FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας: Ακέραια την πολιτική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός – Σχέδιο επτά σημείων

Ημερομηνία: 10-08-2021 | Συντάκτης:

“Η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τα σχέδια που της παραδώσαμε”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


“Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι, ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει «να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», “ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία”.

“Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία”, σημείωσε. “Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση “δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία”.

“Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην αναβάθμιση των επιτελικών υπεύθυνων στη τραγωδία στο Μάτι, ενώ όπως είπε, η Βαρυμπόμπη, η Ηλεία, η Μάνη και η Εύβοια καταστράφηκαν με ανέμους των 2 μποφόρ. Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση έκανε λόγο για “υποδειγματική λειτουργία” του κρατικού μηχανισμού, “την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα”.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για κυνισμό, για τη δήλωση πως η προστασία των ζωών και των υποδομών, “είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός”.

Την απόλυτη πολιτική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός

Είπε ακόμη πως η επόμενη ημέρα χρειάζεται συνεννόηση και σχεδιασμό με την ελάχιστη συναίνεση. “Το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συμβάλλουμε στην επούλωση των πληγών και στα σχέδια για την επόμενη μέρα”, πρόσθεσε.

“Την απόλυτη πολιτική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός, αυτός πρέπει να ζητήσει παραιτήσεις, όχι εμείς”, συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα “πραγματικό σχέδιο ανασυγκρότησης”. Εν συνεχεία κατέθεσε σχέδιο επτά σημείων για τις καμένες εκτάσεις.

Οι προτάσεις Γκαλντάμερ

Όπως έγραφε νωρίτερα το NEWS 24/7, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο να αναδείξει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενσωματώνει τις δοκιμασίες του παρελθόντος καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση τήρησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους εστιάζοντας στην ανάγκη της συστράτευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές. Βάση των προτάσεων του κόμματος αναμένεται να αποτελέσει το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε το 2018 μετά την τραγωδία στο Μάτι με επικεφαλής τον Γιόχαν Γκαλντάμερ καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών». Το πόρισμα της επιτροπής στην οποία συμμετείχαν και οι κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα δασοπροστασίας της χώρας είχε παραδοθεί στα πολιτικά κόμματα ενώ ακόμη και η Ν.Δ είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του. Πράγμα που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν υλοποιήθηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποτιμά το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού η περίφημη «συγνώμη» του προέκυψε «επειδή έτσι του ζήτησαν οι επικοινωνιολόγοι». Μάλιστα τεκμηριώνουν την εκτίμησή αυτή με το ότι όλο το υπόλοιπο διάγγελμα περιέγραψε την …επάρκεια των κυβερνητικών αντιδράσεων. Δίχως μάλιστα να ονοματίσει ούτε μία από τις «αστοχίες» για τις οποίες ζήτησε την συγχώρεση του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ιδιαίτερα στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα εναέρια μέσα, ένα ζήτημα για το οποίο έχει απευθύνει ερωτήματα στην κυβέρνηση και αναμένεται να θίξει και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος