FOLLOW US: facebook twitter

«Άκυρο» από την Αποκεντρωμένη για το εναλλακτικό τεχνικό πρόγραμμα

Ημερομηνία: 28-02-2023 | Συντάκτης:

Δεκτή η προσφυγή Αντωνακόπουλου, για παράτυπη ψήφιση της πρότασης της μειοψηφίας του δήμου Πύργου

-Αιτία η αρνητική εισήγηση από τις τεχνικές υπηρεσίες

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμμα θα κληθεί εκ νέου να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο του Πύργου το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχθηκε την προσφυγή του Δημάρχου Πύργου κατά της υπ’ αριθ. 3/23 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία είχε εγκριθεί η ενναλακτική πρόταση της Δημοτικής παράταξης «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», της ελάσσονος μειοψηφίας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πύργου.

Η προσφυγή έγινε δεκτή από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Δημήτρη Κατσαρό, καθώς η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κρίθηκε παράτυπη επειδή συνοδεύεται από αρνητική εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.

Όπως αναφέρει το σχετό έγγραφο, κάθε εναλλακτική πρόταση που κατατίθεται, πρέπει να τηρεί τρεις δικλίδες ασφαλείας, εκ των οποίων η μία είναι η εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου για την πληρότητά της ως συνόλου και για το εφαρμόσιμο αυτής σε περίπτωση που ψηφιστεί, ώστε να αποκλειστεί το φαινόμενο ψήφισης μιας ανεφάρμοστης πρότασης.

«Για να τηρούνται η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή της ισότητας των όπλων, αλλά και να εξασφαλισθεί ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις δεν θα καταστρατηγηθούν στα πλαίσια ενός στείρου αντιπολιτευτικού λόγου, εισάγονται ως δικλείδες ασφαλείας ότι α) η εναλλακτική κατατιθέμενη πρόταση ρυθμίζει πλήρως το προς συζήτηση θέμα (…), β) η κατατιθέμενη εναλλακτική πρόταση συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση που αναλυτικά εκτίθεται και αιτιολογείται η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος και γ) συνοδεύεται από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου για την πληρότητα αυτής ως σύνολο και το εφαρμόσιμο αυτής σε περίπτωση που ψηφιστεί, ώστε να αποκλειστεί το φαινόμενο να ψηφιστεί πρόταση που είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί και να τεθεί έτσι σε σοβαρό κίνδυνο η λειτουργία του δήμου ή της περιφέρειας και η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους πολίτες» αναφέρει η απόφαση της Αποκεντρωμένης και προσθέτει πως το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να ξανατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

«Επειδή η ενναλακτική πρόταση της Δημοτικής παράταξης ¨ΜΠΟΡΟΥΜΕ¨, για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πύργου, συνοδεύεται από αρνητική εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου σχετικά με την εφικτότητα της πρότασης, συνεπώς παρατύπως ψηφίσθηκε από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ,καθώς παραβιάζονται τα προβλεπόμενα των διατάξεων του αρ.208 παρ. 5 του Ν.3463/06, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Κατ’ ακολουθίαν η προσβαλλομένη απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πύργου να αναπεμφθεί εκ’ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Πύργου», καταλήγει η απόφαση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος