FOLLOW US: facebook twitter

Αλ. Κουτσούκος: «Δικαιούνται και οι διασώστες τα 600 ευρώ»

Ημερομηνία: 22-12-2022 | Συντάκτης:

Στήριξη του ΕΚΑΒ και ανανέωση των επικουρικών συμβάσεων ζητά ο πρόεδρος του Σωματείου Δυτ. Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επικουρικοί διασώστες του ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα, καθώς στο τέλος του έτους ολοκληρώνονται οι συμβάσεις τους και ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί η ανανέωσή τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας, όμως μέχρι να επισημοποιηθεί, είναι εύκολο να επικρατεί ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Αλέξης Κουτσούκος, πλέον είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο η ανανέωση των συμβάσεών τους αλλά η μονιμοποίησή τους, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει αρκετοί συνάδελφοι για συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει πως οι επικουρικοί δεν ενισχύουν απλώς το έργο μας αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα. Περιμένουμε αυτές τις ημέρες την ανανέωση των συμβάσεων και θεωρούμε πως πρέπει να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους, γιατί χωρίς αυτούς είναι προφανές ότι θα υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί ανάλογο επίδομα με αυτό που χορηγήθηκε και στους αστυνομικούς.

«Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είναι ένστολοι που δεν ανήκουν στους ένστολους. Υπηρετούν στον μοναδικό δημόσιο φορέα επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και παρότι εργάζονται σε έναν χώρο με ορισμό τα βαρέα και τα ανθυγιεινά επιδόματα, δεν τα λαμβάνουν. Ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της πανδημίας μέσα σε στολές σε όλη τη βάρδια και με οχήματα έως και 30 ετών. Υποχρεώθηκαν να εργαστούν χωρίς άδεις και συνεχίζουν να εργάζονται με μειωμένο προσωπικό λόγω αναστολής συναδέλφων», αναφέρει στη σχετική του επιστολή ο κ. Κουτσούκος ζητώντας να χορηγηθεί και στους διασώστες το επίδομα των 600 ευρώ.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αυτοί οι άνθρωποι που με την προθυμία τους σας έβγαλαν ασπροπρόσωπους και χόρτασαν χειροκρότημα και υποσχέσεις για δήθεν μηνιαίο επίδομα 50 ευρώ, φτάνετε τώρα να τους ξεχνάτε και να τους αφήνετε στο περιθώριο», καταλήγει στην επιστολή του.

«Ανάσα» με δύο ασθενοφόρα, «πληγή» οι διακομιδές Πάτρα-Πύργος

Όσον αφορά τον στόλο των ασθενοφόρων, δόθηκε μια μικρή «ανάσα» με 14 νέα οχήματα στη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο κατανεμήθηκαν ήδη στον τομέα της Ηλείας.

Πλέον οι βάρδιες είναι 4-5-3 και με συνολικά έξι οχήματα, από τα οποία το ένα είναι εφεδρικό για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα στην Ηλεία παραμένει υπαρκτό, διότι έχουν αυξηθεί οι ενδονοσοκομειακές διακομιδές από την Ηλεία προς τα νοσοκομεία της Αχαΐας, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Όπως επισήμανε στην «Πρωινή» ο κ. Κουτσούκος, σε κάθε βάρδια ένα ασθενοφόρο ασχολείται αποκλειστικά με αυτού του είδους τις διακομιδές και όχι με τα έκτακτα συμβάντα, που είναι ο λόγος ίδρυσης του ΕΚΑΒ.

«Δυστυχώς οι ενδονοσοκομειακές διακομιδές από την Ηλεία προς την Αχαΐα είναι το πιο σοβαρό μας πρόβλημα στην περιοχή, διότι κατά κανόνα έχουμε δύο τρία τέτοια περιστατικά σχεδόν σε κάθε βάρδια, καθότι τα νοσοκομεία της Ηλείας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα με βασικές ιατρικές ειδικότητες. Κάθε τέτοια διακομιδή απασχολεί ένα ασθενοφόρο τουλάχιστον ένα τρίωρο, με συνέπεια να αποδυναμώνεται η ισχύς του ΕΚΑΒ για τα έκτακτα συμβάντα. Κάποιες φορές, μάλιστα, το ασθενοφόρο μπορεί να χρειαστεί να πάει στα Γιάννενα ή στην Αθήνα, οπότε ουσιαστικά το στερούμαστε από τη βάρδια. Καταφέραμε να φέρουμε δύο νέα οχήματα στην Ηλεία, γιατί ως τώρα κινούμασταν με ασθενοφόρα του 2004, αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος για να περιοριστούν οι ενδονοσοκομειακές διακομιδές, ειδάλλως τα ασθενοφόρα θα συνεχίσουν να βγάζουν ζημιές από την υπερβολική χρήση», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος