FOLLOW US: facebook twitter

Αλλάζουν οι προτιμήσεις στις αγορές κηπευτικών λόγω Κορονοϊού

Ημερομηνία: 12-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Ποιους ωφελεί το «εμπάργκο» σε Κίνα και Ιταλία

Η σύγχυση και ο πανικός που ομολογουμένως επικρατεί γύρω από τον κορονοϊό και την μετάδοσή του, έχει ξεκινήσει να αλλάζει τις προτιμήσεις των εισαγωγέων, οι οποίοι σιγά σιγά στρέφονται σε άλλες αγορές προκειμένου να προμηθευτούν εμπόρευμα.

Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται από την Κρήτη όπου όπως αναφέρει στο agronews.gr ο Μανώλης Χαριστάκης, που λειτουργεί δημοπρατήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, τελευταία το τηλέφωνο χτυπάει από την Σερβία και την Λευκορωσία από εμπόρους που θέλουν να πάρουν προσφορά και οι οποίοι μέχρι πρότινος προμηθεύονταν από την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή η Κίνα φαίνεται να χάνει μερίδια σε αγροτικά εμπορεύματα που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα μονοπώλιο. Έτσι, σε έλλειψη θα βρίσκεται σε λίγο καιρό το σκόρδο στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου σε ποσοστό 80% κυριαρχεί το κινεζικό προϊόν. Οι πόρτες των κινεζικών αποθηκών που είναι γεµάτες από σκόρδο και τζίντζερ, έχουν κλείσει εδώ και εβδοµάδες, µε την Ολλανδία, η οποία παραλαµβάνει και αναδιανέµει σε υπόλοιπες αγορές τα προϊόντα αυτά, να έχει να δεχθεί παραγγελία από τα τέλη Ιανουαρίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για κρεμμυδι καλλιεργεια

Σε αυτό το πλαίσιο πιο γερά στην ευρωπαϊκή αγορά κοιτάζει να πατήσει το πόδι της η Αίγυπτος, η οποία είδε μια στροφή 180 μοιρών στην σεζόν. Όταν ξεκίνησε η ζήτηση ήταν μηδενική, όμως πολύ απότομα, μπαίνοντας την περίοδο του ξερού, όλη η Ευρώπη έσπευσε να αντικαταστήσει με αιγυπτιακό σκόρδο το κενό της Κίνας.

«Ακόµα δεν είναι σαφές πότε θα ανοίξουν ξανά οι αποθήκες της Κίνας» εξηγεί ο Ολλανδός διανοµέας, ο οποίος αναζητά πλέον εµπόρευµα στην Ισπανία, τη Χιλή και την Αίγυπτο για να συµπληρώσει τα αποθέµατά του.

Η έλλειψη ήδη οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των τιµών. Η τιµή του σκόρδου από την Ισπανία αυξήθηκε περίπου 25%, δηλαδή από 2,20 ευρώ το κιλό πήγε στα 2,80 ευρώ, µέσα σε λίγες εβδοµάδες. Η κατάσταση µε το τζίντζερ είναι ακόµα πιο έντονη αφού στις 30 Ιανουαρίου ένα κουτί 13 κιλών τζίντζερ κόστιζε 22 ευρώ, ενώ τώρα έχει φτάσει στα 41 ευρώ. Στην Ολλανδία το 75% όλου του τζίντζερ και το 66% του σκόρδου προέρχεται από την Κίνα, σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία της Ολλανδίας. Ο εισαγωγέας τζίντζερ, Πολ Γιν, επιβεβαιώνει την κατάσταση: «Υπάρχει µεγάλη έλλειψη στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε. «Έχουµε το δικό µας εργοστάσιο τζίντζερ στην Κίνα, ωστόσο ο ιός µας έχει εξαναγκάσει να παραµείνουµε κλειστοί έπειτα από την κινεζική πρωτοχρονιά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος