FOLLOW US: facebook twitter

Αλιβιζάτος, Χρήστου & Καβαλλιεράκης κέρδισαν τις εντυπώσεις στην ημερίδα της Πρωινής για το 1821

Ημερομηνία: 28-03-2023 | Συντάκτης:

Με επιτυχία και αυξημένη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η «Πρωινή», ο δήμος Πύργου και η «ΑΕΝΑΟΝ» για το 1821

Με επιτυχία και αξιοσημείωτη ανταπόκριση των πολιτών Ηλείας πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η εφημερίδα «Πρωινή», ο δήμος Πύργου και η «ΑΕΝΑΟΝ ΚΟΙΝΣΕΠ» με θεματική την Ελληνική Επανάσταση και τη γέννηση του ελληνικού έθνους-κράτους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εισηγητές-ομιλητές με εξαιρετικές αναλύσεις ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, ο Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, και (διαδικτυακά) ο Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός και Διευθυντής του Μουσείου Πόλεως των Αθηνών.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον κ. Καβαλλιεράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολλαπλές ταυτότητες της Επανάστασης, αναλύοντας το εγχώριο και διεθνές ιστορικό πλαίσιο υπό το οποίο προετοιμάστηκε και οργανώθηκε, ρίχνοντας φως σε όλες τις ιδεολογικές της όψεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως αρχίζει να καταλαμβάνει αργά αλλά σταθερά την αρμόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς είναι η πρώτη επιτυχημένη Επανάσταση του 19ου αιώνα στις λεγόμενες « περιφερειακές» Επαναστάσεις.

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον κ. Χρήστου, ο οποίος εξιστόρησε τον ισχυρό ρόλο της Ηλείας στις επαναστατικές ζυμώσεις και κυρίως ισχυρών προσωπικοτήτων όπως ο Γεώργιος Σισίνης, ο Φιλικός Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, κ.ά. Παραθέτοντας με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα από την προεπαναστατική περίοδο αλλά και από την έναρξη της Επανάστασης και ύστερα, όπως η Μάχη στο Λάλα, ο κ. Χρήστου τόνισε πως η Ηλεία συγκεντρώνει όλα εκείνα τα πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιτομή και συμπύκνωση της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία θέτει στο στόχαστρο την ίδρυση του ελληνικού έθνους-κράτους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Αλιβιζάτου, ο οποίος μίλησε για τα Συντάγματα του Αγώνα και ανέλυσε τις παραμέτρους κατάρτισης και καθιέρωσής τους, ακόμα και σε μη ευνοϊκές συγκυρίες, παραθέτοντας τις ιδεολογικές επιρροές των άρθρων των Συνταγμάτων. Ο κ. Αλιβιζάτος έκανε λόγο για «ροπή των Ελλήνων προς τις εκλογές» και επισήμανε πως προκαλούσε απορία και εντύπωση στους ξένους παρατηρητές η αλληλουχία Συνταγμάτων και εκλογών ακόμα και σε περιόδους που κινδύνευε η τύχη της Επανάστασης, μετά την αποβίβαση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Αθανάσιος, ο οποίος εγκωμίασε την πρωτοβουλία των συντελεστών της εκδήλωσης.

Έπειτα ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η δημοτική αρχή αναδεικνύει συστηματικά τις πτυχές της τοπικής επαναστατικής ιστορίας με εκδόσεις συγγραμμάτων και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδειχθεί η «βαριά» παρακαταθήκη της πόλης στην απελευθέρωση και τη συγκρότηση του ελληνικού έθνους-κράτους.

Μετά την εκδήλωση, ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός και Ανδρέας Νικολακόπουλος, συνεργάτιδα της βουλευτή Ηλείας, Δ. Αυγερινοπούλου, ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γ.Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικ. της ελάσσονος μειοψηφίας, Στάθης Καννής, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρ. Σκαρτσιάρης, ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, η υποψήφια βουλευτής Ηλείας, Β. Βασιλοπούλου, ο πρώην δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας, Δ. Ράλλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρήστος Γιαννικούλης, ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας, η γ.γ. του ΟΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, ο Συντονιστής Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού της ΝΔ και βασικός συντελεστής της Θεατρικής Ομάδας «Προσκήνιο», Ν. Λαϊνόπουλος, ο πρ. διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κ.Διαμαντόπουλος, ο Ηλείος ιστορικός Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο καθηγητής του Ιονίου Παν/μίου, Δ. Παναγιωτάρας, κ.ά. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος της «Πρωινής», Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Έχει και το 1821 τα… παραλειπόμενα του!

Αφορμή για πολλές συζητήσεις στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν μεταξύ των παρευρισκομένων στο περιθώριο της εκδήλωσης στο θέατρο Απόλλων, στάθηκε η επιτυχημένη Ημερίδα για τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «1821: Η Γέννηση του Ελληνικού Έθνους- Κράτους», που συνδιοργάνωσαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου η εφημερίδα «Πρωινή» και ο δήμος Πύργου, με σπουδαίους ομιλητές τους Πανεπιστημιακούς Νίκο Αλιβιζάτο, Θανάση Χρήσου και Στέφανο Καβαλλιεράκη. Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους…

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος προσφέρει στους Καθηγητές Ν. Αλιβιζάτο και Θ. Χρήστου το βιβλίο του Θοδωρή Λάμπρου «Γεγονότα και Άγνωστες Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821», που εξέδωσε ο Δήμος Πύργου και ο ΔΟΠΠ.
Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση της «Πρωινής» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος. Εδώ, στις πρώτες θέσεις μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, τον πρ. βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κώστα Νικολούτσο και τον εκδότη της «Πρωινής» Γιάννη Ρήγα.
Ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος με τον εκδότη της «Πρωινής» Γιάννη Ρήγα.
«Πηγαδάκι» στο αίθριο του Απόλλωνα. Ο πρ. δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Μάκης Μπαλαούρας και ο Κώστας Νικολούτσος.
Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον πρ. αντιπρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Νίκο Παναγιωτακόπουλο.
Ο Καθηγητής- και ομιλητής της εκδήλωσης- Θανάσης Χρήστου με τον πρ. δημοσιογράφο της «Πρωινής» Δημήτρη Ντοά και σημερινό μεταπτυχιακό του φοιτητή.
Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός με τον δημοσιογράφο της «Πρωινής» και συντονιστή της εκδήλωσης Παναγιώτη Φωτεινόπουλο.
Η αν. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου με τον Γιάννη Ρήγα.
Από δεξιά ο Καθηγητής Χρήστος Φωτόπουλος, ο εκδότης της εφ. Αυγή Ανδρέας Καπογιάννης, ο υγειονομικός Σωκράτης Σωτηρόπουλος, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βικτωρία Βασιλοπούλου και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος. Διακρίνονται ο Επ. Καθηγητής του Ιόνιου Παν/μίου Διονύσης Παναγιωτάρας και ο πρ. αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος