FOLLOW US: facebook twitter

Αλλαγή πλάνου για τον δρόμο Ολυμπία-Θάλασσα

Ημερομηνία: 12-05-2022 | Συντάκτης:

Απορρίφθηκε η χάραξη που περιλαμβάνει έναρξη του δρόμου από το πάρκινγκ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Στην αναπροσαρμογή της μελέτης του οδικού τμήματος Ολυμπία-Θάλασσα αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Υποδομών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, απαιτείται νέα χάραξη η οποία δεν θα περιλαμβάνει τμήμα κηρυγμένης αρχαιολογικής ζώνης στην Αρχαία Ολυμπία.

Έγκυρες πηγές του υπουργείου Υποδομών τόνισαν στην «Πρωινή» ότι η αφετηρια του δρόμου μέσα από την Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα από το σημείο του χώρου στάθμευσης πριν από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και κοντά στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κρίθηκε απαγορευτική από τους αρμόδιους αρχαιολόγους που γνωμοδότησαν σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η επιλογή μιας τέτοιας χάραξης αφενός θα κατέστρεφε τη φυσιογνωμία της Αρχαίας Ολυμπίας και αφετέρου κινείται σε λογική όχι περιβαλλοντική και διαφορετική από την κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου, που προβλέπει όσο το δυνατόν λιγότερα αυτοκίνητα στην περιοχή.

Όπως τονίστηκε από αρμόδιο στέλεχος, ένα τέτοιο έργο –ακόμα κι αν έπαιρνε το «πράσινο φως» τώρα- θα απορριπτόταν χωρίς δισταγμό από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού το όφελος από τον οδικό άξονα θα ήταν αμελητέο μπροστά στην τεράστια αισθητική και περιβαλλοντική ζημιά που θα προκαλούσε η κατασκευή του στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας έχει ήδη ετοιμάσει εναλλακτική πρόταση, η οποία αξιολογείται ως πιο φθηνή και πιο ρεαλιστική, με την αφετηρία του δρόμου κοντά στην περιοχή της ΤΚ Φλόκα. Όπως επισημάνθηκε, μια τέτοια χάραξη αφενός μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής και αυξάνει τις πιθανότητες να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και αφετέρου έχει πολύ λιγότερες κατασκευαστικές δυσκολίες και κατ΄ επέκταση ρεαλιστικότερο χρονοδιάγραμμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος