FOLLOW US: facebook twitter

Αλλαγές στο κυνήγι αγριόχοιρου και στα καταφύγια αδεσπότων

Ημερομηνία: 03-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Τι προβλέπουν νέες διατάξεις σε υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου

Δύο αξιοσημείωτες αλλαγές που αφορούν το περιβάλλον και τα δάση, προβλέπει μεταξύ άλλων το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων. Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς στο προτεινόμενο άρθρο 8 επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη στοχεύει στη διευκόλυνση των δήμων να διαχειριστούν το πρόβλημα, καθώς η χωροθέτηση καταφύγιου αδεσπότων εντός του αστικού ιστού συχνά πυκνά αναδεικνύεται σε δυσεπίλυτη διαδικασία.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου και την προστασία της χώρας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων,η οποία έχει εντοπιστεί κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αφενός με τη διεύρυνση του χρόνου θήρας τους και αφετέρου με τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων.

Στο προτεινόμενο άρθρο 8 αναφέρεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού είναι δυνατόν να επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες», ενώ στο άρθρο άρθρο 57 του ν. 998/1979 (Α’ 289) προστίθεται η παρ. 10 ως εξής: «Επιτρέπεται η επέμβαση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, καθώς και των συνοδών αυτών έργων. Δικαιούχος της ανωτέρω επέμβασης είναι ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας ή το εκάστοτε αρμόδιο όργανο της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης ή της περιφέρειας ή ο οικείος Ο.Τ.Α., οι κατά χωρική αρμοδιότητα αντιστοίχως συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικές ομοσπονδίες και κυνηγετικοί σύλλογοι, , κατόπιν εκδόσεως έγκρισης επέμβασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979, με την επιφύλαξη της παρ. 4 της ανωτέρω διάταξης και με τις υποχρεώσεις που θέτει η παρ. 8 της ιδίας διάταξης

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ώστε να μειωθεί η πυκνότητα του πληθυσμού των αγριόχοιρων και να μην εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές η αφρικανική πανώλη και να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται την Τρίτη 14 Ιουλίου του 2020.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος