FOLLOW US: facebook twitter

Αλ. Τσίπρας: «Ιστορική συμφωνία εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας»

Ημερομηνία: 07-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Κοινό ανακοινωθέν 15 θέσεων μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο

Βαθύτατο ευχαριστώ από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο
Ιδρύεται Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας
Οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής δημόσιοι υπάλληλοι και διαγράφονται από τα Μητρώα

 

Με ένα κοινό ανακοινωθέν δεκαπέντε θέσεων, στις οποίες συμφώνησαν κυβέρνηση και Εκκλησίας της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την επίτευξη της «ιστορικής», όπως την αποκάλεσε, συμφωνίας για τον «εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας». 

Μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για έναν «πολυετή διάλογο» για την υπέρβαση των διαφορών και τη δημιουργία των συνθηκών «για να έχουμε ώθηση προς τα εμπρός».

Ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε ολόκληρο το δεκαπέντε θέσεων κοινό ανακοινωθέν στο οποίο ξεκαθαρίζει το καθεστώς των κληρικών και η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Έχω την αίσθηση ότι σήμερα πράγματι γίνεται ένα ιστορικό βήμα. Όλα τα ιστορικά βήματα προς τα μπρος απαιτούν όραμα και διάθεση να κατανοήσει ο ένας τον άλλον», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός βεβαίως δεν είναι χωρίς δυσκολίες, «αλλά όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε και τις προθέσεις κι από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συνάντηση θέλω να πιστεύω εκπέμπει αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση, αγάπη και εκπέμπει και την πρόθεση μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον».

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείτεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου ως ένα ευρείας έννοιας αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από τα μητρώα.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλει ετησίως στην Εκκλησία ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία η οποία θα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος

8. Πιθανή επιλογή για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της επιδότησης

9. Ελληνικό Δημόσιο και Εκκλησία αποφασίζουν για τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας

10. Το Ταμείο θα έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη θα ορίζονται από την Εκκλησία, δύο μέλη από την κυβέρνηση και ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού

11. Το Ταμείο αξιοποίησης θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακό στοιχείο που η ίδια η Εκκλησία θα θελήσει να συμπεριλάβει

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο ελληνικό δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδας

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους μητροπόλεων και αμφισβητούμενων περιουσιών

14. Η ήδη συσταθείσα εταιρεία αξιοποίησης εντάσσεται στο ταμείο

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος