FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας: Αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής για ανάκαμψη τα μέτρα ελάφρυνσης»

Ημερομηνία: 25-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Στην κριτική της αντιπολίτευσης για προεκλογική παροχολογία χωρίς σχέδιο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μόνιμα μέτρα, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Απευθείας» ο πρωθυπουργός εξήγησε  ότι η κοινωνική ελάφρυνση γίνεται τώρα, γιατί τώρα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat το υπερπλεόνασμα του 2018, ώστε η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι θα έχει τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο του 2019, μετά από τρία χρόνια με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι το ποσό προέρχεται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικούς λαού αλλά κι από το νοικοκύρεμα στη διαχείριση. «Δεν θα πάει σε “δωράκια” σε εκείνους που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου αλλά στους πολλούς» είπε.

Σε ερώτηση για τη 13η σύνταξη και όσους συνταξιούχους είδαν μικρότερα ποσά απ’ αυτά που περίμεναν ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση έδωσε ότι είχε διαθέσιμο. «Αυτά έχουμε, λίγα και πρέπει να τα μοιράσεις δίκαια». Και διευκρίνισε ότι στις κοινωνικές κατηγορίες που έπαιρναν το «κομμένο» ΕΚΑΣ, παίρνουν όλη τη σύνταξή τους, ενώ τάχθηκε κατά ενός προνοιακού ΕΚΑΣ και υπέρ της αποκατάστασής τους.

«Οι προκάτοχοί μου είχαν δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά αριστερά και τώρα κατηγορούν εμάς» είπε ο πρωθυπουργός. «Μοιράσαμε όχι λεφτά, αλλά βάρη με δικαιοσύνη. Εγώ βρέθηκα στην ηλεκτρική καρέκλα και πάλι δεν έχουμε πακτωλό χρημάτων. Αυτοί μας οδήγησαν στα μνημόνια και έκαναν αθρόες προσλήψεις πριν τις εκλογές» τόνισε.

«Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 50% για τους φτωχότερους»

Σε ερώτηση για την υπόσχεση περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας απάντησε με 50 μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 στις λαϊκές οικογένειες και αυτούς που ο φόρος τους επιβαρύνει πραγματικά, Εξήγησε πως θα γίνει μείωση 10% μεσοσταθμικά μέσα στο 2019 κι ακόμα 20% το 2020. Δεν θέλουμε να είναι οριζόντιο. 

Σε αυτό το σημείο μίλησε για τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος με την Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει οι πλούσιοι να πληρώνουν φόρους και οι φτωχότερη να έχουν μεγαλύτερη ελάφρυνση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως «δικά μας».

Επεσήμανε ότι πλέον η Αθήνα αποπληρώνει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, «για να φύγει από πάνω μας αυτός ο οργανισμός» και ότι έχει «κλειδώσει» 5,5 δισ. Ώστε να μην μπορεί να μην μας πεις κανένας Ευρωπαίος εταίρος ότι παραβιάζουμε τη συμφωνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος