FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 29/5/2020

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δύναμη πυρός

Εκ πρώτης όψεως, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν θετική έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι κατά πολλούς η αντίδραση του μπλοκ των «4 της λιτότητας» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) και η απαίτησή τους για δάνεια με σκληρούς όρους είχαν ένα στοιχείο (γερμανικής) σκηνοθεσίας, ο συμβιβασμός που προτάθηκε,αποτελεί υπέρβαση για τα ήθη και έθιμα του ευρωπαϊκού ιερατείου.Μπορεί το «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ να περιλαμβάνει και δάνεια, όπως απαίτησαν οι υποδυόμενοι τους «σκληρούς» της Ε.Ε., αλλά για πρώτη φορά η Ε.Ε. ως οντότητα των 27 προχωρά σε κοινό δανεισμό, άρα δημιουργεί αμοιβαίο χρέος. Η «γενναιοδωρία» της πρότασης, σε τελική ανάλυση, είναι όρος αποτροπής της διάλυσής της.Η  Ελλάδα που θεωρείται από τις ευνοούμενες χώρες της πρότασης, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να λάβει 33,4 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεις και δάνεια.Από τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2021-2027, ύψους 1,1 τρισ., η χώρα διεκδικεί περίπου 37 δισ. ευρώ, μαζί με τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι άλλα 32,5 δισ.Επομένως, η κυβέρνηση διαθέτει από τώρα και για τα επόμενα χρόνια μια δύναμη πυρός άνω των 100 δισ. ευρώ, για να περιορίσει μια νέα καταστροφική ύφεση και μια ακόμη πιο καταστροφική εκτίναξη της ανεργίας.Είναι, πράγματι, πολλά τα λεφτά, κύριε πρωθυπουργέ, για μια κοινωνία που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου και απειλείται με νέα βύθιση. Και είναι ζήτημα επιβίωσης να διατεθούν άμεσα, τολμηρά, δίκαια, έξυπνα, παραγωγικά, πρωτίστως υπέρ της κοινωνίας και της απασχόλησης.

Τηλεδιάσκεψη για την κρουαζιέρα

Στην τηλεδιάσκεψη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας συμμετείχε χθες το απόγευμα ο Τάκης Αντωνακόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν προτάσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με την κρουαζιέρα λόγω της πανδημίας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι προτίθεται να παραχωρήσει δύο θέσεις σε κρουαζιερόπλοια για αγκυροβόλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου, ενώ για την φετινή  κρουαζιέρας εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό  του.

Δικαίωση

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Αποκεντρωμένης σχετικά με τον σύνδεσμο «Ηρακλής» εξέφρασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, και την ένσταση που είχαν καταθέσει Μαρίνος και Μάλιαρης και δημοτικοί σύμβουλοι. «Αποδεικνύεται με σαφέστατο τρόπο ότι η Δημοτική Αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης κινείται πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Μια ακόμη προσπάθεια των παράκεντρων εξουσίας από τις πολλές έπεσε στο κενό. Για τη παράταξή μας, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου μας, ανήκουν μόνο στον Δήμο και στους πολίτες του. Οι προσπάθειες κάποιων να τορπιλίσουν τα συμφέροντα των Δημοτών, για να ανέλθουν πολιτικά, θα μας βρίσκουν απέναντι. Ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό οι Συνδημότες μας επέλεξαν τη Νέα Πορεία για να οδηγήσει το Δήμο στο δρόμο της ανάπτυξης, και της προκοπής, κάτι για το οποίο παλεύουμε όλοι μας καθημερινά. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι υπονομευτές αυτής της προσπάθειας θα τεθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, και θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους Συνδημότες μας, για όλες τις ύποπτες, και περίεργες μεθοδεύσεις, που πραγματοποιούν στο παρασκήνιο», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Λέντζας.

Σήμερα η επίκαιρη

Σήμερα το πρωί θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη τη διαδικασία επιλογής των 32 νέων Διοικητών Δομών Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων και κυρίως για την επιλογή του διοικητή της δομής στον Πύργο. «Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις για τον τρόπο που έγινε η επιλογή, αλλά και την ανάκληση των διορισμών όσων Διοικητών είναι καταφανώς ακατάλληλοι για το έργο που τους έχει ανατεθεί. Ένας μικρός κομματικός στρατός, χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, με τον νέο Διοικητή της Δομής στον Πύργο να αποτελεί την πλέον ακατάλληλη επιλογή. Ας μας εξηγήσει ο κ. Υπουργός πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που συνεργάζεται με νεοναζιστικούς εκδοτικούς οίκους και θεωρεί τους μουσουλμάνους μετανάστες ως συλλήβδην εισβολείς, να μπορεί να προΐσταται μιας δομής;», ανέφερε σε ανάρτησή του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

H προστασία της βιοποικιλότητας και η αγροτική παραγωγή ήταν το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, πρόεδρος της οποίας είναι η βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία έκανε τη σχετική ενημέρωση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κων/νος Σκρέκας, αναλύθηκαν οι βασικές παράμετροι της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και τη Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», όπου προβλέπεται η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και η προώθηση των βιολογικών προϊόντων.

Kριτική για τα σχολεία

Κριτική στην Κεραμέως άσκησε ο Νίκος Φίλης για την απόφασή της να ανοίξει τα σχολεία, τονίζοντας ότι παραποίησε την αλήθεια σχετικά με τη (μη) συμμετοχή των μαθητών στα μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η υπουργός αντέστρεψε τα ποσοστά παρόντων-απόντων και ισχυρίστηκε ότι απουσιάζει το 30%-40% κι όχι πάνω από 60% των μαθητών που είναι η πραγματικότητα, και της ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό ποσοστό των απουσιών κατά τις τελευταίες ημέρες, στο σύνολο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανά κλάδο (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ιδιωτικά σχολεία). «Πέρα από τις στατιστικές και τα νούμερα κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές (250.000 σύμφωνα με την υπουργό, 400.000 με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ), αποκομμένοι από κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ένας τεράστιος  «κύκλος χαμένων μαθητών»,  που ούτε σχολείο πηγαίνουν, ούτε πλέον τηλεκπαίδευση λαμβάνουν. Κάποιοι/ες έχουν ευθύνη γι’ αυτόν τον εμπαιγμό που ισοδυναμεί με την διάλυση του σχολείου», ανέφερε ο Ν. Φίλης.

Απλήρωτες εφημερίες πέντε μηνών!

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην πληρωμή των εφημεριών των γιατρών είναι γνωστές, αλλά στην περίπτωση των γιατρών όλων των Κέντρων Υγείας της Ηλείας δεν έχουν προηγούμενο. Πέντε ολόκληρους μήνες, όπως καταγγέλθηκε στην «Πρωινή», δεν έχουν πάρει ευρώ για τις εφημερίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο σύστημα Υγείας, παρότι χθες καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των συναδέλφων τους όλης της 6ης ΥΠΕ τα οφειλόμενα ποσά. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Ηλείας (αγροτικοί, ειδικευμένοι…) εξαιρέθηκαν επειδή –όπως μας εξήγησαν– ότι η αρμόδια διοικητική υπάλληλος συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο (μετά τη μετακίνηση της συναδέλφου της στη ΝΜ Αμαλιάδας) επικαλείται τη δικαιολογία ότι η διεκπεραίωση των διαδικασιών για την καταβολή των εφημεριών δεν είναι στα καθήκοντά της, οπότε και αρνείται να αναλάβει τη διαδικασία. Η 6η ΥΠΕ έχει ήδη ενημερωθεί όπως μας είπαν, το θέμα όμως είναι τι κάνει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος