FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 29/4/2020

Ημερομηνία: 28-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τα απόνερα του «δώρου»

Από τις 8 Απριλίου σας είχα προειδοποιήσει για τη περίεργη απόφαση του Κικίλια να καταργήσει διάταξη του ν. 4600/2019, βάσει της οποίας γιατροί με οργανική θέση σε περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες, βρέθηκαν με αίτησή τους και απλή απόφαση του Διοικητή του ενιαίου ΝΠΔΔ σε οργανική θέση ίδιας ειδικότητας στο κεντρικό νοσοκομείο του ίδιου νομού. Συνέπεις αυτού του νόμου είναι να πρέπει να αποχωρήσουν δύο Παθολόγοι από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου προέρχονται, βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο στην Παθολογικη εν μέσω πανδημίας. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι με αυτήν την κίνηση καταρρέει η Παθολογική, που ούτως ή άλλως λειτουργούσε με δυσκολία, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο νοσοκομείο, το οποίο έχει επιφορτιστεί και με τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού όλου του νομού στον 3ο όροφο. Για το συγκεκριμένο θέμα  αναμενόταν να διεξαχθεί σύσκεψη χθες στο Λάτσειο, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Θερινές εκλογές

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να είναι ενεργό. Αυτό εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές αλλά και στελέχη ολόκληρου του φάσματος της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για το σενάριο που θέλει εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα σε ημερομηνία μέσα στον Ιούλιο, όταν δηλαδή -και κορονοϊού επιτρέποντος- θα έχει επανέλθει σε σημαντικό βαθμό η κανονικότητα στην κοινωνία, αφού αν το αφήσουν για Σεπτέμβριο, ίσως τους προλάβει το νέο κύμα του κορονοϊού. Η αφορμή είναι έτοιμη και ουσιαστικά την ομολόγησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο καιρό στο τελευταίο του διάγγελμα: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας.

Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα «πατήσει» πάνω στην καλή εικόνα που έχτισε η κυβέρνησή του στο υγειονομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας και θα ζητήσει εκ νέου την εντολή του λαού προκειμένου να χειριστεί και το οικονομικό κομμάτι πριν «σκάσουν» στα χέρια του οι τραγικές επιπτώσεις του. Στην πολιτική διάσταση του ζητήματος, φαίνεται ότι οι συμβουλάτορες του Μαξίμου θεωρούν ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιφέρει καίριο πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖ, αλλά και να συρρικνώσει το ΚΙΝΑΛ.

Σε εγρήγορση

Σε διαρκή εγρήγορση είναι ο δήμος Ήλιδας, αφού από μεθαύριο ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδος. Βέβαια, οι πυρκαγιές ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, για αυτό και χθες διεξήχθη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) στην Αμαλιάδα. Η συζήτηση αρχικά περιστράφηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση του κορονοϊού στον δήμο και πώς θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα, ενώ στη συνεχεια συζήτησαν για την αντιπυρική οργάνωση και την ετοιμότητα σε περίπτωση νέας κρίσης. «Πιστεύω ότι αφού τα καταφέραμε με την κρίση του κορονοϊού, θα τα καταφέρουμε και τώρα που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης.

kerameos-niki

Σήμερα τα νέα

Από το στόμα της υπουργού Παιδείας θα μάθουμε τελικά το πρόγραμμα επαναλειτουργίας των σχολείων, καθώς η Νίκη Κεραμέως θα συμμετάσχει στην τακτική καθημερινή ενημέρωση με τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά στο υπουργείο Υγείας. Όπως ανακοινώθηκε άτυπα σήμερα στις 18:00, η υπουργός θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Από χθες ξέρουμε ότι τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου και μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο, με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν ξανά την 1η Ιουνίου.

Eπίτροπος Μasterchef

Απάντηση για την Πατρών-Πύργου περιμένουμε από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αλλά προς το παρόν, μόνο για διασκέδαση έρχεται στην Ελλάδα. Στο Μάστερ Σεφ 4 την είδαμε προχθές το βράδυ, καθώς η Δανή πολιτικός ήταν μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά καλεσμένοι κριτές στο παιχνίδι, εκπλήσσοντας τους τηλεθεατές. Ελπίζω σήμερα να είχε και καμιά συνάντηση με τον υπουργό, μήπως και μάθουμε γρηγορότερα τα νέα για τον δρόμο.

«Πυρά» για τον ΧΥΤΥ

«Πυρά» εναντίον της εταιρείας που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς εκτόξευσε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μετά την απόφασή της να κλείσει τις πόρτες στα απορριμματοφόρα των Δήμων.  Κάνοντας λόγο για εκβιαστική κίνηση εν μέσω πανδημία, ανέφερε ότι δ Δήμος Πύργου -με 15.000 τόνους στερεά απορρίμματα ετησίως- είναι ο μεγάλος πελάτης με συνολικές πληρωμές άνω του ενός εκατ. ευρώ ετησίως και  τώρα «χωρίς να έχει οφειλές, βρίσκεται όμηρος αυτής της εκβιαστικής συμπεριφοράς του επενδύτη της μονάδας, ο οποίος θέλει να κάνει επέκταση των εγκαταστάσεων και προφανώς επειδή δεν εγκρίνεται η πρότασή του από διάφορα ελεγκτικά επίπεδα με διαφωνίες και καθυστερήσεις, μεταφέρει το βάρος της πίεσης προς την κυβέρνηση, σε εμάς τους πολίτες. Είναι απαράδεκτο!».

«Καμπανάκι» για τα σχολεία

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αλέξης Χαρίτσης για τα σχολεία,  χαρακτηρίζοντας «μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη» -μια και βρισκόμαστε λίγο πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς- την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει κυρίως τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια χωρίς, μάλιστα, να υφίστανται πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως οι Πανελλαδικές. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί το κάνει «αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επέκταση των κρουσμάτων», ενώ τόνισε πως σε  κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων, γίνονταν παράλληλα δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως. Φαίνεται ότι έπιασε εν μέρει τόπο η παρέμβαση, αφού ο πρωθυπουργός απέκλεισε προσωρινά τα δημοτικα και τα νηπιαγωγεία από το άνοιγμα.

Δοκιμή σειρήνας

Αν ακούσετε να ηχούν σειρήνες τη Τετάρτη το πρωί, γύρω στις 10:00, μην ανησυχήσετε. Δεν πρόκειται για πραγματικό συναγερμό, αλλά για δοκιμαστική λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας θα ηχήσουν στην πόλη του Πύργου στις 10:00, στο πλαίσιο της συντήρησης και του τεχνικού ελέγχου. Επισημάνουμε πως η ήχηση των Σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος