FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα

Ημερομηνία: 03-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αποτέλεσμα εικόνας για νικη κεραμεωσ

Εν τούτω Νίκη

Όταν πρωτανέλαβε υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο στην Εκκλησία. Της πήρε 17 ολόκληρες ημέρες να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια, με τον Φίλη να βάζει «πλάτη» στις εκ δεξιών επιθέσεις που δέχθηκε. Μετά κατήργησε τη σχολική αργία των Τριών Ιεραρχών μετατρέποντάς τη σε ημέρα εορταστικών θρησκευτικών εκδηλώσεων. Έχει φωτογραφηθεί με καμιά 20αριά ιερείς, σε σημείο που της αφιέρωσαν σχετική σελίδα στο φέισμπουκ! Το αποκορύφωμα; Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ξεκίνησε τις αλλαγές στα βιβλία από το μάθημα… των Θρησκευτικών. Η κα Νίκη Κεραμέως τελικά έχει εξελιχθεί σε υπουργό μόνο των θρησκευμάτων!

Απίκο!

Μάλλον κάποιος μετέφερε στην υπουργό Πολιτισμού το σχόλιό μας την περασμένη Τρίτη, για αυτό και κατέβηκε -έστω και κυριακάτικα και στα κρυφά- στην Αρχαία Ολυμπία. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, «η κα Μενδώνη τόνισε ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει, με την κατάλληλη προετοιμασία, μια ακόμη συνάντηση, για να εξεταστεί η πορεία των θεμάτων που συζητήθηκαν καθώς και άλλα θέματα της Ολυμπίας», οπότε μάλλον την υποχρέωση ήθελε να βγάλει. Περισσότερο άκουσε αυτά που ήθελε να της πει ο δήμαρχος, αφού κάτι καινούριο και χειροπιαστό σχετικά με το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Ολυμπίας δεν ανακοίνωσε. Δεν πειράζει την επόμενη φορά.

Σύσκεψη για τη Φλόγα

Σε εγρήγορση είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 12 Μαρτίου στην Αρχ. Ολυμπία και τον κορονοϊό. Απ’ ό,τι έμαθα, έχει προγραμματιστεί για αύριο σύσκεψη με την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, η οποία δεν αποκλείεται να έχει ήδη επισπευθεί για σήμερα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Η ΕΟΕ είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για να εφαρμοστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν και με τα τωρινά δεδομένα δεν κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με ματαίωση. Ωστόσο, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λαμπαδηδρομία μικρότερης διάρκειας και διαδρομής, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Έρευνα για τη μεταποίηση 

Εισηγήτρια σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Επιλογών ήταν προ ημερών η Δρ του Παν/μίου IUAV της Βενετίας και ερευνήτρια Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο, Όλγα Μπαλαούρα, κόρη του πρ. βουλευτή Ηλείας, Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος παρακολούθησε την εισήγηση. Θέμα της εισήγησης «η γεωγραφία της μεταποίησης στην Αθήνα της κρίσης», μέσα από το οποίο η Όλγα παρουσίασε το χωρικό μοντέλο οργάνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Αττικής. Θέτοντας σειρά ερωτημάτων, κατέληξε στο σημαντικότερο, ποιος ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Μήπως να μελετήσει και την Ηλεία, για να βρούμε τι φταίει που είμαστε ακόμα ουραγοί αναπτυξιακά;

Αναζητείται χρήση

Οι επισκευές στο κτίριο Σωσίπολις στον Πύργο έχουν ολοκληρωθεί. Το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθεί για να μη γίνει ξανά έρμαιο βανδαλισμών. Η σκέψη για τη μεταστέγαση της Δ/νσης Πωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εγκαταλείφθηκε. Έγινε μια συζήτηση για να πάει η Πυροσβεστική εκεί, όμως κι αυτό δεν προχώρησε διότι το σημείο είναι μεν ιδανικό, αλλά το κτίριο θέλει επαναδιαμόρφωση. Το κτίριο αυτό, όταν ανεγέρθηκε, προοριζόταν για να στεγάσει ένα Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, αλλά όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδα κι εγώ. Σημασία έχει να αξιοποιηθεί με καθημερινή χρήση, για να πιάσουν τόπο τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Πρόβα συνεδρίου 

Στις 5 Μαρτίου ξεκινά -εκτός… κοροναϊκού απροόπτου- το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Το συνέδριο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πρόβα για το συνέδριο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Μαΐου. Έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη του συνεδρίου, αφού παραδοσιακά η νεολαία κινείται πιο αριστερά από το κόμμα, κάτι που φαίνεται και από τη συνθηματολογία («Το μέλλον είναι αριστερά!») και από την προσέγγιση στο μεταναστευτικό, ενώ και εκεί έχουμε φαινόμενα πασοκικών μεταγραφών.

Αποτέλεσμα εικόνας για youth organisation of new democracy

Γαλάζιες ίντριγκες 

Μπόλικο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών της ΟΝΝΕΔ στην Ηλεία. Μαθαίνω ότι κάποιοι εκ των πρωταγωνιστών της όλης ιστορίας, έχουν κληθεί για εξηγήσεις και πάνε ολοταχώς για πειθαρχικό και διαγραφή. Ιθύνων νους της όλης ιστορίας είναι μάλλον ένας παλιός οννεδίτης που κόπηκε λόγω ασυμβίβαστου, επειδή είναι μετακλητός σε γραφείο υπουργού. Όλο ίντριγκες αυτή η γαλάζια πολυκατοικία, ακόμα και τώρα που έγινε κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κίνημα Αλλαγής

Αναβολή λόγω κορονοϊού 

Τη… μάτιασα τη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ στις 14-15 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Χθες ανακοινώθηκε η επ’ αόριστον αναβολή της λόγω του κορονοϊού, ενώ αναβλήθηκαν και οι περιφερειακές προ-συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιούνταν στο διάστημα 3-11 Μαρτίου. Εδώ που τα λέμε, σε καλό θα τους βγει, αφού αυτές οι κομματικές διαδικασίες προσφέρονται μόνο για εσωκομματική γκρίνια και μουρμούρα κι όχι για τίποτε άλλο. Με τα εξάρια (άντε 6,7% να μην είμαι άδικος) που καταγράφει κιόλας στις δημοσκοπήσεις η Φώφη, μια χαρά της κάθεται η αναβολή.

Κανονικά το Ηotspot

Τα βλέμματα όλων είναι λογικό να έχουν σταφεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και δευτερευόντως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όμως μη νομίζετε ότι ο σχεδιασμός για τα hotspot στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει «παγώσει». Κανονικά προχωράνε τα πλάνα του Μηταράκη, απλώς έχουν καθυστερήσει λίγο γιατί η επίταξη αποδείχθηκε καταστροφική ιδέα. Η  εγκατάσταση της κλειστής δομής μεταναστών στο Επιτάλιο είναι δρομολογημένη και για να ελαττωθούν οι αντιδράσεις, γίνεται προσπάθεια για να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο το αίτημα πρόσληψης περίπου 20-30 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων από την περιοχή του Πύργου.

Ακτιβισμός για τη Φλόγα 

Θυμάστε που σας έγραψα την Πέμπτη ότι στο Βουπράσιο συζητήθηκε η ιδέα για ακτιβιστικές πρωτοβουλίες σχετικά με την Πατρών-Πύργου ενόψει της τελετής Αφής της Φλόγας στις 12 Μαρτίου; Το γκρουπ στο facebook δημιουργήθηκε ήδη και έχει τίτλο «ΟΧΙ στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας 2020» και προτείνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, ανήμερα της τελετής. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δει μαζικότητα μέχρι τώρα, αφού μόλις β29 άτομα δήλωσαν ότι θα πάνε και άλλοι 43 ότι «ενδιαφέρονται».

Σκληραίνει η διαμάχη 

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην υπόθεση των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών. Η εταιρεία  που δραστηριοποιείται στην περιοχή, κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση στον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατοίκους, η οποία θα εκδικαστεί τον επόμενο Νοέμβριο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις εντός εικοσαημέρου από την εταιρεία σχετικά με τις καταγγελίες των κατοίκων, ενώ ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης προανήγγειλε ειδική συνεδρίαση αν παραστεί ανάγκη. Μύλος…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος