FOLLOW US: facebook twitter

«Αλτις 1875-2018: Ακολουθώντας τα χνάρια των ερευνητών αρχαιολόγων»

Ημερομηνία: 07-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας που συμμετέχει στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για όγδοη συνεχή χρονιά, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου σε όλη τη χώρα. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα σε όλη τη χώρα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας την 9 & 10 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιήσει θεματική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπίας με τίτλο «‘Αλτις 1875-2018: Ακολουθώντας τα χνάρια των  ερευνητών αρχαιολόγων».

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της περιήγησης:

Η περιοχή της Ολυμπίας, υπήρξε κατά την αρχαιότητα προσφιλής τόπος συνάντησης των Πανελλήνων, κατοίκων της μητροπολιτικής Ελλάδας, της ανατολής και της δύσης, τόπος οικουμενικός και φορέας ιδεωδών που πήγασαν από τους αδιάλειπτα, επί μια και πλέον  χιλιετία, εκεί τελούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 393 μ.Χ, ο Θεοδόσιος ο Α΄, κατήργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια προσπάθεια εξάλειψης καθετί που θεωρούταν ειδωλολατρικό. Η περιοχή εγκαταλείφτηκε οριστικά την εποχή του Θεοδοσίου του Β΄ το 426 μ.Χ, όταν με διάταγμά του επέβαλε την καταστροφή και το κλείσιμο όλων των ειδωλολατρικών ιερών.

Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην Ολυμπία πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου του 1829 από Γάλλους ερευνητές Η ανασκαφική έρευνα διεξήχθη στο ναό του Δία, διήρκησε περίπου έξι εβδομάδες και διεκόπη με διάταγμα του Κυβερνήτη της ελληνικής πολιτείας Ι. Καποδίστρια.

Από το 1875 έως και σήμερα το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ύστερα από σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό κράτος συνεχίζει την έρευνα εντός του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου.

Κατά τα έτη 2006 έως και 2016, στο πλαίσιο υλοποίησης δημόσιου τεχνικού έργου υδρεύσεως της Ηλείας από τον ποταμό Ερύμανθο αποκαλύφθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο της Άλτης,  από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, δυο σημαντικά ιερά, το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης και το ιερό της Ειλειθύιας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με πρόθεση να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα πρόσφατα ανασκαφέντα  ιερά της Δήμητρας Χαμύνης και Ειλειθύιας, καθώς και το νεκροταφείο με τους θαλαμωτούς τάφους μυκηναϊκών χρόνων που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Ολυμπίας και  να αντιληφθούν το μέγεθος του ιερού του Διός.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 & 10 Μαΐου 2019

Υπεύθυνη Αρχαιολόγος: Ρ. Λεβεντούρη

Ώρα εκδήλωσης: 9:30-12:30

Σημείο συνάντησης: Είσοδο Αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας.

Στοιχεία επικοινωνίας με την Εφ. Α. Ηλείας:

Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή 08:00-15:00

Διεύθυνση: Αρχαία Ολυμπία, 27065

Τηλ: 2624023753


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος