FOLLOW US: facebook twitter

Ακόμα στο… περίμενε οι κτηνοτρόφοι – Καμία επίσημη ανακοίνωση παρά μόνο διαρροές για… 4 ευρώ αποζημίωση

Ημερομηνία: 03-06-2020 | Συντάκτης:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ανακοινώσει απολύτως τίποτα για το αν θα αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας και ποιο θα είναι το ύψος της πιθανής αποζημίωσης. Η κατάσταση προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη, γιατί πριν από μία εβδομάδα κύκλοι του υπουργείου έκαναν διαρροές για αποζημίωση 4 ευρώ ανά θηλυκή προβατίνα, βάσει των σχετικών δηλώσεων ενισχυμένης ενίσχυσης. Οι ίδιες διαρροές έκαναν λόγο για συνολική δαπάνη 23 εκατ. ευρώ και με πιθανό ελάχιστο όριο τις 20 προβατίνες, για να πάρει κάποιος την αποζημίωση.

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηλείας, Κώστας Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» την έντονη δυσαρέσκειά του τόσο για το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, όσο και για το ότι σχεδιάζει να δώσει μόλις 4 ευρώ ανά προβατίνα.

«Έχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο που θα πρέπει το υπουργείο να δώσει ως αποζημίωση, είναι τα 10 με 12 ευρώ, για να πούμε ότι κάτι καλύπτουμε από την απώλεια που υποστήκαμε λόγω της πανδημίας. Τα αρνιά φέτος το Πάσχα τα πουλήσαμε στα 4 ευρώ, όταν άλλες χρονιές ξεκινούσαμε από τα 5,30 και τα 6 ευρώ και καταφέρναμε να καλύψουμε τα έξοδά μας. Φέτος το πουλήσαμε κοψοχρονιά, εξαιτίας των παιχνιδιών των εμπόρων, ενώ στο τραπέζι του καταναλωτή έφτασε πάλι πανάκριβο. Μέχρι στιγμής, όλοι οι υπουργοί έχουν ανακοινώσει ενισχύσεις για όλες τις οικονομικές και επαγγελματικές ομάδες. Για μας δεν έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απολύτως τίποτα. Κι από αυτά που μας λένε, για τέσσερα ευρώ αποζημίωση, είναι ψίχουλα. Τι να πρωτοπληρώσουμε με τέσσερα ευρώ; Είναι εξευτελιστική τιμή. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καθόλου εισόδημα αυτήν την περίοδο, ενώ τα έξοδα τρέχουν», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Νίκος Αγάλος τόνισε:: «Ο κ. Βορίδης καθησύχαζε πριν τις γιορτές τους κτηνοτρόφους ότι θα πουλήσουν τα αμνοερίφια τους σε πολύ καλές τιμές με την αιτιολογία ότι δεν θα γίνουν εισαγωγές. Αυτό διαψεύστηκε. Αυτά που πουλήθηκαν στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων 5 χρόνων και η λαϊκή οικογένεια τα πήρε πανάκριβα ειδικά τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες».

Τη διαφωνία του με την αποζημίωση εξέφρασε και στην πρόσφατη συνέντευξη  Τύπου ο αντιπερ/ρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος.

«Δεν θέλουμε κτηνοτρόφους και παραγωγούς επαίτες. Βάλαμε τη κόκκινη γραμμή μας. Είμαστε αντίθετοι στα 4 ευρώ και επιδιώκουμε ουσιαστική στήριξη στους κτηνοτρόφους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η χαμηλή τιμή στα αγροτικά προϊόντα και να συμβάλει στην επιτάχυνση των αποζημιώσεων.

H αποζημίωση των κτηνοτρόφων συζητήθηκε και στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του νέου νόμου που φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ζήτησε να ληφθούν υπόψη και οι σφαγές για την αποζημίωση, πέρα από την παράδοση γάλακτος. Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί επιτρέπουν να δοθεί μόνο μία οριζόντια στήριξη στους αιγοπροβατοπαραγωγούς κα μόνο για τη χρονική περίοδο των επιπτώσεων του κορονοϊού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος