FOLLOW US: facebook twitter

Ακόμα μετράει «πληγές» η νότια Ηλεία

Ημερομηνία: 24-08-2022 | Συντάκτης:

Ισχυρό δημογραφικό και οικονομικό πλήγμα από την πυρκαγιά του 2007 δέχθηκαν οι δήμοι Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τις πληγές της μετράει ακόμα η νότια Ηλεία από την πυρκαγιά του 2007, παρότι πέρασαν 15 χρόνια από εκείνο τον μοιραίο Αύγουστο. Η φύση αναγεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως και το μεγαλύτερο μέρος  της αγροτικής παραγωγής, αποτελούμενο κυρίως από ελαιώνες. Όμως η δημογραφική συρρίκνωση τόσο στον δήμο Ζαχάρως όσο και στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ήταν πολύ μεγάλη και, σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία της απογραφής του 2021, δύσκολα αναστρέψιμη.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο δήμος θα πρέπει να επιδιώξει την τουριστική του ανάπτυξη μέσα από την εφαρμογή ενός μνημονίου συνεργασίας που είχε συναφθεί μετά τις πυρκαγιές με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά και να πείσει νέους ανθρώπους να μείνουν στην περιοχή.

«Το μνημόνιο συνεργασίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ και έτσι η περιοχή έμεινε στάσιμη και έχασε μεγάλος μέρος του πληθυσμού της. Χάθηκαν 37 συνάνθρωποί μας που δεν ξαναγυρίζουν πίσω. και κάηκαν 400.000 στρέμματα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε δημογραφική μείωση 41% από το 2007 ως σήμερα. Εμείς τώρα θα επανενεργοποιήσουμε αυτό το μνημόνιο, το οποίο προβλέπει αξιοποίηση 2,500 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο με 70 μόνιμες καντίνες, οργανωμένους χώρους υποδοχής και στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Επίσης συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Πατρών για μελέτη άρδευσης του δήμου –όχι όμως στη θεσμική πλατφόρμα του ΓΟΕΒ- και πιστεύουμε ότι θα ρυθμιστούν ευνοϊκά ζητήματα με αγροτικές εκτάσεις στους δασικούς χάρτες. Σταθερή παραμένει η διεκδίκηση της κατασκευής του δρόμου Πύργος-Τσακώνα με ανατολική χάραξη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω μας τις επιπτώσεις της τραγωδίας του 2007», τόνισε.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε η σοβαρότερη συνέπεια της πύρινης τραγωδίας ήταν η δημογραφικη «αιμορραγία» της περιοχής, αφήνοντας αιχμές προς όσους δεν διδάχτηκαν από όσα έγιναν τότε.   

«Δεκαπέντε χρόνια από εκείνη τη μαύρη Παρασκευή του 2007 που άλλαξαν όλα στη ζωή μας. Διαπιστώσαμε τόσο τραγικά ότι αρκούν λίγες ώρες για να χαθούν άνθρωποι, περιουσίες και να καταστραφούν ολόκληρες περιοχές. Δεν ξεχνιέται ο εφιάλτης εκείνων των ημερών γιατί εξακολουθούν να λείπουν από κοντά μας γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα και μπορεί η φύση να αναγεννήθηκε, αλλά η περιοχή μας από τότε έχει συνεχόμενα φθίνουσα πορεία. Τρανή απόδειξη η απογραφή του πληθυσμού, που για τη Νότια Ηλεία καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση, καθώς ξεπερνά το 50%. Η ανάμνηση της πύρινης λαίλαπας του 2007 μας θλίβει, κυρίως όμως μας τρομάζει η διαπίστωση ότι σε πολλούς δεν έγινε μάθημα και εξακολουθούν να προκαλούν φωτιές καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως έκτοτε η περιοχή ουσιαστικά δεν ξανασήκωσε κεφάλι, αφού έφυγαν αρκετοί νέοι και καταστράφηκε το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

«Η φωτιά είχε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο πληθυσμός έκτοτε έχει μειωθεί λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας. Οι νέοι δεν ξαναγύρισαν ποτέ πίσω.  Από μόνο του αυτό μείωσε τα εισοδήματα, αφούο πληθυσμός ήταν μικρότερος. Ο κόσμος τον πρώτο καιρό δεν είχε τρόπο να ταΐσει τα ζώα του. Αυτό σε μια περιοχή κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφική είναι επιβαρυντικό. Η μεγάλη διαφορά φάνηκε στο φυτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα στα λιοστάσια. Ναι μεν με κάποια κρατικά βοηθήματα η περιοχή κρατήθηκε, αλλά κι αυτό στη συνέχεια ήταν αρνητικό γιατί η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε να αποπληρωθούν οι οφειλές. Δυστυχώς, 15 χρόνια μετά είχαμε μία ακόμα καταστροφή φέτος στην παραγωγή, της οποίας τις συνέπειες θα δούμε σύντομα αν δεν στηριχθούν οι πληγέντες. Δεν θα υπάρχει παραγωγή στην Κρέστενα και στα γύρω χωριά, το φυτικό κεφάλαιο θέλει κάποια χρόνια για να συνέλθει. Επομένως, χωρίς να είμαι μάντης κακών, προβλέπω δεύτερο κύμα δημογραφικής συρρίκνωσης», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η περιοχή δέχθηκε πολύ ισχυρό πληθυσμιακό και οικονομικό πλήγμα.

«Εκτός από ανθρώπινες ζωές, οι φωτιές του 2007 έπληξαν και την οικονομία της περιοχής. Κάποιοι κατάφεραν να ορθοποδήσουν, κάποιοι όμως όχι. Ηρθε μετά και η οικονομική κρίση και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Σήμερα η οικονομία έχει ανακάμψει μερικώς αλλά ποτέ δεν επανήλθαμε στα προ του 2007 επίπεδα. Επίσης πολύς κόσμος έφυγε για τα μεγάλα αστικά κέντρα διότι χάθηκαν θέσεις εργασίας και επλήγη βάναυσα η αγροτική παραγωγή της Ζαχάρως, που είναι για πολλούς η κύρια πηγή εισοδήματος», είπε.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος