημάτων στην αυτοδιοίκηση. Μια ολιστική «πράσινη» αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πρώτα από όλα όμως χρειάζεται η παραδοχή πως εάν δεν οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, τότε αυτό θα μας προσπεράσει…»

Φωτογραφίες από π. Ιωάννης Κούγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ