FOLLOW US: facebook twitter

Αλλάζει η ώρα… άγνωστο για πόσο ακόμη

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου θα γίνει η αλλαγή ώρας, γυρίζοντας τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω.

Η αλλαγή ώρας είναι ένα ανοιχτό θέμα σε επίπεδο ΕΕ, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό της  αλλαγής της ώρας κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο, αρχής γενομένης από το 2021.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το μέτρο της αλλαγής ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή στην ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές, οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα, μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο. Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος