FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 7/10/2020

Ημερομηνία: 07-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στηρίζει τον Περιφερειακό Τύπο

Με εκπροσώπους το ημερήσιου περιφερειακού Τύπου έκανε τηλεδιασκέψεις χθες η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης των εφημερίδων, καθότι πρόκειται για θέμα δημοκρατίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τον κ.Πέτσα να υλοποιήσει τάχιστα τις εξαγγελίες για οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων και να τερματίσει τις επιλεκτικές ενισχύσεις που μόνο στόχο έχουν τον έλεγχο της ενημέρωσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει τροπολογία για τα κριτήρια ενίσχυσης  (κυκλοφορία, εργαζόμενοι), ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία των ενισχύσεων.  Η κα Γεννηματά επισήμανε ότι η πρόταση για επιδότηση Εργασίας-με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα- πρέπει να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στον Τύπο, ενώ για τις Περιφερειακές επιχειρήσεις Τύπου σημείωσε πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα νέο και ενιαίο Μητρώο, που θα συμπεριλαμβάνει τόσο την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων, όσο και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην περιφέρεια, με εφαρμογή σύγχρονων κριτηρίων και εποπτείας. Ταυτόχρονα ζήτησε την παράταση του νόμου για την υποχρέωση του Δημοσίου να προβαίνει σε ανακοινώσεις και καταχωρίσεις μέσω του Περιφερειακού Τύπου, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση.

Ουδέν νεότερον

Νεότερα για τον δρόμο δεν υπάρχουν. Μέσα στον Οκτώβριο λογικά θα ξέρουμε αν θα πάρουμε την έγκριση και από τη δεύτερη επιτροπή της Κομισιόν και μετά μας μένει η Τρίτη και πιο δύσκολη, του Ανταγωνισμού (digi comp). Το μόνο που μπορούμε πλέον να κάνουμε είναι υπομονή και να προσέχουμε όταν κυκλοφορούμε στην ΕΟ Πατρών-Πύργου. Ας ελπίσουμε ότι τα Χριστούγεννα θα πάρουμε το… δώρο μας, το πολυπόθητο «ναι» από την Κομισιόν μπας και ξεκινήσει ποτέ αυτό το έργο. Η ολοκλήρωσή του το 2023 βέβαια είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά ας ξεκινήσει ομαλά και εδώ θα είμαστε να το παρακολουθούμε.

Κριτική για συντάξεις

Με αναφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους της Ηλείας, ιδιαίτερα στους αγρότες, ξεκίνησε χθες την ομιλία του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνη, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενσωμάτωση Οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε διαδοχικά «βαφτίσια» στα αναδρομικά που εξήγγειλε ότι θα δώσει, ονομάζοντάς τα αρχικά «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις» -κάτι που δεν ισχύει προφανώς- και στη συνέχεια «πολιτική απόφαση». «Και αναρωτιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ειδικά οι αγρότες: αυτοί δε δικαιούνται κάποια ενίσχυση; Δε χωρούσαν σε αυτή την πολιτική απόφαση; Δεν περιλαμβάνονται σε καμία απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη;» επισήμανε.

Παραιτήθηκε

Την παραίτησή του από τη θέση του γγ του Δήμου Πηνειού  για «αυστηρά επαγγελματικούς λόγους» υπέβαλε ο Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος, όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε προς τον δήμαρχο. Στην επιστολή του προς τον Ανδρέα Μαρίνο εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς αυτόν για τη συνεργασία που είχαν, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα είναι πάντα δίπλα του και θα στηρίζει το όραμά του για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο. Από την πλευρά του  ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος αποδεχόμενος την παραίτηση, εξέφρασε και αυτός τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για το έργο και τη στήριξη που προσέφερε έναν χρόνο στο Δήμο και στην Τεχνική Υπηρεσία , τονίζοντάς ότι η παραίτηση γίνεται με βαριά καρδιά, αλλά τον χαροποιεί το ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το όραμα του δήμου.

Εφιστά προσοχή

Σημαντικά περιορισμένη ήταν χθες η ορατότητα στην Ηλεία λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία και την αυξημένη υγρασία, δημιούργησαν αίσθημα δυσφορίας και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο προγνώστης καιρού, Θοδωρής Κονδύλης, τόνισε ότι σε τέτοιες συνθήκες, οι ευπαθείς ομάδες (ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα) θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη προσοχή, να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν να ανοίγουν τα παράθυρα, διότι η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα, τα οποία προκαλούν αναπνευστικά επεισόδια, δυσφορία, επιβάρυνση καρδιολογικών, αλλεργίες και δερματίτιδες.

Eπανόρθωση και αποκατάσταση

«Στις 05-10-2020 αναρτήθηκαν στην εφημερίδα Πρωινή επιστολές που αποδόθηκαν σε μαθητή και μαθήτρια από το Λύκειο και Γυμνάσιο Κρεστένων.

Δηλώνουμε ότι οι επιστολές αυτές δεν εστάλησαν από μαθητή του ΓΕΛ Κρεστένων, ούτε το περιεχόμενο τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν συμμεριζόμαστε όσα ειπώθηκαν για τους καθηγητές μας. Αντιθέτως, υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος συλλόγου καθηγητών και μαθητών για τη λήξη της κατάληψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα.   Επιπλέον, γνωρίζοντας πως η κατάληψη δημόσιου κτιρίου δεν είναι νόμιμη πράξη, σεβαστήκαμε απόλυτα το χώρο του σχολείου χωρίς την παραμικρή φθορά. Τέλος, γνωρίζουμε πως η αστυνομία ενημερώθηκε, όπως προβλέπεται, ωστόσο δεν υπήρξε καμιά απειλή από καθηγητές ή γονείς ούτε ζητήθηκε από τους διευθυντές καμία εισαγγελική παρέμβαση. Επομένως, το Γενικό Λύκειο Κρεστένων αποποιείται κάθετα κάθε ευθύνη και συμμετοχή σε δημοσίευση ή κοινοποίηση των συγκεκριμένων επιστολών.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Κρεστένων»

Απάντηση: Στη μία επιστολή η υπογραφή ήταν από «μαθητή Λυκείου Κρεστένων» χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση, για αυτό και εκ παραδρομής θεωρήσαμε ότι πρόκειται για μαθητή του Γενικού Λυκείου και όχι για μαθητή ΕΠΑΛ, όπως ισχύει. Ζητούμε συγγνώμη για το σφάλμα και ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε υιοθετήσαμε το περιεχόμενο των επιστολών και δεν είχαμε πρόθεση να θίξουμε την υπόληψη των διδασκόντων του ΓΕΛ Κρεστένων.

«Εκτροφείο ειλώτων»

Την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει καταγγέλλει ο Ηλείος πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας & του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο καιρό όλο και πυκνώνουν οι ειδήσεις για απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, ρύθμιση ωραρίου με ατομική σύμβαση, πάγωμα διάρκειας του κατώτατου μισθού. Ο κ. Μητρόπουλος επιρρίπτει τις ευθύνες στη φιλοσοφία που διέπει την περίφημη έκθεση Πισσαρίδη, κάνοντας λόγο για «ακραία νεοφιλελεύθερο πόρισμα που εισηγείται …ανάπτυξη με “ρήτρα ΕλΝτοράντο”». Παράλληλα στέλνει και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σήμερα πολιτική δύναμη που θα θυσιάσει τη συστημική της ραστώνη και καλοπέραση για τα κοινωνικά στρώματα που καλούνται δυστυχώς σε νέες, μεγαλύτερες αυτή τη φορά, θυσίες, για αυτό και η κοινωνία παραμένει απαθής, φοβισμένη και δεν μπορεί να αντιδράσει!

Αρωγός στις δράσεις υγείας

Mε τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» συναντήθηκε χθες στην Πάτρα ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, ενόψει της δράσης προληπτικού ελέγχου στο κτίριο του Διοικητηρίου της Π.Ε Ηλείας στον Πύργο την ερχόμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου του 2020. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο του Συλλόγου Λιολιώ Κολυπέρα, μέλη του Δ.Σ και το προσωπικό, στα Γραφεία τους, στην Πάτρα, τους συνεχάρη για το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν από ιδρύσεως του συλλόγου, σημειώνοντας πως η ΠΕ Ηλείας και ο ίδιος προσωπικά, θα είναι πάντα αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία και δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του πληθυσμού για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας. Την Παρασκευή, από τις 10:30 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Διοικητηρίου της Π.Ε Ηλείας (Μανωλοπούλου 47), θα πραγματοποιηθεί δωρεάν κλινική εξέταση (ψηλάφηση μαστού) σε γυναίκες άνω των 40 ετών, από εξειδικευμένο γιατρό. Οι ενδιαφερόμενες για εξέταση, χρειάζεται να έχουν μαζί τους πρόσφατες διαγνωστικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχο) και να προσέρχονται με μάσκα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος