FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 30/3/2020

Ημερομηνία: 30-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αφωνία για τον δρόμο

Αφωνία επικράτησε το Σαββατοκύριακο στους κυβερνητικούς και φιλοκυβερνητικούς παράγοντες του τόπου σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Δεν είδα δελτία Τύπου για «συνεχείς επικοινωνίες» ούτε υπομνήματα και επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό για την ακύρωση του έργου και για το τι μέλλει γενέσθαι. Και τι να πουν όμως; Ότι έπειτα από 8 μήνες, το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι διαλυμένες συμβάσεις και εργολάβους έτοιμους για δικαστήρια για ένα έργο που «ήταν προτεραιότητα να ξεμπλοκάρει» όπως είχε πει ο Μητσοτάκης από τον Πύργο; Ότι τα τρία «αν» παραμένουν μετέωρα και αναπάντητα; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Οπότε δε λέμε τίποτα και κρυβόμαστε πίσω από τον κορονοϊό, πιστεύοντας ότι θα ξεχαστεί.

Στους 38 οι νεκροί από τον ιό

Στους 38 έφτασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν πλέον στα 1.156, καθώς προστέθηκαν χθες άλλα 95, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται 16 άτομα, τρία εκ των οποίων στην μονάδα αρνητικής πίεσης. Κανένας ασθενής δεν είναι διασωληνωμένος.  Ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωσή του συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στη χρήση της χλωροκίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Ξέφυγε

Ξεπέρασε τα όρια σε προχθεσινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού λόγω κορονοϊού. Εξηγώντας ότι γίνεται προσπάθεια και ότι μια μειοψηφία αυτών των εγκλωβισμένων πολιτών δεν είναι συνεργάσιμοι και δεν δίνουν πληροφορίες, έχασε την ψυχραιμία του λέγοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς θυμήθηκαν την πατρίδα όταν κλείσανε τα πάντα εκεί». Καλό να είμαστε πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, διότι οι γενικεύσεις και η στοχοποίηση πολιτών για οποιονδήποτ λόγο δεν βοηθούν αυτήν την περίοδο. Λες και είναι αφύσικο ένας Έλληνας του εξωτερικού να έχει πανικοβληθεί και να θελει να επιστρέψει. Κατανόηση χρειάζεται, όχι να βάζουμε ταμπέλες.

Προνόησε

Σιγά μην περίμεναν το υπουργείο Υγείας στη Ζαχάρω. Το Κέντρο Υγείας της πόλης, σε συνεργασία με τη Βοηθεια στο Σπίτι του δήμου,  ξεκίνησε μία εβδομάδα νωρίτερα να εφαρμόζει την άυλη συνταγογράφηση, για να προστατέψεις τους πολίτες από τον κορονοϊό. Με πρωτοβουλία του δ/ντή του ΚΥ Ζαχάρως, Προκόπη Παπαζαφείρη, ξεκίνησε από τα μέσα του μήνα η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ασθενών. Όλα τα αιτήματα καταγράφονται και στη συνέχεια μεταφέρονται στο φαρμακείο, ώστε να μεταβούν απευθείας εκεί οι πολίτες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο Κέντρο Υγείας.

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις

Mε τον δ/ντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Παναγιώτη Μάνδαλο, επικοινώνησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, για να τον ενημερώσει σχετικά με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος των μηχανικών όσον αφορά τις εργασίες εκτός γραφείου και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω του κορονοϊού. Ο κ. Γεωργακόπουλος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι αστυνομικοί και θα αξιολογούν την κάθε περίπτωση μετακίνησης ξεχωριστά όπως και την αναγκαιότητά της, ωστόσο ζήτησε από τους συναδέλφους του να έχουν μαζί τους και αποδεικτικό έγγραφο των εργασιών για τις οποίες μετακινούνται, μέχρι να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

Ενοχλημένος

Έντονα δυσαρεστημένος μαθαίνω ότι είναι ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, από την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το βοηθητικό πυροσβεστικό όχημα που μεταφέρθηκε πρόπερσι στην ΠΥ Τρίπολης παρότι επισκευάστηκε από την ΠΥ Πύργου με χορηγίες φορέων και επαγγελματιών της Ηλείας.

Η απάντηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη, θύμισε… Πόντιο Πιλάτο, καθώς «ένιψε τα χέρια» του επικαλούμενος επιχειρησιακές δικαιολογίες. Αφενός λέει ότι δεν υπάρχει αίτημα από την Υπηρεσία για να επιστρέψει το όχημα (όταν έφυγε το 2018, υπήρχε αίτημα ή το αποφάσισε μόνος του ο τότε αρχηγός του Σώματος;) και αφετέρου ότι αν χρειαστούμε τέτοιο όχημα, έχει η Πάτρα να μας στείλει. Προβλέπω νέα δυναμική παρέμβαση από τον Ηλείο βουλευτή, ρωτήστε και την Κυριαζοπούλου του Παν/μίου Πατρών να σας πει…

Επιλεκτικό Μπαζούκας

Μια σοβαρή ανακολουθία διαπιστώνω στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οφείλω να την καταθέσω: ο ΥΠΟΙΚ Χρ.Σταϊκούρας, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, υποστηρίζει ότι το ευρωομόλογο είναι ένα «μπαζούκας» που το χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία για να αντιμετωπίσει την κορονο-κρίση. Συμφωνούμε. Ο ίδιος, όμως, εφάρμοσε πολιτική «μπαζούκας» στην ελληνική οικονομία; Εγώ βλέπω ότι αντί να ανακοινώσει μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς όρους, κάθεται και ξεψαχνίζει τους ΚΑΔ για να δώσει ενίσχυση που ισοδυναμεί με 400 ευρώ το μήνα. Όμως και η Μέρκελ την ίδια λογική υποστηρίζει, ότι το ευρωομόλογο σημαίνει χρήμα για όλους δίχως όρους, για αυτό και προτιμά τον ESM και την προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή λεφτά με όρους (δηλαδή μνημόνιο). Ο Σταϊκούρας τελικά τι θέλει; Να του δίνουν λεφτά δίχως όρους αλλά αυτός να δίνει με όρους; Μονά ζυγά δικά μας δηλαδή. Μπαζούκας για όλους, κ. υπουργέ. Όχι με νεροπίστολα εμείς.

Ποια λιμάνια;

Περιέργα πράγματα διαβάζω στη βρετανική εφημερίδα guardian. Ότι η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με εντολή ΟΗΕ, με την ονομασία Operation Irini κι ότι η Ελλάδα προσέφερε τους λιμένες ως σημεία αποβίβασης για τους μετανάστες που σώθηκαν στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία της αποστολής, σύμφωνα με δήλωσε αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης. Η προηγούμενη άρνηση οποιασδήποτε χώρας να κάνει αυτή τη χειρονομία οδήγησε στις αυστριακές και ιταλικές αντιρρήσεις για τη νέα επιχείρηση. Και ιδού το ερώτημα: Ποια λιμάνια είναι αυτά; Διότι κάποιος που έρχεται από τη Λιβύη, ή προς Κρήτη θα πάει ή κατά Πελοπόννησο θα έρθει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος