FOLLOW US: facebook twitter

Άλλους τους πτωχεύουν κι άλλους τους… κουρεύουν

Ημερομηνία: 30-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Πώς ξετυλίγεται το κυβερνητικό σχέδιο που από τη μία πλευρά εξασφαλίζει την «αμνήστευση» των τραπεζιτών για τα «θαλασσοδάνεια» των μεγαλόσχημων και από την άλλη οδηγεί νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στον Καιάδα της αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Ενώ ο νέος πτωχευτικός κώδικας και η «δεύτερη ευκαιρία» αποτελούν πλέον ακόμα ένα βολικό σκαλοπάτι διαφυγής των μεγάλων και καταστροφής των μικρών επιχειρήσεων και των χρεωμένων νοικοκυριών, η κυβέρνηση συνεχίζει με κάθε τρόπο τη διευκόλυνση των μεγάλων δανειοληπτών, με πλήρη αποδιοργάνωση των εργασιακών συνθηκών των τραπεζοϋπαλλήλων και συνεχείς νόμους για τη διαχρονική ασυλία των στελεχών και των διοικήσεων, οι οποίες ξεφορτώνονται όσο όσο σε funds και εταιρείες τα «κόκκινα» δάνεια με ασυνήθιστα ευνοϊκούς όρους «κουρέματος».

Οι όποιοι εγχώριοι και όχι μόνο έλεγχοι, με την ασυλία των τραπεζιτών απολύτως κατοχυρωμένη, παύουν να έχουν αντικείμενο, ενώ οι αφοπλισμένοι εισαγγελείς -ακόμα κι αν έχουν το κίνητρο εφαρμογής του δίκαιου- βλέπουν τις τράπεζες με τα κιάλια.

Οσοι πήραν στην πορεία προς τη χρεοκοπία της οικονομίας τα υπέρογκα θαλασσοδάνεια με τις ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες εξασφαλίσεις σήμερα απαλλάσσονται με νόμους και ειδικές ρυθμίσεις από την υποχρέωση καταβολής των χρεών τους. Τα «κόκκινα» δάνεια και οι τόκοι τους, υπό το βλέμμα του διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργού Οικονομικών, «κουρεύτηκαν» και εξακολουθούν να «κουρεύονται» με… την ψιλή μηχανή μέσω των funds που τα εξαγοράζουν ακόμα και κάτω από το μισό της αξίας τους.

Οι τραπεζίτες πωλούν ακόμα και τις εμπράγματες εγγυήσεις των χρεωμένων (πλοία, βίλες κ.λπ.) σε τιμές εξευτελιστικές. Οι ίδιοι βέβαια έχουν διασφαλίσει την αναδρομική και τη μελλοντική ασυλία τους, με πλήρη ποινική απαλλαγή ακόμα κι αν μεγάλα κεφάλαια που μπήκαν στις τράπεζές τους από το υστέρημα του κόσμου διέφυγαν παράνομα στο εξωτερικό. Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι αυτοί που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια τα μεταπωλούν σε καλύτερες τιμές, ενώ συχνά οι αγοραστές είναι εταιρείες συμφερόντων εκείνων που πήραν τα αρχικά δάνεια!

Με μια ολομέτωπη νομοθετική επίθεση η κυβέρνηση εμποδίζει τη δικαιοσύνη ακόμα και να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Αδιαφορώντας για τα δικαστικά βουλεύματα, για τις αποφάσεις του ΣτΕ, για τις απόψεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής με το «έτσι θέλω» εφαρμόζει το κραυγαλέο πολιτικό της σχέδιο.

Το κυβερνητικό σχέδιο σε πέντε βήματα

  • Το πρώτο βήμα ήταν η αλλαγή του νέου Ποινικού Κώδικα, που θέσπισε την εξαίρεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον δημόσιο τομέα ώστε να πάψει η αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα σε αδικήματα απιστίας, με στόχο την ασυλία των τραπεζιτών.
  • Στη συνέχεια, με την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της πανδημίας δόθηκε μεν παράταση για τις διοικήσεις φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων κ.λπ. να υποβάλουν τις τυχόν εγκλήσεις για αδικήματα απιστίας, αλλά οι τράπεζες εξαιρέθηκαν από την παράταση.
  • Ενώ τα επισφαλή δάνεια εφοπλιστών, επιχειρηματιών, κομμάτων και ΜΜΕ γονάτισαν την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, καμία από αυτές δεν θέλησε να ασκήσει το δικαίωμα της έγκλησης κατά των στελεχών της που παρείχαν τα παραπάνω δάνεια. Η αρχή της ισότητας έγινε για άλλη μία φορά κουρελόχαρτο. Κι αυτό δεν το λένε μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, αλλά τα πλέον αρμόδια χείλη των φορέων της Δικαιοσύνης.
  • Η συνέχεια γίνεται με τον νόμο της πτώχευσης των πολλών, εφόσον οι τράπεζες χρειάζονται πάλι ζεστό χρήμα, παρά τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Οι καταθέσεις που διοχετεύτηκαν στα θαλασσοδάνεια, θα αναπληρωθούν με τη ρευστοποιημένη περιουσία των υπό πτώχευση πολιτών και μικρών επιχειρήσεων.
  • Η επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου και ποινικοποίησης της φτώχειας κορυφώνεται με το τελευταίο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει την ταχεία εκδίκαση των εκκρεμών αιτήσεων δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη, χωρίς δίκη σε ακροατήριο και με διαγραφή των υποθέσεων για τις οποίες δεν θα υποβληθούν αιτήσεις επαναπροσδιορισμού. «Το νομοθέτημα μοιάζει να έχει δοθεί στο υπουργείο χέρι με χέρι από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Δεν τηρεί ούτε φύλλο συκής, έτσι για τα προσχήματα», επισημαίνεται σε ένα από τα σχόλια για τη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος