FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 28/4/2020

Ημερομηνία: 28-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει νέο διάγγελμα σήμερα προς τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά κασταστήματα και τα κομμωτήρια. Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 11 Μαΐου, μόνο όμως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, με την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων να προγραμματίζεται εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια νέα μέτρα ή οι «διορθωτικές» κινήσεις θα ανακοινώνονται ανά 15νθημερο. Εκτός από το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων, εξετάζεται και η «απελευθέρωση» των καταστημάτων εστίασης, αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς για την αποφυγή έντονου συνωστισμού (όπως π.χ. το ποια και πόσα τραπέζια και καθίσματα θα λειτουργούν). Σταδιακά αναμένεται να γίνει κι η άρση του περιορισμού κυκλοφορίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα διατηρηθεί η αποστολή μηνυμάτων στο 13033, αλλά θα διευρύνονται οι λόγοι που δικαιολογούν την έξοδο από το σπίτι.

Πολιτική λύση

Πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων ζητά ο Ηλείος δικηγόρος και επικεφαλής της Ένωσης για την υπεράσπιση της Εργασίας & του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, μετά και τις διαρροές για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που επιδικάζει αναδρομικά μόνο 10 μηνών και μόνο για όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Η πρότασή του είναι να δοθούν όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, έστω και μέσω συμψηφισμού με τις οφειλές τους, ωστόσο σε συνέντευξή του εξέφρασε ανησυχία για νέες περικοπές και απορρύθμιση του εργασιακού, αποκλείοντας νέα αύξηση του κατώτατου μισθο και προβλέποντας εκτόξευση της ανεργίας.

Κορονοεφημερίες

Μαζί με τα χειροκροτήματα και τα εγκώμια της κυβέρνησης,  οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ άκουσαν πλήθος υποσχέσεων για προσλήψεις και κάλυψη των τεράστιων κενών, ακόμη και έμμεσες δεσμεύσεις για ενίσχυση αμοιβών που έχουν υποστεί δραστικές περικοπές τα τελευταία δέκα χρόνια. Με εξαίρεση το συμβολικό έκτακτο επίδομα του Πάσχα που δόθηκε στο δυναμικό του ΕΣΥ, όλες οι λοιπές κυβερνητικές υποσχέσεις μένουν στα χαρτιά. Αλλά η κυβερνητική διγλωσσία αποκαλύπτεται στον τρόπο που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χειρίζεται τις εφημερίες και τις υπερωρίες των γιατρών. Οι «ήρωες του ΕΣΥ» υποχρεούνται να ξεπερνούν τα ανθρώπινα όριά τους για να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες της πανδημίας στα νοσοκομεία, αλλά θα πληρωθούν με τους γνωστούς δημοσιονομικούς «κόφτες»: με πλαφόν 15% στις υπερωρίες! Φανταστείτε, σε ένα ιατρείο κορονοϊού ή σε μια ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς να διακόπτεται η παροχή ιατρικής φροντίδας λόγω υπέρβασης πλαφόν στις εφημερίες. Ποιοι είναι υπόλογοι για έκθεση της δημόσιας υγείας σε θανάσιμο κίνδυνο; Οι νοσηλευτές και οι γιατροί ή το αρμόδιο υπουργείο;

Άμεση απάντηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ο πρώτος βουλευτής που απάντησε στην ερώτηση του μαθητή Παναγιώτη Στάμου στο vouliwatch, σχετικά με τη σταθερότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στηλίτευσε το χρονικό σημείο της κατάθεσης του νομοσχεδίου και τόνισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία, κατόπιν εισήγησης των ειδικών και εξαντλητικού διαλόγου με τα κόμματα, τους  επιστημονικούς και λοιπούς φορείς της εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας ότι νόμος 4009/2011, γνωστός και ως «νόμος Διαμαντοπούλου», ψηφίστηκε από 253 βουλευτές έπειτα από εξαντλητική διαβούλευς, αλλά στην πορεία «θυσιάστηκε» στον βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων των μετέπειτα κυβερνήσεων.

Εύστοχος

Mε δηκτικό τρόπο σχολίασε το γεγονός ότι παρατάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, με εξαίρεση διαδικασίες που αφορούν τις τράπεζες, ο δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος με ανάρτησή του στο facebook. «Συνάδελφος βρήκε τη θεραπεία για την πανδημία που μαστίζει τη χώρα. Ο covid-19 στα Δικαστήρια/Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολόγια. Εργατικές διαφορές: κολλάει, διαζύγια: κολλάει, οικογενειακές διαφορές: κολλάει, Μισθωτικές διαφορές: κολλάει, εκουσία: κολλάει, ποινικές δίκες: κολλάει, τα πάντα όλα: κολλάει. Εξαίρεση: Συναινετικές προσημειώσεις για τις τράπεζες: ΔΕΝ κολλάει,
Έρευνα για τις τράπεζες : ΔΕΝ κολλάει, Εγγραφή προσημειώσεων για τις τράπεζες: ΔΕΝ κολλάει, Εγγραφή κατασχέσεων για τις τράπεζες: ΔΕΝ κολλάει. Συμπέρασμα :
Στις διαδικασίες υπέρ τραπεζών κρύβεται η θεραπεία!», έγραψε χαρακτηριστικά!

Αντάρτικο

Αντέδρασε έντονα το ΚΚΕ στην κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θεωρώντας ότι είναι προσχηματική, γιατί η πανδημία του κορονοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες. O γ.γ. του κόμματος, Δημ. Κουτσούμπας σε τηλεοπτική του συνέντευξη επικαλέστηκε το Ισραήλ λέγοντας ότι «εδώ ο Νετανιάχου, ένας αντιδραστικός πρωθυπουργός, άφησε και γίνονται διαδηλώσεις με απόσταση δύο και πλέον μέτρων ο καθένας, με τις πικέτες τους, τις σημαιούλες τους, τα μπαλόνια τους και διεκδικούν και θα απαγορευτεί εδώ αυτό το πράγμα; Έλεος!»

Νομικό πρόσωπο Αθλητισμού 

Νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού για τον Αθλητισμό σχεδιάζει να ιδρύσει ο δήμος Πύργου, όπως αποκάλυψε στης συνάντησή του με τον Επιστημονικό Σύλλογο Γυμναστών Νομού Ηλείας (ΕΣΠΦΑΝΗ) συναντήθηκε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος το περασμένο Σάββατο στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Μάλιστα, τους ανέφερε ότι στόχος του είναι η  ανάδειξη του αθλητισμού με δράσεις που θα έχουν ουσία και όχι για λόγους εντυπωσιασμού όπως τα τελευταία χρόνια, και έθεσε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του δήμου, όπως το Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου, το κολυμβητήριο, τα γήπεδα ποδοσφαίρου, το κλειστό γυμναστήριο Καράτουλα, κ.ά.

Αυτοψία στην Ανδρίτσαινα

Στον χώρο που θα φιλοξενήσει το πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Ανδρίτσαινα, βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υλοποίηση ενός μόνιμου αιτήματος για την προστασία μιας περιοχής απομακρυσμένης, με δάση και με μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Κάνοντας αυτοψία στον χώρο μαζί με τον δ/κτή ΠΥ Ηλείας, κ. Σολδάτο, και στελέχη του δήμου και της Πυροσβεστικής, ανέφερε πως ο δήμος θα αναλάβει την επίπλωση και τον εξοπλισμό, πέρα από τη στέγαση, και προανήγγειλε δημιουργία δομής λιθοξόων, για να διατηρηθεί η τέχνη επεξεργασίας της πέτρας στην Ανδρίτσαινα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος