FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλησ γιαννοπουλοσ δικηγοροσ πυργοσ

Αυτοβούλως

Αρκετό παρασκήνιο έχει η επιστολή Γιαννόπουλου προς τον Σταϊκούρα για να πάρει μέτρα άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων της Ηλείας που έχουν πληγεί εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο αντιπερ/ρχης Ηλείας σχεδίαζε να στείλει επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από την περασμένη Τρίτη, όταν ακυρώθηκαν οι παράλληλες εκδηλώσεις ενόψει της τελετής Αφής, προτού εμφανιστεί ο ιός στον νομό. Κάποιος που το άκουσε, έτρεξε να προλάβει αλλά μόνο για τα δικά του. Οι αλυσιδωτές εξελίξεις όμως άλλαξαν εν μέρει τον σχεδιασμό του και αναπροσάρμοσαν το πλαίσιο των αιτημάτων του. Κι αφού μάλλον κατάλαβε ότι η Περιφέρεια γενικώς έχει μια αμηχανία στο να «ενοχλήσει» την κυβέρνηση -εκτός αν είναι για το Πατρινό Καρναβάλι…- βγήκε μπροστά.

Και τα πυροδάνεια

Η Ηλεία βιώνει πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία διότι ακόμα κι αν φύγει ο κορονοϊός, η ψυχολογία μας θα αργήσει να ανέβει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάκαμψη. Για αυτό θα πρέπει οι εκπρόσωποι του νομού να θέσουν εκ νέου και επιτακτικά το ζήτημα των πυροδανείων. Καλά είναι τα οικονομικά μέτρα που διαβάζουμε ότι πρόκειται να εφαρμοστούν, όμως μη γελιόμαστε, είναι ασπιρίνες μπροστά στη ζημιά που επέρχεται. Δεν νομίζω ότι σε μια περιοχή που έχει προσβληθεί από την παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρνηθεί να διευκολύνει την κυβέρνηση στις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Απόδειξη το σχέδιο «Ηρακλής», οπου μια χαρά εγγυήσεις δίνουμε εκεί. Εδώ τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα. Αρκεί να το παλέψουμε σοβαρά. Είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει.

Διακομματική εκτίμηση

Ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων στήριξης της Ηλείας ζήτησε ο Δ.Καλαματιανός λόγω κορονοϊού  με ανακοίνωσή του αλλά και με παρέμβασή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να καταφύγει σε ανούσιες καταγγελίες. Αν σήμερα τα μέτρα που ανακοινωθούν κριθούν ανεπαρκή, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέα θεσμική παρέμβαση (π.χ. επίκαιρη ερώτηση) για να πάρει απαντήσεις. Επί τη ευκαιρία, οφείλω να μεταφέρω τη διακομματική αποδοχή που έχει ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, καθότι «γαλάζιες» πηγές μού είπαν –με αφορμή το ασφαλιστικό- ότι έχουν εκτιμήσει τη σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που κάνει, η οποία απέχει από το στιλ άλλων βουλευτών (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε…) που κάνουν φασαρία χωρίς ουσία.

Έκανε την αρχή

Μέχρι την Παρασκευή το πρωί διάβαζα μόνο ευχολόγια και οδηγίες για το πώς θα πλένουμε τα χέρια μας και δηλώσεις ότι σκοπεύουμε να ζητήσουμε βοήθεια. Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο πρώτος που έκανε κανονική θεσμική παρέμβαση ήταν ο -γαλάζιος βουλευτής σημειωτέον- Κώστας Τζαβάρας, με  σαφείς ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς για το τι θα κάνουν για να βοηθήσουν τον νομό. Ούτε «πήρα τηλέφωνο» ούτε «είμαι σε διαρκή επαφή» ούτε «σκοπεύω να συναντηθώ», για να μη δυσαρεστήσουμε. Αφού έγινε η αρχή και έφυγε η δυσκολία, ακολούθησαν όλοι οι άλλοι μετά.

Αποτέλεσμα εικόνας για νικοσ ανδρουλακησ

Ευρω-παρέμβαση για αποζημιώσεις

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό ζήτησε με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως ανέφερε, οι αναβολες εκδηλώσεων και συνεδρίων την τελευταία στιγμή συνεπάγονται τεράστια επιβάρυνση των πολιτών από τα έξοδα ακλυρωασης αλλά και σοβαρή οικονομική ζημιά στον κλάδο του τουρισμού και της βιομηχανίας ταξιδίων. Κατά συνέπεια, ζητά την αποζημίωση των ταξιδιωτών και τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν, αφού είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργόσ υποδομών κώστασ καραμανλήσ

Ανταπόκριση και αναμονή

Διπλό σχόλιο σήμερα για τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή. Στις 5 Μάρτη του έστειλε ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Χρ. Χριστόπουλος αίτημα για κοντέινερ, την επόμενη μέρα το είχε ήδη υπογράψει και το είχε ήδη στείλει για εγκατάσταση. Πάμε στο θέμα του δρόμου τώρα. Τον Ιανουάριο ο υπουργός είχε προαναγγείλει ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά μέχρι τώρα στη «Διαύγεια» βρίσκω πληρωμές για τις εν εξελίξει εργασίες. Να περιμένει την απάντηση της Κομισιόν; Αφού είχε πει ότι και να απορριφθεί η επανένταξη στη σύμβαση παραχώρησης, θα το επαναδημοπρατήσει το έργο σε μία εργολαβία.  Γιατί δεν ακυρώνει το έργο να γλιτώσει πληρωμές; Έχω την αίσθηση ότι κάτι περιμένει αλλά ακόμα δεν έχω μάθει τι.

Γαλάζιος μύλος

Σας έχω ξαναγράψει ότι τα εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ δεν έχουν τελειωμό παρότι είναι κυβέρνηση. Χθες ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του  Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Γ. Στεργίου, διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο Ηλείος Διαμαντής Καρασούλας, ο οποίος ήταν τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΟΔΕ Ηλείας, για ανάρτησή του στο Φέισμπουκ. «Η κυβέρνηση με μέτρο, σύνεση και αποφασιστικότητα προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Δεν θα  επιτρέψουμε σε κανέναν με δηλώσεις ή πράξεις να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια», δήλωσε σχετικά ο Στεργίου. Ο διαγραφείς σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι τα σχόλια έγιναν από fake λογαριασμό και ότι έχει ήδη ενημερώσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αντίδραση με.. Ιονέσκο

Το παραπάνω θέμα σχολίασε ο Μάκης Μπαλαούρας επικαλούμενος τον «Ρινόκερο» του θεατρικού συγγραφέα Ευγ. Ιονέσκο κάνοντας λόγο για κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας.

«Στο έργο του Ιονέσκο αναλύεται η μετάλλαξη του ανθρώπου σε “παχύδερμο”, γεγονός που παρουσιάζεται πια σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή το προσφυγικό, και υποδαυλίζεται από απόψεις και πράξεις της κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ.  Σήμερα έφτασε ο Ρινόκερος και  στον, παραδοσιακά, δημοκρατικό νομό της Ηλείας, όπου ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φτιάξαμε ανοιχτή δομή για πρόσφυγες στο LM Μυρσίνης Λεχαινών, που συμβιώνουν αρμονικά πρόσφυγες με τους ντόπιους, ενώ τα παιδιά τους παρακολουθούν μαθήματα μαζί με τα ελληνάκια! Η ταύτιση του ηλιοβασιλέματος στη Σαντορίνη με τη φλεγόμενη σκηνή προσφύγων, από το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ηλείας Διαμαντή Καρασούλα, καταδεικνύει την ανοχή και συνδαύλιση φασιστικών ενστίκτων και συμπεριφορών από το κυβερνών κόμμα. Το μήνυμα που στέλνει όμως η Ηλεία είναι ότι δεν θα μετατραπούμε σε “παχύδερμα” (κατά τον Ιονέσκο), αλλά θα παραμείνουμε άνθρωποι για να μην επιβιώσει το κτήνος στον πλανήτη μας», έγραψε.

Σοβαρότης μηδέν

Όταν είσαι επιστήμονας, και μάλιστα γιατρός, δεν μπορείς να λες «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω», διότι έχεις ήδη αναιρέσει την επιστημονική σου ιδιότητα. Δηλαδή φαντάζεστε να λειτουργούσαν όλοι οι επιστήμονες με την πίστη; Να σου λέει ο γιατρός «εγώ πιστεύω στους αστερισμούς, είναι ο Ερμής ανάδρομος, έλα τον άλλο μήνα για χειρουργείο». Καλό είναι να έχουμε συναίσθηση της κατάστασης και να επιδεικνύουμε την ανάλογη σοβαρότητα, αλλιώς να μην τα βάζουμε με τον απλό και ανυποψίαστο πολίτη. Το ίδιο ισχύει και για όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις και είναι και βουλευτές. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Καλό Πάσχα

Προχθές έγραψα για τον Χάρη Θεοχάρη, οπότε δεν του κάνω τη χάρη να του βάλω πάλι φωτογραφία. Αφού είναι φανερό ότι ο άνθρωπος είναι σε άλλη διάσταση και δεν έχει τρομερή επαφή με την πραγματικότητα. «Ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να συνεχίζει τη δυναμική του πορεία και η Ελλάδα εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους Γερμανούς τουρίστες», δήλωσε την Πέμπτη και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον ελληνικό τουρισμό από τον κορονοϊό. Αν εξαιρέσουμε ότι ακυρώθηκε το καρναβάλι της Πάτρας, της Ξάνθης και του Ρεθύμνου κι ότι η Αρχαία Ολυμπία πάει άκλαφτη τον Μάρτιο κι ότι η κρουαζιέρα πάει για μείωση φέτος κι ότι ο ΣΕΤΕ έβγαλε ήδη ανακοίνωση για πρόσθετα μέτρα για να μη χαθεί η σεζόν, όχι, καλά πάμε. Ευτυχώς προχθές έτρεξε να τα μαζέψει…

Θα έρθουν;

Ορθότατο το αίτημα για ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά εγώ έχω την εξής απορία:  Γιατρό θα βρούμε να έρθει; Οι λίστες επικουρικών στην 6η ΥΠΕ, ειδικά στην Παθολογική που είναι η πιο βασική ειδικότητα, είναι άδειες. Κανένας Έλληνας γιατρός δεν θέλει να δουλέψει στο ΕΣΥ, πόσο μάλλον να έρθει στην κορονοϊόπληκτη Ηλεία, εκτός κι αν είναι ντόπιος και θέλει να είναι δίπλα στην οικογένειά του. Δυστυχώς τώρα πληρώνουμε τα τόσα χρόνια αδράνειας και αναβλητικότητας, διότι μας φάγανε οι εσωτερικές έριδες και δεν φροντίσαμε να είμαστε ελκυστικοί για τους επιστήμονες. Τώρα… τρέχουμε!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος