FOLLOW US: facebook twitter

«Αμαλιαδίτες στη Μικρά Ασία, Μικρασιάτες στην Αμαλιάδα»

Ημερομηνία: 24-10-2022 | Συντάκτης:

Εξαιρετική εκδήλωση στον Πολυχώρο από τον δήμο Ήλιδας και την εφημ. “Ενημέρωση” για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Σημαντική ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν και καταγράφονται στην ιστορία της Αμαλιάδας, παρουσιάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε στον Πολυχώρο Πολιτισμού , ο δήμος Ήλιδας με την εφημερίδα “Ενημέρωση” , σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Κέντρο  Λαογραφικών Μελετών “Ο ΠΕΛΟΠΑΣ”  και την Ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού Heteronymous,  αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.  Το αφιέρωμα αυτό  στην ουσία αποτελεί μια συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί για την  άγνωστη ιστορία της Αμαλιάδας το καλοκαίρι, επικεντρωμένη όμως πλέον στο Μικρασιατικό και τον προσφυγικό πληθυσμό της πόλης. 

Την βραδιά  παρουσίασε η κ. Δήμητρα Λέκκα, ακολούθησε χιαρετισμός του δημάρχου κ. Γιάννη Λυμπέρη,  ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που είχε τίτλο «Αμαλιαδίτες στη Μικρά Ασία, Μικρασιάτες στην Αμαλιάδα», ήταν ο εκδοτης  της εφημ. Ενημέρωση κ Χρήστος Λιακόπουλος , που παρουσίασε άγνωστα στοιχεία της εποχής εκείνης που έγιναν στην Μικρά Ασία με τη συμμετοχή Αμαλιαδιτών στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, αλλά και όσα ακολούθησαν με την έλευση των προσφύγων στην Αμαλιάδα. Μέσα από δύο θεματικές ενότητες ο κ.  Λιακόπουλος –  με πρωτοεφανιζόμενα στοιχεία και ντοκουμέντα από τα προσωπικά του αρχεία και κατόπιν έρευνας , αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν και σημάδεψαν την ιστορία της πόλης  της Αμαλιάδας, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό άγνωστες ιστορίες συνοδευόμενες από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Ποιοι Αμαλιαδίτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες της Μικράς Ασίας, ποιοι αιχμαλωτίστηκαν, ποιοι κηρύχθησαν αγνοούμενοι, πόσοι και ποιοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήλθαν κι εγκαταστάθηκαν στην Αμαλιάδα και πόσο επηρέασαν την κοινωνική ζωή της πόλης, όπως και την αυτοδιοικητική της εξέλιξη. Μια πραγματικά πολύ κατατοπιστική ενημέρωση με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, μια καταγραφή που διδάσκει την ιστορία το προσφυγικού πληθυσμού της Αμαλιάδας και που η νέα γενιά θα πρέπει να γνωρίζει για να αγαπήσει ακόμα περισσότερο τον τόπο της.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από την Μ. Ασία,  όπου συμμετείχαν γυναίκες από το Χορευτικό Τμήμα του Δ.Ήλιδας με χορούς: Σεΐτα-τα-Ονυμά-Χορός των Μαντήλιων-Χορός των κουταλιών από την περιοχή της Καππαδοκίας,  με την συμβολή του Πελοποννησιακού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών «Πέλοπας». και την ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”Heterronymous.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος