FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 28/5/2020

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ώρα επίλυσης

Με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα συναντηθεί σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Το πλέον σημαντικό θέμα συζήτησης θα είναι τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, γνωστά και ως «πυροδάνεια», αφού είναι εμπόδιο στην τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Ηλείας. Το πιο ισχυρό επιχείρημα του κ. Γιαννόπουλου είναι ότι η πλειονότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων έχουν «κοκκινίσει» με ευθύνη των τραπεζών, που έχουν επιδοθεί σε κατάχρηση της κρατικής εγγύησης. Ο αντιπεριφερειάρχης έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με το θέμα για να συμβάλει στην επίλυσή του. Ίσως αυτή τη φορά να είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη διευθέτηση του ζητήματος, αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή χρειάζεται πίεση και επαγρύπνηση.

Παθολογικά δεδομένα

Για τα δεδομένα της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία έχουμε τα εξής δεδομένα: ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Χρήστος Χριστόπουλος, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο δ/ντής Παθολόγος Κων/νος Αλεξόπουλος θα εκτελεί στη ΝΜ Αμαλιάδας γενική εφημερία σε επίπεδο νομού. Το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου για την Παθολογική, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το υπογράψουν όλοι, όπως π.χ. Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενώ ήδη από την πρώτη μέρα αφήσαμε στην άκρη τον Κικίλια (τρεις γιατρούς είχε τάξει τον Οκτώβριο) και θα ψάξουμε να βρούμε στο skype ή στο zoomτον Κοντοζαμάνη. Συμπέρασμα: άμα δείτε προκήρυξη έξι μόνιμων παθολόγων, να μου στείλετε στο facebook. Το ερώτημα είναι το εξής: ένα περιστατικό που πάει σε εφημερία στη ΝΜ Αμαλιάδας και χρειάζεται περαιτέρω εξέταση από ειδικότητες όπως νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, Ουρολόγος, Νευροχειρουργός πού θα πάει; Θα τον στείλουμε στην Πάτρα αναγκαστικά (με ασθενοφόρο ή με το δικό του όχημα), εφόσον ο Πύργος θα έχει κατεβάσει ρολά. Επίσης, αν είναι σοβαρό καρδιολογικό και χρειαστεί νοσηλεία στη Μονάδα Εμφραγμάτων, πού θα τον στείλουμε; Για αυτήν την ταλαιπωρία των πολιτών ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Κατά τα άλλα, κι εγώ μαζί σας: «τρία νοσοκομεία στην Ηλεία, ούτε ένα λιγότερο». Σάμπως κοστίζει να το λέμε;

Ερώτηση για την πατατοπαραγωγή

Μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών του ηλειακού κάμπου ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός, αναλύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την πολύ χαμηλή τιμή, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο. Όπως αναφέρει ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η πανδημία επιδείνωσε τις ήδη δύσκολες συνθήκες, λόγω των περιορισμών στις λαϊκές αγορές, επισημαίνοντας ότι η διοχέτευση στο λιανικό εμπόριο μέσω άλλων οδών συμπίεσε τις απολαβές των παραγωγών τη στιγμή που το προϊόν έφτασε πανάκριβο στον καταναλωτή, και ζήτησε από τον υπουργό να διευκολύνει τις εξαγωγές πατάτας, να αποζημιώσει τους παραγωγούς και να λάβει μέτρα στήριξης

Αγροτική στήριξη

Τη στήριξη του πληττόμενου αγροτικού τομέα από την πανδημία με ανάλογες χρηματοδοτήσεις που μπορούν να επιτευχθούν μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, τόνισε με χθεσινές του δηλώσεις και ύστερα από επικοινωνία με αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη λάβει εντολή να στηριχθούν από το τραπεζικό σύστημα και οι επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Δηκτικός

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε τις σχέσεις της κυβέρνησης με το τραπεζικό σύστημα ο Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή και την επικείμενη κατάργηση του ΑΤΜ στη Νέα Φιγαλεία. «Αν έχει τόσο στενή σχέση η κυβέρνηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να απαντάει εξ ονόματός της, και μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι από τη ΝΔ να διαφημίζουν ότι βάζουν ΑTM στις περιοχές τους, σας παρακαλώ, Κύριε Υπουργέ, να μου υποδείξετε κι εμένα τον τρόπο με τον οποίο μπορώ και εγώ να ασκήσω πολιτική επιρροή στις τράπεζες, επειδή έχουμε και εμείς ένα θέμα στην Ηλεία τώρα στην περιοχή του ΕπικούριουΑπόλλωνα, όπου απομακρύνθηκε ATM και εμφανίζονται οι βουλευτές της κυβέρνησης κατόπιν ενεργειών να το λύνουν», τόνισε ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα αποδεικνύεται πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Σφοδρή κριτική

Δριμεία κριτική στον Βορίδη άσκησε ο πρώην βουλευτής Ηλείας και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, για την κυβερνητική πολιτική στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα. «Ο υπουργός κ. Βορίδης δε δείχνει άγνοια, αλλά εμπάθεια. Δε δέχτηκε ούτε καν την πρόταση για συμψηφισμό εισφορών ΟΓΑ με οφειλόμενες προς αυτούς αποζημιώσεις! Η κυβέρνηση απέρριψε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της αγροτικής-κτηνοτροφικής οικονομίας και του αγροτικού πληθυσμού με τα 446 εκατ.€ (και άλλα 200 που φαίνεται ότι θα προστεθούν) από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαίωσαν τη χώρα μας, ύστερα από έφεση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για να… πατσίσουν παλιά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα!», ανέφερε, ενώ τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο Μητσοτάξη «δεν βρήκε ούτε μια λέξη για τον πρωτογενή τομέα, στο προχθεσινό “διάγγελμα” του».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Εκτιμώ ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστο Γεωργακόπουλο, οφείλω όμως να επισημάνω ότι υπέπεσε σε «φάουλ». Αρνήθηκε την πρόσκληση να συμμετέχει στη σύσκεψη για την Παθολογική του Πύργου, αναφέροντας στην επιστολή του ότι «εκπροσωπώντας το σύνολο του Ν.Ηλείας όσον αφορά τον κλάδο των διπλωματούχων μηχανικών, δεν μπορούμε να δρούμε “τοπικιστικά” αλλά με βάση το συμφέρον όλων των Ηλείων πολιτών» και ότι «είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διεκδίκηση η οποία θα συγκεντρώνει όλες τις “φωνές” του Νομού Ηλείας». Συμφωνώ μαζί του. Μόνο που πριν από ενάμιση χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου του 2019, ανταποκρίθηκεσε σύσκεψη που έκαναν ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας και ο δήμος Ήλιδας, όπου και γνωστοποίησε ότι «παγώνει»τον ορισμό μελών σε επιτροπές διαγωνισμών έργου, προκειμένου να μην προχωρήσει κανένα έργο μέχρι τις εκλογές, ως μέσο άσκησης πίεσης γα το Νοσοκομείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων