FOLLOW US: facebook twitter

ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ

Ημερομηνία: 12-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

του Πάνου Τριγάζη

Η Κυριακή των Βαΐων γεννά συνειρμούς και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Πολύ περισσότερο, την περίοδο της πανδημίας τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα απέδιδαν στον Μητσοτάκη ιδιότητες και θρησκευτικού ηγέτη, πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Μετά όμως και την τραγωδία των Τεμπών, αναμένεται βάσιμα ότι μετά Βαΐων και κλάδων θα εισέλθει στα Ιεροσόλυμα ο Αλέξης Τσίπρας, όχι ο Μητσοτάκης.

Ότι και αν κάνει εσχάτως ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων να μετρά τον πατριωτισμό με το μήκος του φράχτη στον Έβρο, στην λαϊκή συνείδηση έχει καταδικαστεί. Τα οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο, και στα εθνικά θέματα, αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες με βιβλίο που περιέχει απόψεις του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε στην διάρκεια της θητείας του να βάλει το Κυπριακό στο ράφι, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στον διάλογο με την Άγκυρα. Έτσι εξηγείται τώρα, γιατί ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωνε προ τριετίας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν δεν ήταν στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζω με την ευκαιρία ότι τον Ιούνιο 2019 απόφαση για ευρωπαϊκές κυρώσεις είχε ληφθεί σε σύνοδο κορυφής, ύστερα από προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα σε συντονισμό με τον Ν Αναστασιάδη. Απόφαση που ξεχάστηκε όταν το τιμόνι της χώρας ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για τον φράχτη στον Έβρο, που την επέκτασή του ο ηγέτης της Δεξιάς χαρακτηρίζει ακριβή, πληροφορηθήκαμε ότι ανατέθηκε σε εταιρεία ιδρυμένη προ διμήνου, υποθέτουμε ημέτερων, αν κρίνουμε από την ταχύτητα της ανάθεσης.

Ακόμα όμως, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά την ηγεσία της ΝΔ, αφού δεν δίνει μάχες για την αναθεώρηση του «Δουβλίνο ΙΙ», ώστε να υπάρχει δίκαιη ανάληψη του βάρους του προβλήματος από όλες τις χώρες-μέλη. Επειδή δε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καμαρώνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, να της θυμίσουμε ότι αυτό αναγνωρίστηκε πρώτη φορά με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν και υπογράφηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Άνθρακες, λοιπόν ο θησαυρός για την προς την ακροδεξιά γέρνουσα ΝΔ του Μητσοτάκη.

Δεν θα πάψω να υπενθυμίζω και το μνημείο ελαφρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική. Πρώτη απόφασή της ήταν να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ανεκδιήγητο Γουαϊδό, προφανώς όχι για εθνικούς λόγους, αλλά για να «την βγει» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Απόφαση που δεν αντιστοιχούσε στην πολιτική της ΕΕ, παρά μόνο σε εκείνη του σήμερα υπόδικου Ντόναλντ Τραμπ. Κι ύστερα νομίζουν ότι μπορούν να δώσουν μαθήματα πατριωτισμού στην Αριστερά οι διεθνώς καταγέλαστοι!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πορεύεται στις εκλογές με σοβαρότητα και απόλυτο σεβασμό στην δημοκρατική αυτή διαδικασία, όχι σαν την ΝΔ, που την θεωρεί εκ προοιμίου άκαρπη, καθώς εμμένει στο δόγμα της αυτοδυναμίας. Εμείς αντιθέτως, εργαζόμαστε και προσβλέπουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή, ευρύτερης λαϊκής και κοινωνικής βάσης από το ποσοστό του κόμματός μας, που σίγουρα θα είναι πρώτο κόμμα στις 21 Μαΐου.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος