FOLLOW US: facebook twitter

Αλ. Τσίπρας: «Να αποτρέψουμε την ερήμωση της υπαίθρου»

Ημερομηνία: 04-05-2022 | Συντάκτης:

-Δίωρη ανοιχτή συζήτηση με παραγωγούς είχε στα Σαβάλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
-Καταλόγισε στην κυβέρνηση εύνοια για τους λίγους και δεσμεύτηκε για άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τη ρύθμιση των οφειλών των ΟΕΒ κα τη στήριξη των αγροτών με μείωση του κόστους παραγωγής ζήτησε μεταξύ άλλων ως άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δίωρης ανοιχτής συζήτησης με αγρότες και κτηνοτρόφους στην πλατεία της ΤΚ Σαβαλίων του δήμου Ήλιδας χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Τσίπρας άκουσε υπομονετικά πάρα πολλούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και συζήτησε τα προβλήματά τους. Οι περισσότεροι αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ με την ηλεκτροδότηση, με συνέπεια να μη μπορούν οι παραγωγοί να ποτίσουν, ενώ αναφέρθηκαν στις στρεβλώσεις του ΕΛΓΑ, που οδηγούν σε πορίσματα χαμηλών ή ανύπαρκτων αποζημιώσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη να νομοθετηθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική η αγροτική παραγωγή της Ηλείας και της χώρας γενικότερα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία του αγροτικού κόσμου και πως απαιτείται πολιτική αλλαγή για να χαραχθεί διαφορετική στρατηγική στον πρωτογενή τομέα, με παρέμβαση του κράτους, που θα διευθετεί στρεβλώσεις της αγοράς, οι οποίες σήμερα αποδίδουν υπερκέρδη στην αγορά της ενέργειας εις βάρος των παραγωγών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Έχω την αίσθηση ότι είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, ακόμα και από τις πιο δύσκολες περιόδους της αρχής της δεκαετίας του 10, τα σκληρά μνημόνια που ταλαιπώρησαν την αγροτική παραγωγή, γιατί έχουμε και την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής και την μείωση των εσόδων στην αγορά της τιμής των προϊόντων. Κυρίως όμως έχουμε μια πρωτοφανή αύξηση της τιμής του ρεύματος που συμπαρασύρει τα πάντα, τρομακτική αύξηση των αγροτοεφοδίων, των λιπασμάτων των ζωοτροφών», είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι το μεγάλο και υπαρξιακού χαρακτήρα ερώτημα είναι πώς θα παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο για να κρατά την παραγωγή και πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει οι διακοπές ρεύματος σε εκτάσεις, σε γαίες που υπάρχει παραγωγή, σε ΤΟΕΒ. Μάλιστα στην Ηλεία είναι χρέη προς τη ΔΕΗ συσσωρευμένα από προηγούμενο χρόνο και έχει προχωρήσει σε διακοπή, που σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις που πρέπει να καλλιεργηθούν και να ποτιστούν σήμερα, είναι στο έλεος γιατί η διακοπή ρεύματος δεν μπορεί να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό για την άρδευση των εκτάσεων αυτών και μάλιστα πολλές εκτάσεις με καλαμπόκι, που είναι σημαντικό να έχουμε αυτή τη χρονιά γιατί μεγάλο μέρος το εισάγουμε από την εμπόλεμη περιοχή. Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχετε λάβει λογαριασμό ρεύματος που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολλοί μεγαλύτεροι από το μηνιαίο εισόδημά σας. Κάποιος μου είπε στον Πύργο ότι ο πατέρας του παίρνει σύνταξη 407 ευρώ και του ήρθε ο λογαριασμός ΔΕΗ 500€, πώς θα μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να αντεπεξέλθει» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε μόνο ένα μέρος των υπέρογκων αυξήσεων οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι εξ ολοκλήρου.

«Μεσοσταθμικά, μέσα στην κρίση στην Ευρώπη, όλα τα τιμολόγια ενέργειας αυξήθηκαν 20% με 25% και στην Ελλάδα μεσοσταθμικά έχουν αυξηθεί κατά 80% και ανεβαίνουν κι άλλο όσο περνάει ο καιρός. Αυτό συμβαίνει διότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αφήσει τα λεγόμενα γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ, με τις υπέρογκες αμοιβές που παίρνουν 360.0000 το χρόνο και δίνουν μπόνους στον εαυτό τους 16 εκ. την περίοδο που εσείς όπως όλοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Ακολούθησε μια πολιτική καταστροφική και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, οι πολίτες να βυθίζονται στα χρέη, η χώρα στην ενεργειακή ανασφάλεια και κάποιοι να πλουτίζουν. Γιατί τη στιγμή που μιλάμε έχουν καταγραφεί πάνω από 1,5 δις. Ουρανοκατέβατα κέρδη και υπερκέρδη για την ΔΕΗ και τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας. Τα κέρδη αυτά είναι τα χρήματα τα οποία μεταφέρουν αυτούσια με τη λεγομένη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς τους δικούς σας, των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των συνταξιούχων οι οποίοι εξαπατήθηκαν χειρότερα από άλλους γιατί όταν δίναμε 13η σύνταξη έλεγαν ότι δίναμε ψίχουλα και ήρθαν αυτοί και τη δίνουν στα funds. Η στρατηγική Μητσοτάκη δίνει λίγα στους πολλούς και πάρα πολλά στους ελάχιστους, δηλαδή σε αυτούς οι οποίοι σήμερα αισχροκερδούν και στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στερεί όχι απλά το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά το δικαίωμα στην ίδια την επιβίωση», είπε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Επίθεση στη ΝΔ και στήριξη στην αγροτιά

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης» και ότι «δυστυχώς σήμερα το καταλαβαίνει και ο τελευταίος συμπολίτης μας ότι δεν ήταν ένα σχήμα λόγου προεκλογικά το 2019 όταν λέγαμε ότι ο λύκος τρίχα αλλάζει αλλά χούι δεν αλλάζει! Δεν υπάρχει ελπίδα με τον Μητσοτάκη γιατί εφαρμόζει αποτυχημένες πολιτικές και δεν στηρίζει την κοινωνία. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε πολιτική αλλαγή, μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο».

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό εισόδημα, εξέφρασε την ανησυχία για ερήμωση της υπαίθρου και την επιστροφή στη δεκαετία του ’50 , αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει το εισόδημα και να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για την παραγωγή.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας και ανασυγκρότησης της υπαίθρου με τα πέντε σημεία -δεσμεύσεις που έχουμε καταθέσει. Μέσα σε αυτές τις δεσμεύσεις υπάρχει ειδική αναφορά στον αγροτικό κόσμο, πρώτα και κύρια με τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους που δημιουργήθηκε στον αγροτικό κόσμο την περίοδο της πανδημίας, όπως έχουμε δεσμευθεί και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και μεγάλο περιθώριο δόσεων αποπληρωμής για το υπόλοιπο, όπως κάναμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για τα χρέη εμπόρων και βιοτεχνών όπου προχωρήσαμε σε διαγραφή ονομαστικού χρέους και δόσεις για το εναπομείναν. Κάποιοι λένε ότι αυτό κοστίζει. Η πραγματικότητα είναι ότι θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Γιατί, γιατί ουκ αν λάβεις πάρα του μη έχοντος. Ο κόσμος αυτός θα χρεοκοπήσει, δεν θα έχει δυνατότητα να πληρώσει, άρα το κράτος πρέπει να βρεθεί αρωγός να στηρίξει αγροτικό κόσμο, την αγροτική επιχείρηση, την μικρομεσαία επιχείρηση, να δώσει ανάσες να σταθεί στα πόδια για να μπορέσει να έχει παραγωγή, τζίρο για να μπορέσει να αποπληρώσει το υπόλοιπο με δόσεις», εξήγησε.

Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην καθυστέρηση των αποζημιώσεων των πυροπλήκτων, ζητώντα την επιδότηση του αγροτικού κόσμου για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
«Είναι αναγκαίο να υπάρξει, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική επιδότηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου για τα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Είναι αναγκαίο επίσης να προχωρήσουν ταχύτατα οι αποζημιώσεις, είμαστε σε ένα νομό που έχει πληγεί από τις φωτιές ξανά και ξανά δυστυχώς χάθηκε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής στο νομό το περσινό καλοκαίρι μια προκαταβολή έχει δοθεί ακόμα αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί. Ίσως γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με εκδικητικό τρόπο το Νομό Ηλείας, ίσως γιατί γνωρίζει ότι είναι ένας δημοκρατικός τόπος ένας τόπος όπου πάντοτε ήταν μπροστάρης στον αγώνα για την δημοκρατία και την πρόοδο και για αυτό τον εκδικείται.

Μέτρα για την ακρίβεια

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ακρίβειας, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ανοχή στα υπερκέρδη στην ενέργεια και πρότεινε αναπτυξιακά μέτρα για την πλειοψηφία των αγροτών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Γιατί μιλάω για λεφτόδεντρα, και τα κλεφτοδεντρα, ακριβώς διότι με παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, δηλαδή με κόψιμο των ουρανοκατέβατων κερδών και φορολόγησή τους και με κόψιμο στην πηγή αυτών των υπερκερδών, θα είχαμε 50% χαμηλότερους λογαριασμούς στα τιμολόγια και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και από κει και πέρα οι ενισχύσεις που έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση, βεβαίως θα πρέπει να δοθούν για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λογαριασμών, στοχευμένα όμως και με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους της εργασίας. Τέλος είναι σημαντικό να προχωρήσουν και προγράμματα ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο. Δυστυχώς η Αγροτική τράπεζα δεν υπάρχει, όμως υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που εμείς ιδρύσαμε για μικροπιστώσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν προχωρήσει. (…) Δε λέω ότι τα πράγματα είναι ρόδινα, είναι δύσκολα για άλλη μια φορά και ξέρουμε από δυσκολίες. Αυτό που λέω είναι ότι τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα και χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα δώσει δικαιοσύνη στον τόπο, που δεν θα ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς, αλλά θα δώσει μάχη και αγώνα για τους πολλού. Αυτή είναι η μόνη υπόσχεση και δέσμευση που θέλω να έχω απέναντί σας», κατέληξε στην τοποθέτησή του απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος