FOLLOW US: facebook twitter

Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης της χώρας

Ημερομηνία: 16-01-2019 | Συντάκτης:

Το «θρίλερ Δανέλλη» θεωρείται λήξαν, οι «151» της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δείχνουν  δεδομένοι, και το πολιτικό διακύβευμα της θερμής εβδομάδας που ξεκίνησε χθες  στη Βουλή εντοπίζεται πλέον σε δύο ζητούμενα: Την πλειοψηφία με την οποία θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και τους νέους συσχετισμούς που μπορεί να διαμορφώσει αυτή η πλειοψηφία στον πολιτικού χάρτη της χώρας σε μετεκλογικό ορίζοντα.

Η αντίστροφη μέτρηση προς αυτό το πολιτικό bigbang ξεκίνησεχθες στις 12 το μεσημέρι, με την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα τα μεσάνυχτα και η «πολιτική αριθμητική» του τελευταίου 24ώρου δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ποντάρει στη θετική ψήφο τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτών πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και Σπύρο Δανέλλη.

Η ψήφος Δανέλλη και ο εγκλωβισμός του Ποταμιού

Οι δύο πρώτοι ανακοίνωσαν δημόσια  την πρόθεσή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και διαγράφηκαν από τον Πάνο Καμμένο, οι κύριοι Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος υπερψηφίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν διαγράφονται διότι – με βάση τα κριτήρια του προέδρου των ΑΝΕΛ – δεν είναι υπουργοί, κι ο Σπύρος Δανέλληςαπάντησε απολύτως καθαρά προχθές το βράδυ στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και οριστικοποίησε και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Κατόπιν τούτων, το ερώτημα είναι τι θα πράξει το Ποτάμι ή, για την ακρίβεια οι τρεις εναπομείναντες συντεταγμένοι βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι χθεσινοβραδυνές πληροφορίες και μετά την απάντηση Δανέλλη, έφεραν το Ποτάμι να παραμένει επισήμως στην αρχική του θέση για ψήφο κατά συνείδηση στις Πρέσπες. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει πως οι τρεις θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ, καθώς εξ αρχής έχουν υιοθετήσει θετική στάση για την συμφωνία. Άλλες πληροφορίες όμως, καθώς και τα δημόσια μηνύματα του αντιπροέδρου του κόμματος Γιώργου Μαυρωτά, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτής της στάσης λόγω της… απόφασης Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Προφανώς, εάν ισχύσει το δεύτερο σενάριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει ένα αρκετά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: Να εξηγήσει πως μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται η θέση ενός κόμματος σε μείζον εθνικό θέμα με βάση την ψήφο ενός βουλευτή του. Και, κυρίως, να απεγκλωβιστεί από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έφερε το Ποτάμι η, εκ του αποτελέσματος, ασύμμετρη ισορροπία ανάμεσα στο φλερτ με τη ΝΔ και την προοδευτική στάση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι 149 των Πρεσπών και ο Θεοχαρόπουλος

Με δεδομένο πάντως ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό μέχρι νεωτέρας, οι σίγουρες – αυτή τη στιγμή – ψήφοι υπέρ των Πρεσπών είναι 149: Οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνες της Κατερίνας Παπακώστα, του Σπύρου Δανέλλη, της ´Ελενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Από χθες το πρωί ισχυρές πιθανότητες – έως βεβαιότητα – να προστεθεί σ’ αυτές έως 150η έχει και η ψήφος του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Η απόφαση του ΚΙΝΑΛ να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία και να πάει σε ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία των Πρεσπών υπαγορεύθηκε ακριβώς από την επιλογή να μην επέλθει οριστική ρήξη με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνιζε χθες το βράδυ σε συνομιλητές του στη Βουλή πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αλλά μόνον αυτό», και ενδεικτική του κλίματος μάλλον είναι και αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ του αντιδημάρχου Αθηναίων Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ο κ. Παπαγιαννάκης, γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και πολιτικός φίλος του κ. Θεοχαρόπουλου, γνωστοποίησε με επιστολή του ότι αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ ακριβώς λόγω της διαφωνίας του με τη στάση του κόμματος στο θέμα των Πρεσπών αλλά και λόγω των θέσεων που εξέφρασε το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά για τους υποστηρικτές της συμφωνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος