FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 6/10/2020

Ημερομηνία: 06-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Μίνι καραντίνα στην Αχαΐα

Στη γειτονιά μας έφτασε ξανά ο κορονοϊός, αφού τα αυξημένα κρούσματα στην Αχαΐα οδήγησαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικής εισήγησης, στην επιβολή μέτρων «μίνι καραντίνας» στον όμορο νομό για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Έτσι επιβλήθηκε απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ, με εξαίρεση τις λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών στα 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών. Επίσης απαγορεύτηκε κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Επίσης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά ημέρες, σήμερα έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου του 2020.

Επένδυση στην Κυλλήνη

Συνολικά 14 επενδύσεις ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και μία στην Κυλλήνη. Πρόκειται για μαρίνα μέσα σε τουριστικό κατάλυμα στο Κάστρο. Όπως έγραψε το Newsit.gr, η σύνθετη επένδυση περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχεία και κατοικίες και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ.   Το έργο προωθεί η εταιρεία «Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Κυλλήνη Α.Ε.», μέσω της οποίας συνεργάζεται ο διεθνούς φήμης τενόρος κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης, επιφάνειας περίπου 300 στρεμμάτων, με το γερμανικό επενδυτικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH, γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στο σχήμα που εξαγόρασε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Το θέρετρο θα ονομάζεται Arcadia Cultural Resort and Spa.

Αναφορά για τις ζημιές

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο Διονύσης Καλαματιανός, για τις ζημιές στις ελιές και στα αμπέλια κοινοτήτων του δήμου Πύργου από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Ηλείος βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων και επισύναψε την επιστολή των προέδρων τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων (Άγιοι Απόστολοι, Αμπελώνας, Βροχίτσα, Ελαιώνας, Κορυφή).

Σύσκεψη στην Αμαλιάδα

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της Ηλείας απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας (πρώην Μεταξά) και θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο και τα οποία χειροτέρεψαν ένεκα της πανδημίας.

Περί διάβρωσης

Tο σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών αναδεικνύει η παράταξη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, καθώς ειδικά στην Πάτρα (από Ρίο μέχρι Άγιο Βασίλειο) η κατάσταση δεν είναι καλή. Όπως έγραψε ο συντονιστής Ηλείας, Γιώργος Γουβιάς, η διάβρωση είναι κρίσιμη, αλλά όχι «απρόβλεπτη» απειλή, διότι έχει βαθιές ρίζες σε δεκαετίες άναρχης ανάπτυξης και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και σχεδιασμό, όχι με διαχειριστικά «κόλπα». Νομίζω ότι η Ηλεία αργά ή γρήγορα θα είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα, αν δεν είναι ήδη σε περιοχές με άναρχη παράκτια δόμηση.

Εύστοχος αυτοσαρκασμός

Την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ ΜΑΤ και υγειονομικών την περασμένη εβδομάδα έξω από το υπουργείο Υγείας σχολίασε με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην ΥΠΟΙΚ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ως γνωστόν τα ελληνικά δεν είναι το φόρτε μου, αλλά νομίζω είναι καλύτερα από αυτά της κυβέρνησης που μπέρδεψε  το “χειροκροτήστε τους υγειονομικούς” με το “χειροδικήστε στους υγειονομικούς”», έγραψε σε ανάρτησή του.

Συνάντηση για το καρπούζι

Με τους καρπουζοπαραγωγούς από τον δήμο Πηνειού συναντήθηκε προχθές το βράδυ ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Σάκη Γιατρά. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δύσκολη χρονιά που είχαν οι παραγωγοί και τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοΪού. Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι οι καρπουζοπαραγωγοί πρέπει να στηριχθούν για να συνεχίσουν να καλλιεργούν, προαναγγέλλοντας νέα παρέμβαση στη Βουλή.

Στη Γορτυνία

Στα Λαγκάδια βρέθηκε προχθές ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, όπου και συναντήθηκε με τον φίλο του και δήμαρχο Γορτυνίας, Στάθη Κούλη και συζήτησαν αυτοδιοικητικά θέματα. « Στα πανέμορφα Λαγκάδια, κάτω από τον πλάτανο του Μανιάτη, γόνιμη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην αυτοδιοίκηση με τον αδελφικό φίλο, Δήμαρχο Γορτυνίας Στάθη Κούλη!», έγραψε σε ανάρτησή του. Άλλωστε, η Ηλεία με τη Γορτυνία συνδέονται με στενούς ιστορικούς δεσμούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος