FOLLOW US: facebook twitter

Άλλο ένα καλοκαίρι με τους παράσσιους στην Ανδρίτσαινα

Ημερομηνία: 16-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Όταν το καλοκαίρι του 2018  μία ομάδα νέων με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα αποφάσισε να ιδρύσει τον σύλλογο νέων και να προσφέρει ότι μπορεί στην πέτρινη αρχόντισσα, που τους χάρισε απλόχερα τις ωραιότερες στιγμές της ζωής τους, πολλοί θα τους χαρακτήριζαν τρελούς. Ωστόσο, για άλλο ένα καλοκαίρι  ο Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας ‘’Παρράσιοι’’ πρωτοστάτησε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης και σε συνεργασία πάντα με την Δημοτική αρχή, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσέφερε στο κοινό έναν πραγματικό Αύγουστο Πολιτισμού!

Πιο συγκεκριμένα:

Μεταξύ 28-30 Ιουλίου η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία διοργάνωσε το 8ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, την Ελβετική Ένωση Φίλων Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, την Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας και τον Σύλλογο Νέων Ανδρίτσαινας «Παρράσιοι» με θέμα «Ονοματολογικά Πελοποννήσου»!

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν στον χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, όπου και παρουσιάστηκαν περισσότερες από 40 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες κυρίων ονομάτων (βαφτιστικών, επωνύμων, παρωνυμίων, τοπωνυμίων, κ.λπ.) της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευθούν στον 25ο τόμο του περιοδικού Ονόματα. Ηταν πραγματικά τιμή μας να πρωτοστατήσουμε ως Σύλλογος σε ένα τέτοιου εύρους εγχείρημα, το οποίο και αγκαλιάστηκε εξ αρχής από όλους τους φορείς, γεγονός το οποίο και οδήγησε στην μεγάλη επιτυχία του.

12 Αυγούστου : Το 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους -ASFF- Ανδρίτσαινας από τους Παρράσιους είναι πλέον πραγματικότητα ! Η πετρόκτιστη πόλη της Ανδρίτσαινας έδωσε στους επισκέπτες της, την ευκαιρία  να βιώσουν τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η τέχνη του κινηματογράφου, μέσα από τις ταινίες μικρού μήκους. Γιατί μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να ειπωθούν πολλά….

Το κοινό  κλήθηκε να συμμετάσχει ενεργά στο διαγωνιστικό φεστιβάλ χρίζοντας με τη ψήφο του τη καλύτερη, κατά την γνώμη του, ταινία, ανακηρύσσοντας έτσι  τον νικητή, ο οποίος δεν  ήταν άλλος παρά “Τα σκυλιά της βροχής” (RAIN DOGS) του Παναγιώτη Χαλακατεβάκη.

Καταλύτης στην όλη προσπάθεια ήταν εξ αρχής το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, χάρη στην υλικοτεχνική υποστήριξη που προσέφερε, καθώς και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.

20 Αυγούστου: H πέτρινη Αρχόντισα υποδέχτηκε στην κεντρική της πλατεία, που πραγματικά πλημμύρισε από κόσμο, την μαγευτική Ιωάννα Καβρουλάκη σε μια φαντασμαγορική συναυλία, η οποία υπήρξε  καρπός της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τους Παρράσιους. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Χρήστο Τρεσίντση, ενώ στην κιθάρα ήταν ο Γιώργος Κοκονίδης.

O Αύγουστος αυτός όμως έλαβε έντονο χρώμα και από δράσεις άλλων φόρεων, οι οποίοι στιγμάτισαν με τη σειρά τους το φετινό καλοκαίρι!

Η μοναδική Ελένη Τσαλιγοπούλου ταξίδεψε στις 13 Αυγούστου το κοινό της Ανδρίτσαινας σε μία Συναυλία, η οποία και διοργανώθηκε από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Εξίσου εξαιρετικός ήταν ο θεατρικός μονόλογος <ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ/ΠΕΡΣΕΦΑΣΣΑ>, που διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας στις 16 Αυγούστου στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023!  

(Κείμενο – έρευνα – σκηνοθεσία – ερμηνεία : Φιλιά Δενδρινού)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος