FOLLOW US: facebook twitter

Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 11-11-2021 | Συντάκτης:

-Τα οφέλη της αποκάλυψης του Γυμνασίου και της αποκατάστασης των Ρωμαϊκών Μνημείων εξήγησε η κ. Μενδώνη απαντώντας στην «Πρωινή»


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δύο σημαντικές αλλαγές στην Αρχαία Ολυμπία δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς όπως αποκάλυψε, απαντώντας σε ερώτηση της «Πρωινής», η υπουργός Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αίθριο του Μουσείου, η αποκάλυψη του Γυμνασίου θα καταργήσει τον δρόμο που χωρίζει το Μουσείο από τον αρχαιολογικό χώρο και θα τον μετατρέψει σε πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, ενώ η αποκατάσταση των Ρωμαϊκών Μνημείων θα αποδώσει επιπλέον έξι στρέμματα επισκέψιμου μνημείου.

Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, η αποκάλυψη του Ολυμπιακού Γυμνασίου ξεκίνησε το 2012-13, διεκόπη προσωρινά και τώρα συνεχίζεται με χρηματοδότηση από το περιφερειακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας.

«Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023. Αυτό σημαίνει ότι το Γυμνάσιο επεκτείνεται και περνά τον δρόμο. Κατά συνέπεια, ο δρόμος δεν μπορεί να υπάρχει. Θα αντικατασταθεί και ήδη έχει γίνει η σχετική μελέτη. Ο δρόμος που τέμνει και διασπά τον χώρο, θα αντικατασταθεί από πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο και γέφυρα που θα ενώνει τον χώρο και το Μουσείο» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα, σημείωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει με τέσσερα εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης την αποκατάσταση των Ρωμαϊκών μνημείων, αποδίδοντας στην ουσία επιπλέον μνημεία και περίπου έξι στρέμματα αρχαιολογικού χώρου επισκέψιμου.

«Στόχος μας είναι ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας να αντιληφθεί όχι μόνο την Κλασική φάση, που τώρα είναι απολύτως εμφανής στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά τη συνέχεια του ιερού, με ιδιαίτερη ακμή και στη Ρωμαϊκή Περίοδο. Επομένως, αυτά τα δύο έργα συνδυάζονται με την πρόθεση του δήμου να κατασκευάσει τον δρόμο που θα συνδέσει την Ολυμπία με τα παρακείμενα χωριά και αναγκαστικά θα περάσει από το ανάχωμα του Αλφείου. Εκεί λοιπόν χρειάζεται επίσης να κατασκευαστεί μια γέφυρα συν τον δρόμο 3,5 χλμ. όλο αυτό το τμήμα, που θα το κάνει ο δήμος, είναι ενταγμένο στη στρατηγική ανάπλασης που προτείνει η Δημοτική Αρχή και ήδη έχει συζητήσει και μαζί μας και με το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ, κ Σκυλακάκη, για να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με την ανάπλαση αυτή, αυτομάτως αγκαλιάζεται και ο οικισμός και ο αρχαιολογικός χώρος, επομένως τα οφέλη από τον οικισμό είναι πολύ μεγαλύτερα», επισήμανε η κ. Μενδώνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος