FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας: «Ξεγραμμένη η Ηλεία από τον χάρτη»

Ημερομηνία: 04-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Σαφές πολιτικό μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την περιοδεία του στην αγορά του Πύργου

«Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και όχι τα καρτέλ της ενέργειας»

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με σαφές πολιτικό μήνυμα περιόδευσε χθες στον Πύργο ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη του κόμματος, καθώς συζήτησε αναλυτικά με δεκάδες ελεύθερους επαγγελματίες της αγοράς του Πύργου για την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που βιώνουν την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφίχθη στον πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου, από την πλευρά της Πατρών, λίγο μετά τις 11:30, όπου τον υποδέχτηκε πλήθος πολιτών με επευφημίες, χειροκρότημα και συνθήματα, και αμέσως ξεκίνησε την περιοδεία από τα τοπικά καταστήματα, προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας, εξαιτίας του πληθωρισμού και των τιμών στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Το κυρίαρχο θέμα στους διαλόγους του με τους εμπόρους ήταν τα συσσωρευμένα χρέη από την πανδημία, η αναιμική ανάκαμψη μετά τα λοκντάουν, καθότι έχει μειωθεί το εισόδημα των πολιτών, και η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, που οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση των τιμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε επίσης τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλία Ξανθούλη, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα με όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ο εμπορικός κόσμος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επισημαίνοντάς του τις επιπτώσεις της θερινής πυρκαγιάς του 2021 στην τοπική οικονομία και την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Παράλληλα, του τόνισε πως η τιμή στο ρεύμα έχει τριπλασιαστεί, με συνέπεια να μην μπορούν οι μικροί και μικρομεσαίοι έμποροι να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας.

Αρκετά λεπτά διήρκεσε και η συζήτηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» Πύργου, Νίκο Τζαμαλή και Θανάση Μπούκλη, οι οποίοι του εξιστόρησαν τι διετή περιπέτεια του κλάδου εξαιτίας της πανδημίας, σημειώνοντάς του τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με τους πελάτες ένεκα των κυβερνητικών μέτρων, και τόνισαν πως τα συσσωρευμένα χρέη και το υψηλό κόστος στα καύσιμα και στο ρεύμα εξανεμίζουν τα όποια οφέλη προέκυψαν από τον πασχαλινό τζίρο.

Ολιγόλεπτη συζήτηση είχε και με την αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη, η οποία του ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντάς του ότι έχουν εγκλωβιστεί είτε στην ανεργία είτε στην υποαπασχόληση με μισθούς στα όρια της φτώχειας.

Η περιοδεία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιελάμβανε πολλά καταστήματα από όλο το φάσμα του εμπορίου (ρούχα, υποδήματα, ψητοπωλεία, ψαράδικα, κλπ) κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και την παρέμβαση του κράτους για τη μείωση του κόστους, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση εμμένει σε πολιτικές αυτορρύθμισης της αγοράς, οι οποίες απέτυχαν παντού και υπό συνθήκες «κανονικότητας».

Ο κ. Τσίπρας κατέβηκε τη Μιαούλη και στη συνέχεια διένυσε την οδό Μανωλοπούλου, συνομιλώντας με καταστηματάρχες, οι οποίο τον υποδέχονταν με τον λογαριασμό του ρεύματο στο χέρι, ενώ σε ορισμένα καταστήματα μπήκε μέσα για να συζητήσει. Στη συνέχεια ανέβηκε την οδό Μπιζανίου, βαδίζοντας στη συνέχεια προς το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μαζί με στελέχη του δήμου Πύργου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στεκόμενος στην αρχή του πεζόδρομου, από την πλευρά της Μπιζανίου και με φόντο την αγορά της πόλης, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι με την πολιτική που εφαρμόζει στην αγορά ενέργειας, στηρίζει και ενισχύει τα καρτέλ.

«Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία νοικοκυριών και επιχειρήσεων βυθίζονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως ο βασιλιάς του καρτέλ της ενέργειας και προστάτης των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ.

Του καρτέλ της ενέργειας που σε μία περίοδο κρίσης καταγράφει ουρανοκατέβατα κέρδη και υπερκέρδη κοντά στο 1,5 δις. τους τελευταίους 9 μήνες.

Και των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ που έχουν μετατρέψει την εταιρία σε κουμπαρά ιδιωτικών συμφερόντων και σε μοχλό ιδιωτικού πλουτισμού, με τα υπέρογκα bonus και τους παχυλούς μισθούς που έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν για τους εαυτούς τους. Αλλά και με καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας είναι σταθερά η ακριβότερη στην Ευρώπη στη χονδρική τιμή ενέργειας, ενώ μετακυλίει σχεδόν το 100% του υπέρογκου αυτού κόστους της χονδρικής στον καταναλωτή με την παράλογη και παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε αυτόν τον εφιάλτη πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος. Και καλούμε όλους τους πολίτες να υψώσουν ανάστημα. Καλούμε όλους τους πολίτες στις 15 του Μάη να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ενισχύσουν τις γραμμές του. Να συμμετάσχουν στην εσωκομματική του διαδικασία.

Στις 15 του Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει», τόνισε.

Συνάντηση και υπόμνημα από δύο ΤΟΕΒ

Εκτός από την περιοδεία στην αγορά, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, κ. Βορλόκα, και τον εκπρόσωπο του ΤΟΕΒ ΕΠιταλίου, Δημοσθένη Φωτεινόπουλο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που έχουν λόγω των χρεών προς τη ΔΕΗ και ζήτησαν την παρέμβασή του για να μη μείνουν απότιστες οι εκτάσεις και καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας.


Αναλυτικά το υπόμνημα:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως οργανισμός είναι οι οφειλές μας προς τη ΔΕΗ ΑΕ και η αδυναμία μας να τις αποπληρώσουμε με τον τρόπο που αυτή επιβάλλει. Βεβαίως, δεν είμαστε μόνο εμείς σε αυτή τη δυσχερή θέση αλλά οι περισσότεροι ΤΟΕΒ του Ν. Ηλείας.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε από σας να λάβετε άμεσα την πρωτοβουλία ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν που ξεκινά σε λίγες μέρες, ώστε να δοθεί μια βιώσιμη λύση για όλους τους ΤΟΕΒ. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την διαγραφή των υπέρογκων τόκων και με μια νομοθετική παρέμβαση εύλογης ρύθμισης των οφειλών σε δόσεις, όπως παραδείγματος χάρη, την αποπληρωμή του χρέους σε 120 δόσεις ή με κάποιο δανεισμό από το Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
Πέραν της ανωτέρω καθολικής ρύθμισης εξόφλησης των οφειλών όλων των ΤΟΕΒ τη δεδομένη χρονική συγκυρία ο ΤΟΕΒ Επιταλίου αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της παύσης εκπροσώπηση του ως Οργανισμού από τα ΔΕΗ ΑΕ δηλαδή την καταγγελία της σύμβασης ηλεκτροδότησης και της παύσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα αντλιοστάσια του Οργανισμού κι εξαιτίας αυτού ζητούμε την άμεση συνδρομή σας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού διότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν εκπροσωπούμαστε από κανέναν Προμηθευτή στο Δίκτυο Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Επίσης, για να μπορέσουν οι Οργανισμοί να βοηθηθούν να εισπράξουν τις οφειλές τους θα μπορούσε να παρθούν κάποια μέτρα όπως:

  • Τη σύνδεση της οφειλής με τις επιδοτήσεις
  • Για τη σύνταξη συμβολαίων να απαιτείται βεβαίωση οφειλής από τους ΤΟΕΒ
  • Άμεση ενημέρωση από τη ΔΟΥ για την είσπραξη ή όχι, των βεβαιωμένων οφειλών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος