FOLLOW US: facebook twitter

Ακρίβεια και ενέργεια τσακίζουν τα νοικοκυριά!

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Προπομπός της μεγάλης απεργίας της 9ης Νοεμβρίου η χθεσινή κινητοποίηση πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικάτων και φορέων  στον Πύργο

Κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πύργου τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της Ηλείας, φορείς και σύλλογοι διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα- καύσιμα φτηνά για τους πολίτες. Η κινητοποίηση ήταν προπομπός της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής συγκέντρωσης που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την συμμετοχή Συλλόγων, Σωματείων και συνταξιούχων της Ηλείας, την επόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Πύργου αντιδρώντας για τις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα που οδηγούν τους εργαζόμενους στης φτώχεια.

Στην χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ηλείας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά καταστήματα και Επιχειρήσεις της Ηλείας, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, το συνδικάτο οικοδόμων Ηλείας, το Σωματείο συνταξιούχων κ.α. Κεντρική ομιλήτρια στην χθεσινή κινητοποιήση ήταν η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Στέλα Αναστασίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της ΟΓΕ Γυναικών Ηλείας κ. Σία Ξενοστάθη. 

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου μίλησε για την ακρίβεια που ταλανίζει τους πολίτες τονίζοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα κυμαίνονται από 17,1% έως 25,5%, ενώ και στον ηλεκτρισμό, την ενέργεια και τα καύσιμα οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη, με αποκορύφωμα την αύξηση 261,3% στο φυσικό αέριο. «Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δίνουν δύο τουλάχιστον κατώτατους μισθούς το χρόνο για να θερμανθούν.Η ακρίβεια που προκαλεί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης  Μητσοτάκη δεν χτυπάει όλους το ίδιο. Κυρίως υποφέρουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Η κυβέρνηση  όχι απλά δεν παίρνει πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματος των πολιτών.Οι τιμές βασικών προϊόντων αυξάνονται μέρα με τη μέρα με ρυθμούς που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. H βενζίνη κοστίζει πάνω από 2€/λίτρο και θα συνεχίσει να ακριβαίνει. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αναγράφουν εξωπραγματικά ποσά. Εφτά στους δέκα αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία να πληρώσουν το ρεύμα, τα τρόφιμα 3 στους 5, τα καύσιμα πάνω από 1 στους 2 ενώ και τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη. Το κόστος διαβίωσης ανεβαίνει χωρίς σταματημό και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα ίδια τραγικά επίπεδα…Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι επίθεση στον λαό μας και πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιουργούν».

«Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των οικογενειών μας, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα, δημοτικά τέλη, η κρίση, ο φόβος του πολέμου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας!» επισήμανε το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά καταστήματα και Επιχειρήσεις της Ηλείας τονίζοντας πως είναι ένα βάρος που δε μπορούμε πλέον να αντέξουμε!«Δεν ανεχόμαστε να στριμώχνουμε τα όνειρα των παιδιών μας, των οικογενειών μας, στα vouchers και τα pass που μας πετάει σαν ψίχουλα η Κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες εταιρείες παροχής ενέργειας. Δεν ανεχόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία χωρίς δασκάλους, χωρίς καθαριότητα, χωρίς θέρμανση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τη πανδημία. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη λυσσαλέα επίθεση που ετοιμάζουν για ακόμη μία φορά να μας ρίξουν τραπεζίτες και Κυβέρνηση με τουλάχιστον 40.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της εργατικής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.Δε θα αφήσουμε κανένα εργατικό σπίτι χωρίς ρεύμα! Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, χωρίς βασικά είδη, τρόφιμα, θέρμανση, Υγεία και Παιδεία».

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δυναμώνουν τον διεκδικητικό αγώνα:

-Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

– Για κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης της άδικης φορολογίας των Δημοτικών Τελών στις φτωχές λαϊκές οικογένειες .

-Για μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

-Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

-Για μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με

μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος