FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 31/05/2021

Ημερομηνία: 31-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αχαϊκές νοοτροπίες

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε να υποστηρίξει την αρχική του πρόταση, δηλαδή να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας με έδρα την Πάτρα, ενώ θα μπορούσε να προβεί στην κατάργησή του και στην ενσωμάτωση των φοιτητών και των καθηγητών σε υπάρχοντα τμήματα, όπως π.χ. η Φιλολογία ή η Φιλοσοφία. Το ερώτημα που μου γεννιέται, είναι για ποιο λόγο το Πανεπιστήμιο Πατρών επιθυμεί την ύπαρξη του συγκεκριμένου τμήματος στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Όταν υπάρχουν στην Ελλάδα τουλάχιστον άλλα 6-7 τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας στη χώρα, ένα εξ αυτών στην  Καλαμάτα και άλλο ένα στα Ιωάννινα, σε ποια πλεονεκτήματα θα στηριχθεί για γίνει ανταγωνιστικό και προτιμητέο από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών ένα τέτοιο τμήμα με έδρα την Πάτρα; Τι καινούριο θα προσφέρει; Αν όμως η έδρα του ήταν στην Ηλεία και προσέφερε στους σπουδαστές του την ευκαιρία να παρακολουθούν ανασκαφές στην Αρχ. Ολυμπία ή στην Αρχ. Ήλιδα, να κάνουν μάθημα στο Χλεμούτσι ή στον Επικούριο Απόλλωνα, θα ήταν αυτομάτως πιο ελκυστικό και θα βοηθούσε και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να επιταχύνουν το έργο τους. Αλλά μην τυχόν και θιχτεί η Πάτρα…

Επίκαιρη

Επίκαιρη ερώτηση στον ΥΠΑΑΤ κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας, Διον. Αυγερινοπούλου, για τις έγκαιρες εκτιμήσεις των  ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες –κυρίως καρπούζι και φράουλα- στη Βάρδα από τηχαλαζόπτωση της 15 ης Μαΐου 2021. Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των καλλιεργητών φθινοπωρινής και επίσπορης πατάτας.

Πρόταση

Τη δημιουργία Mega-εμβολιαστικού κέντρου στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο πρότεινε με ανάρτησή του ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει ανάσα στο νοσοκομείο, ώστε να επανέλθει σταδιακά στην τακτική του λειτουργία. Όπως ανέφερε, στην Ηλεία έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% του πληθυσμού, όταν π.χ. στην Κέρκυρα των 100.000 πολιτών το ποσοστό είναι ήδη στο 21% και ανοίγει και Mega-εμβολιαστικό κέντρο με 10 γραμμές.

Προαγωγή

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις γραπτές εξετάσεις στη Σχολή Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσης Πυρονόμων ο αναπλ. προϊστάμενος του ΠΚΚρεστένων, Κώστας Δρακόπουλος, και πλέον προάγεται σε αξιωματικό. Στα μέσα της εβδομάδας θα ορκιστεί και θα λάβει τον βαθμό του Ανθυποπυραγού και –όπως όλα δείχνουν- αναμένεται να αναλάβει προϊστάμενος στο ΠΚ Κρεστένων.

Ειδική αναφορά

Ειδική αναφορά στην Ηλεία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την ακύρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, αλλά και για την κατάργηση της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και τον Τζαβάρα στο θέμα των ΑΕΙ λέγοντας «ξέρει καλά ο κ. Τζαβάρας, ρωτήστε τον αν θέλετε»!

Συνάντηση

Ενδιαφέρουσα συνάντηση καταγράφηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον πεζόδρομο του Λατσείου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Καννής είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Αργυρόπουλο, και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου, Χάρη Μικελόπουλο, και μάλιστα σε σχετικά καλό κλίμα!

Του ΚΥΡ

Πρωινές Αιχμές

*Ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να δώσει μάχη για τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση του 2023. Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, έχει κυκλώσει δύο συν ένα ονόματα νυν δημάρχων. Ο ένας είναι σίγουρος, ο άλλος είναι αρκετά κοντά, ενώ με τον τρίτο θα γίνει κάποια συζήτηση αλλά δύσκολα θα δεχθεί το «χρίσμα».

*Για την Περιφέρεια δεν έχει αλλάξει κάτι, αφού όλοι περιμένουν να γίνουν πρώτα οι βουλευτικές εκλογές για να διαμορφωθεί το τοπίο. Κατσιφάρας, Κατσικόπουλος και Μωραΐτης οι τρεις διεκδικητές της κεντροαριστερής δεξαμενής. Κι όπως σας έχω ξαναγράψει, για τη Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία ποιος θα βγει αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ.

*Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ είναι πιθανό να οδηγήσει μικρές παρατάξεις –κυρίως της Αριστεράς- σε προεκλογική συνεργασία, ώστε να πιάσουν το 3%. Και μετά τα ξανασπάνε, δεν τρέχει τίποτα.

*Στην πιο κρίσιμη φάση τους είναι οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Πιθανή πρωτιά των Πρασίνων στη Γερμανία θα δώσει άλλο αέρα και στην Ελλάδα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες αυτόνομης καθόδου στις επόμενες εκλογές. Στη Δυτική Ελλάδα, πάντως, ξέρω ότι ο Κατσιφάρας θα ήθελε συνεργασία μαζί τους.

*Πήρε τη σκυτάλη το Βήμα, μετά τα ΝΕΑ και την Καθημερινή, στην εκστρατεία αποδόμησης του Τζαβάρα. Τέτοια μιντιακή επίθεση σε πολιτικό πρόσωπο δεν έχω ξανασυναντήσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος