FOLLOW US: facebook twitter

Ακριβότερο κατά 35% το Πασχαλινό τραπέζι και στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 18-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Με τις τιμές των αμνοεριφίων να καταγράφουν limit up, το φετινό τραπέζι της Λαμπρής αναδεικνύεται σε πολυτέλεια για σημαντική μερίδα νοικοκυριών

  • Την αύξηση της κίνησης το Μεγαλοβδόμαδο περιμένουν, ωστόσο οι επαγγελματίες μιλώντας στην Πρωινή

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου- Κική Κολοβέρου


Στο έλεος της ακρίβειας βρίσκεται ο εορταστικός τζίρος μπαίνοντας στην Μ. Εβδομάδα, καθώς οι αυξήσεις βάζουν φωτιά σε όλα τα πασχαλινά είδη, τροφοδοτώντας ραγδαία πτώση στην κατανάλωση, με την αγορά να ακροβατεί πάνω στο τεντωμένο σκοινί των αυξημένων λειτουργικών δαπανών. Το κόστος στο πασχαλινό τραπέζι που φέτος με βάση έρευνα του ΙΝΚΑ αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 35%, δηλαδή για μια μέση οικογένεια μπορεί να φτάσει και τα 290 ευρώ αν συμπεριλάβει όλα τα απαραίτητα αγαθά για να κάνει Ανάσταση και Πάσχα μαζί, εκτοξεύουν οι τιμές των αμνοεριφίων και των λοιπών παραδοσιακών εδεσμάτων.

Για πολλούς είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να έχουν τον παραδοσιακό οβελία, ελέω ακρίβειας αφού προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας οι τιμές αναμένεται να “πετάξουν” ίσως και πάνω από τα 13 ευρώ το κιλό! Οι καταναλωτές βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με ισχυρές ανατιμήσεις που οδηγούν ακόμα και σε διπλασιασμό, σε σχέση με πέρυσι, των συνολικών εξόδων του Πάσχα, με αποτέλεσμα ήδη τα νοικοκυριά να προχωρούν σε γενναίο haircut στις εορταστικές τους δαπάνες, κάνοντας περικοπές από το τυπικό παραδοσιακό καλάθι του σούπερ μάρκετ όπου τα διαθέσιμα προϊόντα έχουν πετάξει στα ύψη και το τελευταίο εξάμηνο πήραν δύο και τρεις φορές αύξηση!

Ωστόσο, οι επαγγελματίες φαίνονται αισιόδοξοι για την αύξηση της κίνησης στην αγορά, καθώς προσπαθούν όπως λένε μιλώντας στην Πρωινή άνθρωποι της αγοράς στην Ηλεία, να μπορέσουν οι ίδιοι να απορροφήσουν τις τεράστιες αυξήσεις.

Π. Μαλλιόπουλος: « Οι τιμές στον οβελία διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και την επάρκεια»
Αυξημένη φαίνεται η κίνηση στην αγορά κρέατος καθώς από την περασμένη κιόλας εβδομάδα οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι. Το αρνάκι και την παραδοσιακή μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης. Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, του ομώνυμου κρεοπωλείου επισήμανε ότι συγκριτικά με τις δυο προηγούμενες χρονιές η κίνηση είναι μεγαλύτερη. «Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και προετοιμάζει το πασχαλινό τραπέζι, προφανώς θα περιμένουν κόσμο, θα έρθουν ετεροδημότες, τα παιδιά τους, θα ξανασμίξουν οικογένειες και θα γίνουν τραπέζια οικογενειακά. Εμείς ως επιχείρηση είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό τον όγκο δουλειάς, οι τιμές ακόμα όμως διαμορφώνονταικαι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, αναμένεται κάποια αναπροσαρμογή στις τιμές καθώς πάμε ανάλογα με τη ζήτηση και την επάρκεια. Οι τιμές είναι λίγο πιο ακριβές σε σχέση με πέρυσι αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ακρίβεια αλλά με τη ζήτηση και την προσφορά. Δηλαδή δεν σχετίζεται με το πόσο έχει ακριβύνει το κόστος στην παραγωγή αλλά με το πόσο ζητιέται το προϊόν και το τι υπάρχει από πίσω ως απόθεμα. Το αρνάκι ξεκίνησε με 8.99 το κιλό όπως και οι συκωταριές ενώ τα εντεράκια 5.49 ευρώ το κιλό και οι πατσούλες με τα ποδαράκια 4.99 ευρώ το κιλό. Μια μικρή αύξηση αναμένεται, όχι δραματική διότι ως επιχείρηση προσπαθούμε να απορροφήσουμε όλες τις αυξήσεις και το έχουμε κάνει. Το πόσο θα αντέξουμε θα το δείξει η ιστορία.»

Ψωμί, πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια

Πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια και σοκολατένια αυγά έχουν την τιμητική τους και στην αγορά μπορεί να βρει κανείς ποιοτικά και χειροποίητα προϊόντα σε τιμές που παρόλη την ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα περισσότερα καταστήματα είναι συγκρατημένες.

Στο γνωστό ζαχαροπλαστείο «PATSIOS» στον Πύργο, βρίσκει κανείς χειροποίητες λιχουδιές με φρέσκα ντόπια υλικά, (αυγά, βούτυρο, αλεύρι) με τις τιμές να μην παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Η κίνηση έχει αρχίσει δειλά-δειλά και η αλήθεια είναι πως τα πασχαλινά κουλούρια, τα τσουρέκια, τα σοκολατένια αυγά και τα γλυκά, δε λείπουν τις γιορτινές μέρες από τα περισσότερα σπίτια» ανέφερε η Μαρία Πάτσιου, από το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο. «Στην επιχείρηση μας έχουμε παραδοσιακά τσουρέκια, γεμιστά με κάστανο και σοκολάτα με τις τιμές να κυμαίνονται από 8 ευρώ έως και 15 ευρώ ανάλογα το βάρος και το μέγεθος. Τα χειροποίητα σοκολατένια αυγά και τα λαγουδάκια από 12 ευρώ έως 18 ευρώ ενώ τα πασχαλινά κουλουράκια με φρέσκο βούτυρο και ντόπια αυγά, στα 12 ευρώ το κιλό. Οι πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει πολύ ωστόσο προσπαθούμε όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες να συγκρατούμε τις τιμές χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα μας».

Η κ. Έλσα Μπερντούφι από την επιχείρηση «Φούρνος του Γιάννη» τονίζει από την πλευρά της ότι «Μετά από δύο χρόνια συνεχόμενα λοκνταουν, περιμένουμε ότι θα υπάρξει κίνηση παρά την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα γιατί θα έρθουν ετεροδημότες και κόσμος για να περάσουν τις γιορτινές αυτές μέρες . Οι τιμές έχουν μια μικρή αύξηση. Δηλαδή τα πασχαλινά κουλουράκια από 9 ευρώ το κιλό πέρυσι φέτος είναι στα 10 ευρώ ενώ το τσουρέκι από 5 ευρώ το έχουμε στα 6 ευρώ. Παρ’ όλες τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών προσπαθούμε να τις συγκρατήσουμε για να κρατήσουμε και την πελατεία μας. Επίσης, όλο το Μεγαλοβδόμαδο για όσους νηστεύουν έχουμε σιροπιαστά γλυκά και κουλουράκια με τις τιμές και σε αυτά τα προϊόντα να έχουν πάρει μια πολύ μικρή αύξηση. Το πρόβλημα ωστόσο που παραμένει είναι με το ψωμί όπου ο κόσμος αντιδρά πολύ στις αυξήσεις της τιμής. Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες και δυστυχώς λόγω της ακρίβειας ο κόσμος αναζητά το φθηνότερο…».



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος