FOLLOW US: facebook twitter

Αλλαγή μειοδότη στο έργο της συνδετήριας οδού

Ημερομηνία: 23-03-2022 | Συντάκτης:

Απορρίφθηκε προσφορά με έκπτωση 43,46% λόγω μη επαρκούς αιτιολόγησης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Από… κρησάρα περνούν πλέον όλοι οι διαγωνισμοί των δημοσίων έργων στον δήμο Πύργου, αφού οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες έχουν δημιουργήσει έντονη επιφύλαξη στην επιτροπή διαγωνισμού σχετικά με την έγκριση προσφορών.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο διαγωνισμός για τις συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης της βατότητας στη συνδετήρια Οδό Εθνικής Οδού Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας με την Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, έργο προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Ο προσωρινός ανάδοχος που αναδείχθηκε με προσφορά έκπτωσης 43,46% και στη συνέχεια η επιτροπή ζήτησε –βάσει νομοθεσίας- την αιτιολόγηση της υψηλής έκπτωσης προτού προβεί στις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης.

Σύμφωνα με τα μέλη που συμμετέχουν στην επιτροπή του διαγωνισμού, από την αιτιολόγησή της δεν τεκμηριώνεται επακριβώς το χαμηλό επίπεδο των τιμών που προσφέρθηκαν στον διαγωνισμό και προκύπτει μηδενικό κέρδος με βάση τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες της αγοράς.

«Διανύουμε μια εποχή που είναι ραγδαία η άνοδος στις τιμές των υλικών και επηρεάζει τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν ή είναι σε εξέλιξη, καθώς και τους διαγωνισμούς που προωθούνται από τις αναθέτουσες αρχές. Σύμφωνα με τα δεδομένα της κατασκευαστικής αγοράς, η εκτίναξη του κόστους στις υποδομές είναι τουλάχιστον 15% και γενικώς παρατηρείται υπερβολική αύξηση στα βασικά υλικά κατασκευής όπως χάλυβα, άσφαλτο, ξυλεία κλπ. Λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας covid και της ραγδαίας αύξησης των τιμών παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής έργων, συνεπώς το κέρδος της εργοληπτικής εταιρείας που ανέρχεται σε 1.295,07 ευρώ δεν δύναται να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να απορροφήσει τις υπερβάλλουσες ανατιμήσεις ούτε να μειώσει τον επιχειρηματικό κίνδυνο της εργοληπτικής εταιρείας σε μελλοντικές ζημιές», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή.

Κατά συνέπεια, απορρίφθηκε η πρώτη προσφορά και ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος ο οικονομικός φορέας «ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε.Ε. με δ.τ. ΔΙΚΤΥΟ ΑΤΕ» με ποσοστό μέσης έκπτωσης 33,62%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος