FOLLOW US: facebook twitter

Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Ημερομηνία: 14-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία, επανέφεραν στην επικαιρότητα τα ζητήματα της παντελούς έλλειψης ουσιαστικού σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της χώρας μας και ιδιαίτερα στο νομό μας που έχουμε περιοδικά σεισμικά φαινόμενα.

Η Ηλεία και όλη η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μία άκρως σεισμογενή περιοχή και έχει βιώσει σεισμούς μεγάλων εντάσεων και καταστροφές. Όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό προληπτικό μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας.

Αποτελεί πρόκληση το δήθεν ενδιαφέρον όλων όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, για την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική ή αντιπυρική θωράκιση μετά την όποια καταστροφή, αφού το κράτος με δική του ευθύνη δεν έχει πάρει μέτρα για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου απέναντι σε καταστροφές με τις οποίες ο λαός μας βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος. Σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταστροφές απαριθμούμε συνεχώς αλλά δεν προβλέπουν να κάνουν κάτι να μην μετράμε τις πληγές μας κάθε φορά.

Η αντισεισμική-αντιπλημμυρική-αντιπυρική θωράκιση αποτελεί κρατική ευθύνη!

Η κρατική «φροντίδα» και τα μέτρα που πήραν γι’ αυτά τα ζητήματα, και κύρια για το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, είναι η μετακύληση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στους Δήμους και την Τοπική Διοίκηση, την ώρα κιόλας που πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους.

Η αντισεισμική επάρκεια των σχολείων, των εργατικών κατοικιών, των καταστημάτων, των δημόσιων κτηρίων που καθημερινά τα επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες, που μορφώνονται και ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τα παιδιά μας και εμείς πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και να παρθούν μέτρα ενίσχυσης, με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ευθύνη του κράτους. Δεν γίνεται να λειτουργούν σχολεία στο νομό που έχουν κατασκευαστεί σχεδόν έναν αιώνα πριν και το κράτος και η πολιτεία να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Σήμερα απαιτείται και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης και ελέγχου των κατασκευών, αλλά και συνολικά ένα σχέδιο πολεοδόμησης και χωροταξίας, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι χρήσεις γης, η οργανωμένη επέκταση του σχεδίου πόλης, οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ εγκαταστάσεων και κατοικημένων περιοχών, η παλαιότητα των υφιστάμενων κατασκευών και οι ανάγκες επισκευών τους.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν με κάθε τρόπο οι λαοί.

Απαιτούμε άμεσα:

· Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένος έλεγχος με ευθύνη του κράτους, με σύνταξη μελετών στατικής επάρκειας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα τα όσα έχουν κατασκευαστεί πιο παλιά ή εμφανίζουν προφανή προβλήματα.

·Ολοκληρωμένος έλεγχος στις εργατικές κατοικίες και τα κέντρα διασκέδασης με ευθύνη του κράτους.

· Συγκρότηση κλιμακίου μηχανικών υπό κρατική ευθύνη, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι ιδιώτες για ελέγχους των κατοικιών τους.

Σε αυτό το δρόμο καλούμε το λαό της Ηλείας, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να διεκδικήσει μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, να δυναμώσει την πάλη του μαζί με τους κομμουνιστές και να δυναμώσει το ΚΚΕ, παντού και στις εκλογές που έρχονται!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος