FOLLOW US: facebook twitter

Αλαλούμ με τα υπερκέρδη του ρεύματος

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Και τρίτη ΚΥΑ θα απαιτηθεί για να καθοριστεί το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς

Επτά μήνες μετά την… ανακάλυψή τους από την κυβέρνηση, μια σειρά τροπολογιών και αλληλοαναιρούμενων υπουργικών αποφάσεων απλώς ροκανίζουν τον χρόνο ● Και τρίτη ΚΥΑ θα απαιτηθεί για να καθοριστεί πότε θα καταβάλλεται το «προσωρινό ποσόν της έκτακτης εισφοράς» που παραμένει απροσδιόριστο

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… επτά μήνες κοσκινίζει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Με την υπόσχεση για φορολόγηση κατά 90% να εκκρεμεί από τον Μάρτιο και ενώ έως τώρα δεν έχει πληρωθεί ούτε σεντ, τα συναρμόδια υπουργεία άλλαξαν δεύτερη φορά τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία, όμως, αναφέρεται σε νόμο που τροποποιήθηκε δύο μέρες αργότερα.

 Για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν όσοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η συζήτηση ξεκίνησε δημόσια από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς οι αποζημιώσεις που λάμβαναν μέσω του Χρηματιστηρίου άρχισαν να απομακρύνονται υπερβολικά από το πραγματικό κόστος.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή στις 23 Μαρτίου 2022 και ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα υπερκέρδη ξεπερνούν τα 1,4 δισ. στο οκτάμηνο Ιουλίου 2021-Φεβρουαρίου 2022. Τότε, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «έχει δώσει εντολή» στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να τα υπολογίσει για να φορολογηθούν κατά 90%. Τι ακολούθησε;

● Τον Μάιο αποκαλύφθηκε ότι η ΡΑΕ τα υπολογίζει σε 927 εκατ. ευρώ, αλλά για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022.

● Η κυβέρνηση άρχισε να λέει ότι είναι πολύ λιγότερα, γιατί πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έδιναν οι εταιρείες στη λιανική και το κόστος των συμβολαίων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

● Στις 27 Μαΐου 2022 ψηφίστηκε ο κλιματικός νόμος 4936, ο οποίος στο άρθρο 37 προβλέπει την «έκτακτη εισφορά» των ηλεκτροπαραγωγών. Παραπέμπει για τις λεπτομέρειες σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αλλά ορίζει ότι η εισφορά καταβάλλεται εντός 3 μηνών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού.

● Η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας όμως εκδίδεται τρεις μήνες αργότερα, στις 30 Αυγούστου. Εκεί πάλι γίνεται αναφορά στο τρίμηνο. Ορίζεται όμως ότι τα ποσά που θα αφαιρεθούν πρέπει να βεβαιώνονται από ορκωτούς λογιστές.

● Τον Οκτώβριο που μόλις πέρασε και ενώ η κυβέρνηση πιέζεται διότι αποκαλύπτονται νέα υπερκέρδη -αυτή τη φορά, όμως, στην προμήθεια-, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπόσχεται ότι θα ανακτήσει και εκείνα. Ταυτόχρονα, υπόσχεται να εκδοθεί νέα ΚΥΑ ώστε να γίνει ένας προσωρινός υπολογισμός των υπερκερδών της παραγωγής.

● Στις 26 Οκτωβρίου εκδίδεται η νέα ΚΥΑ που ερμηνεύει εκ νέου τον νόμο 4936. Η ΡΑΕ αναλαμβάνει να υπολογίσει ένα «προσωρινό ποσόν έκτακτης εισφοράς» χωρίς να περιμένει τις βεβαιώσεις των ορκωτών λογιστών. Η τελική εκκαθάριση ορίζεται να γίνει το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

● Ομως, στις 28 Οκτωβρίου δημοσιεύεται άλλος νόμος, ο 4986, μέσα στον οποίο υπάρχει τροπολογία που αλλάζει τον 4936. Η τροπολογία μειώνει το τρίμηνο της καταβολής σε 30 μέρες. Αυτό, όμως, δεν αναφέρεται στην τελευταία απόφαση της 26ης Οκτωβρίου οπότε πιθανολογείται ότι θα πρέπει να εκδοθεί τρίτη ΚΥΑ.

Τι ποσόν τελικά θα ανακτηθεί για να μετατραπεί σε επιδοτήσεις; Η ΡΑΕ μιλούσε για 927 εκατ. στο εξάμηνο, οι ΚΥΑ ζητούν υπολογισμό για το εννιάμηνο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 και οι διαρροές σε δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανάκτηση 400-460 εκατομμυρίων ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος