FOLLOW US: facebook twitter

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Ημερομηνία: 07-11-2023 | Συντάκτης:

Μηνύματα ειρήνης και συμπαράστασης από τους μαθητές Πύργου & Ολυμπίας

Καταλήψεις στα σχολεία και ειρηνικές μαθητικές πορείες στην Ηλεία


Εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης

Καταλήψεις σχολείων και κινητοποίηση μαθητών χθες στην κεντρική πλατεία Πύργου

  • Διεκδίκησαν ασφαλή σχολεία χωρίς ελλείψεις
  • Συμπαράσταση από την ΕΛΜΕ Ηλείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Στους δρόμους βγήκαν χθες οι μαθητές του Πύργου όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας, διαδηλώνοντας για σχολεία που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης.

Από νωρίς το πρωί, στην κατάληψη των σχολείων τους προχώρησαν οι μαθητές του 1ου, 2ου και 3ου Γυμνασίου Πύργου ενώ σε άλλα Γυμνάσια και Λύκεια αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να απέχουν από τα μαθήματα τους συμμετέχοντας έτσι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πύργου και στην κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι μαθητές κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ του λαού της Παλαιστίνης και φτιάχνοντας με τις σχολικές τους τσάντες το σήμα της Ειρήνης, ζήτησαν να ακουστεί η φωνή τους, να μην συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο και διεκδίκησαν αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, κάλυψη των κενών αλλά και αυξήσεις στους μισθούς κάνοντας αναφορά στην ακρίβεια που σαρώνει τις οικογένειες τους.

Η Χαρά Πολυχρονίδου, μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, εκπροσωπώντας την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της πόλης διαβάζοντας το κείμενο που είχαν προετοιμάσει για τη κινητοποίηση, ανέφερε: «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά. Η ακρίβεια σαρώνει τα σπίτια μας, ο πόλεμος στη γειτονιά μας, σφαγή στην Παλαιστίνη. Ως εδώ. Ακόμα μια χρονιά κατατίθεται ο προϋπολογισμός για τα σχολεία και ακόμα μια χρονιά είναι ίδια τα χρήματα. Απαιτούμε αύξηση εδώ και τώρα για να γίνουν τα σχολεία και οι υποδομές σύγχρονα. Για να καλυφθούν τα κενά στους καθηγητές και σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια για όσους λίγους έχουν να πληρώνουν και για όσους δεν μπορούν να παλεύουν με ατελείωτες εξετάσεις. Το κράτος και οι κυβερνήσεις αγνοούν τις ανάγκες μας, επιλέγουν να δίνουν τα κέρδη τους για να χρηματοδοτούν πολέμους και να οπλίζουν το ΝΑΤΟ. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και το δίκαιο αίτημα του να έχουν την δική τους πατρίδα. Ότι καλό γίνεται ότι καταφέρνουμε, το κάνουμε μόνο όταν αγωνιζόμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους. Η φωνή των μαθητών θα ακουστεί ξανά δυνατά» είπε και αναφερόμενη στα αιτήματα τους τόνισε: «Απαιτούμε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, να γίνουν έλεγχοι- επιδιορθώσεις στα σχολεία, να παρθούν μέτρα για τους σεισμούς και πλημμύρες. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές, να χρηματοδοτήσουν όλες τις σχολικές εκδρομές για όλους τους μαθητές. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ειρήνη τώρα στη Μέση Ανατολή. Συνεχίζουμε».

Στήριξη από ΕΛΜΕ Ηλείας

Στον αγώνα των μαθητών συμπαραστάθηκε και η ΕΛΜΕ Ηλείας, το ΔΣ της οποίας είχε προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου, από την κεντρική πλατεία Πύργου, τόνισε πως συμπαραστέκονται στον αγώνα των μαθητών τονίζοντας πως και οι εκπαιδευτικοί έχουν τα ίδια αιτήματα με τα παιδιά καθώς ζουν και αυτοί καθημερινά τα χιλιάδες προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία. «Ξεκινώντας από τα κενά σε εκπαιδευτικούς που ακόμα και στο Νομό μας είναι δεκάδες στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια όσον αφορά αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλεια και αντιπλημμυρικά αλλά και πιο απλά πράγματα που βλέπουμε να πέφτουν σοφάδες από τα ταβάνια. Για την καθαριότητα σχολείων που δεν έχουν γίνει προσλήψεις και προσπαθούν οι δήμοι με προσωπικό μειωμένου ωραρίου να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα του σχολείου. Βέβαια τα παιδιά στα αιτήματα τους έβαλαν και την ακρίβεια που την βιώνουν καθημερινά στα σπίτια τους όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους αγωνίζονται και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τους πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας. Για όλα αυτά και εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο πλάι των μαθητών μας γιατί θεωρούμε ότι μόνο με διεκδίκηση και αγώνα μπορούμε κάτι να καταφέρουμε».


Μήνυμα ειρήνης για την Παλαιστίνη από τους μαθητές
του Γυμνασίου Ολυμπίας

Έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης και παρέδωσαν ψήφισμα

στον δήμαρχο Γ. Γεωργιόπουλο

«Ησυχία κάνουμε

όταν τα παιδιά κοιμούνται

ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!»

Ένα συγκινητικό μήνυμα  για την ειρήνη  και τα παιδιά της Παλαιστίνης, έστειλαν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας στην κινητοποίηση που έκαναν το πρωί κατά του πολέμου στη Γάζα,  Οι μαθητές έκαναν, ειρηνική πορεία  από το σχολείο τους προς το δημαρχείο και εν συνεχεία τον αρχαιολογικό χώρο,  με το πανό που ζωγράφισαν τα ίδια τα παιδιά και έγραφε «Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης».  Οι μαθητές περιδιαβαίνοντας την πόλη της Ολυμπίας, παρέδωσαν ψήφισμα στον δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο ζητώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί  και οι εκατόμβες των νεκρών παιδιών και να βρεθεί μια δίκαιη λύση για την περιοχή.

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ολυμπία είναι ο τόπος που επινοήθηκε η εκεχειρία και πρέπει να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο για πρωτοβουλίες ειρήνευσης, ενώ συνεχάρη τα παιδιά για την ευαισθησία που τα διακρίνει.

Ειδικότερα στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρουν τα εξής;

«Ο πόλεμος είναι η έσχατη και πιο ολοκληρωτική μορφή ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ αντιμαχομένων. Παραβιάζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή και την ελευθερία ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων. Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ την Παλαιστίνη δεν άρχισε στις 7 Οκτωβρίου…κρατάει 76 χρόνια γεμάτα μίσος, αίμα, χιλιάδες νεκρούς, εγκλήματα πολέμου και από τις δύο μεριές και άφατη υποκρισία από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Η ζωή αυτών των ανθρώπων κρέμεται από την ικανοποίηση συμφερόντων από τα οποία δε θα ωφεληθούν καν οι ίδιοι. Παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν αμέριμνα στις αυλές, να ζουν ξένοιαστα και να διεκδικούν τα όνειρά τους, ξυπνάνε και αντικρίζουν το σκοτάδι και τον όλεθρο των βομβαρδισμών. Και ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να ζει στη μακάρια ακινησία του!

Για αυτά τα παιδιά φωνάζουμε σήμερα από το δοξασμένο τόπο της Αρχαίας Ελλάδας, την Αρχαία Ολυμπία. Το μέρος που έχει το προνόμιο κάθε τέσσερα χρόνια να ανάβει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να μεταλαμπαδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης το μήνυμα της εκεχειρίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών μέσα από την ευγενή άμιλλα.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση και την αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης.

Ζητάμε να επικρατήσει ασφάλεια , σταθερότητα και Ειρήνη στην περιοχή και να βρεθεί μια δίκαιη λύση.

Ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ζητάμε Ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Πέρα στο ξέφωτο η Ολυμπία

Ξάγρυπνη μεσάνυχτα πλέκει για τον καθένα τους

Κι’απόνα στεφάνι αγριλία

Ειρηνικής ειρήνης

Ειρήνης όλου του κόσμου

 Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας 6 Νοεμβρίου 2023»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος