FOLLOW US: facebook twitter

«Άκυρο» από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του Μαρτίου!

Ημερομηνία: 01-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
-Δεν προτίθεται να καταβάλει αποζημιώσεις και παραπέμπει στα ΠΣΕΑ
-Διαφωνεί με την απόφαση ο αντιπερ/ρχης Αγροτ. Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλο
-Έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρη

Ακάλυπτοι για μία ακόμα φορά μένουν οι πληγέντες παραγωγοί της Ηλείας, αφού το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ αποφάσισε κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση αποφάσισε μεν να δέχεται δηλώσεις για ζημιές που καταγράφονται στο προανθικό στάδιο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να καταβάλει και τις σχετικές αποζημιώσεις, παραπέμποντας το πρόβλημα σε άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς να τις προσδιορίζει επακριβώς.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε ανησυχία και αντιδράσεις στις τάξεις των αγροτών, καθώς θα πρέπει να επωμιστούν εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για να επαναφέρουν τις καλλιέργειές τους σε βιώσιμη κατάσταση.

Από την πλευρά της ΠΕ Ηλείας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, τόνισε ότι η  περιφέρεια θα διεκδικήσει τεκμηριωμένα την ένταξη των αποζημιώσεων για τον παγετό του περασμένου Μαρτίου σε καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα κλπ στο υπάρχον καθεστώς και πρόγραμμα του ΕΛΓΑ και όχι στη χρονοβόρα διαδικασία των Κρατικών Αποζημιώσεων (πρώην ΠΣΕΑ).

Ετοιμάζει φάκελο η ΔΑΟΚ

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, με τα αρμόδια  τμήματα Φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ, συγκεντρώνουν στοιχεία με την εικόνα που υπάρχει σε διάφορες περιοχές, προκειμένου η έκθεση με τις ζημιές να σταλεί αρμοδίως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ. Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της ΠΕ  Ηλείας στο γραφείο του κ.Βασιλόπουλου εξετάστηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται περιοχές με πορτοκαλεώνες τόσο στον κάμπο όσο και στην ευρύτερη  ζώνη των Μακρισίων.

Ο Τμηματάρχης Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Π.Ε Ηλείας Γιώργος Μικέογλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους προέδρους από τον Αγροτικό Σύλλογο Σαλμώνης, Κώστα Ασημακόπουλο και  Δημήτρη Τσάκωνα από την ομάδα παραγωγών «Δίας» Τραγανού, ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας, Σταύρο Βέρρα θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και τον ΕΛΓΑ σχετική επιστολή όπου θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τις ζημιές.

Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα διεκδικήσει οι αποζημιώσεις που φτάνουν σε ορισμένες περιοχές για διάφορες ποικιλίες, ακόμα και 90%, να δοθούν από τον ΕΛΓΑ μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, όπως συνέβη σε άλλες πληττόμενες από τον παγετό περιοχές της χώρας ή να αναζητήσει το υπουργείο κονδύλια από ειδικά προγράμματα που καλύπτουν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Δυστυχώς οι παραγωγοί μας βρέθηκαν  ξανά αντιμέτωποι με τον παγετό που -όπως είχαμε και  τον Μάρτιο τονίσει-  βρήκε τα δέντρα στην ανθοφορία και τα έκαψε. Ο ΕΛΓΑ δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία τότε, σήμερα όπως μας εξήγησε και ο γεωπόνος τμηματάρχης της φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας Γιώργος Μικέογλου, η κατάσταση είναι απελπιστική με εκτεταμένες ζημιές στα δέντρα, χωρίς καρπό στο σύνολό τους. Ήδη ετοιμάζεται σχετική έκθεση από τη Γενική Δ/νση για ενημερωθεί το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ, ενώ και διά ζώσης θα δώσω στοιχεία σε συναντήσεις που θα έχω μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε στην  «Πρωινή» ότι είναι απαράδεκτο να μένουν ακάλυπτοι οι αγρότες, διότι πληρώνουν ασφάλιστρα όλο τον χρόνο και δεν αποζημιώνονται αναλόγως.

«Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να καλύπτει άμεσα και με επάρκεια όλες τις ζημιές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εμείς εδώ και αρκετά χρόνια αγωνιζόμαστε για να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλα τα παθογόνα αιτία και προφανώς διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίησή του, που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος