FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 27/3/2020

Ημερομηνία: 27-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Γιατί οι άνθρωποι αδειάζουν τα ράφια από χαρτί υγείας λόγω ...

Βιάστηκε ο διοικητής

Πριν από μία εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δημοσίευσε έκθεση με πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020. Προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι αναμένεται βαθιά ύφεση από 1% έως 3%, ενώ διεθνείς προβλέψεις δεν αποκλείουν ακόμα και το 5%. Και ιδού το ερώτημα: Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Διότι μέσα σε έξι μέρες άλλαξαν τόσο πολύ τα δεδομένα; Εγώ βλέπω ότι μάλλον ο Στουρνάρας έπεσε έξω, γεγονός που μου προκαλεί εντύπωση διότι τον είχα για καλό τραπεζίτη. Εκτός αν δεν ήθελε να φανεί δυσάρεστος στην κυβέρνηση, διότι όπου να ’ναι τελειώνει η θητεία του και όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τι θα κάνει ο Μητσοτάκης. Πρόβλεψη σαφή δεν κάνω, αλλά θα έδινα ένα 51-49 στο να μείνει στη θέση του.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Δικαιώθηκε

Αφού πρώτα τον αγνόησαν επιδεικτικά κάθε φορά που προειδοποιούσε εγκαίρως για τον κορονοϊό, τελικά αναγνώρισαν την αξία του. Ο λόγος για τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος αποδέχτηκε την  πρόταση του Πρωθυπουργού να εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του κορονοϊού. Ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του είναι άμισθη και αμιγώς επιστημονική-συμβουλευτική, έστειλε και το μήνυμά του προς την κυβέρνηση. «Οι σκέψεις μου είναι καθημερινά στους ανέργους και σε όσους χάσουν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης. Πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο το επόμενο διάστημα», έγραψε.

Κορονοϊός Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα - 892 συνολικά - 54 σε ...

Δίνει μάχη

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύεται από χθες το πρωί διασωληνωμένος ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρώην υπουργός Υγείας και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι πρώτες πληροφορίες από ιατρικές πηγές εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τη υγείας του. Εμείς να ευχηθούμε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση.

Μάχη για το νερό

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι εργαζόμενοι του ΓΟΕΒ για να συντηρήσουν το δίκτυο ενόψει της αρδευτικής περιόδου, αφού ο οργανισμός έχει ήδη δεχθεί τα πρώτα αιτήματα για πρώιμες καλλιέργειες. Ο πρόεδρος Τάσος Αλτάνης δεν χρονοτριβεί, καθώς η χρονιά λόγω κορονοϊού προμηνύεται δύσκολη για τον πρωτογενή τομέα και χρειάζεται υποστήριξη. Για αυτό και ανήμερα της εθνικής επετείου ασχολήθηκε με τα αντλιοστάσια, για να μην πούμε το νερό νεράκι, ενώ συνεχίζει και τις συζητήσεις με το υπουργεί για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ και προς τον ΕΦΚΑ.

Η Υγεία νοσεί

Διαβάζω διάφορα «παχιά» λόγια για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά έχω την αίσθηση ότι λίγοι έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες που κρύβουν τα επαγγέλματα της Υγείας. Προχθές παραιτήθηκαν τρεις νεοπροσληφθέντες στο Ρίο, διότι προφανώς δεν άντεξαν την πίεση της δουλειάς. Για να σας δώσω ένα απλό και συγκεκριμένο παράδειγμα: σκεφτείτε ότι στον γ’ όροφο του Νοσοκομείου Πύργου νοσηλεύονται όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν συνοδό, οπότε οι νοσηλεύτριες έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα τους, προσπαθώντας παράλληλα να προστατέψουν τους εαυτούς τους από τον ιό. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη δουλειά. Όσον αφορά τους γιατρούς, ελπίζω να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα οι προκηρύξεις, δηλαδή μηδενικό. Έχει αναρωτηθεί κάποιος αν θέλει ένας γιατρός να πάει να δουλέψει σήμερα σε δημόσιο νοσοκομείο; Με τι μισθό και με τι εργασιακές συνθήκες; Για να κάνει τις διπλές εφημερίες και να περιμένει μήνες για να πληρωθεί τα νυχτερινά του; Πιστεύετε ότι έχουν απομείνει πολλοί γιατροί στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι μετανάστευσαν; Μακάρι να ήταν όλα τόσο απλά και να βγάζαμε μια προκήρυξη και να προσλαμβάναμε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Πολιτικό μήνυμα

Με έντονο πολιτικό περιεχόμενο ήταν το μήνυμα του Διονύση Καλαματιανού για την 25η Μαρτίου. Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην «επιθετικότητα της Τουρκίας», στην πολιορκία του ελληνικού λαού από τον «αόρατο εχθρό» (κορονοϊό) και τόνισε είναι «όπλα» μας είναι η πρόληψη, η προσήλωση στην ενίσχυση του δημόσιου αγαθού της υγείας, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η προστασία των οικονομικά αδύνατων και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων του πληθυσμού. Κατέληξε λεγοντας ότι παρά τις δυσκολίες πρέπει να διαμορφωθούθν οι όροι για αισιόδοξη και ελπιδοφόρα πορεία. ]Είναι η καλύτερη απόδοση τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε μια Πολιτεία με ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, ευημερία και προκοπή για όλους», τόνισε.

Να αντέξουν οι γιατροί

Την προστασία των γιατρών και των νοσηλευτών έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση στη μάχη με τον κορονοϊό ο πρ. διοικητής του ΓΝ Πύργου, Κώστας Διαμαντόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook. Ενθυμούμενος τη φράση του Ναυάρχου Κουντουριώτη. «Καράβια άνευ εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος», τόνισε ότι όσο αναγκαία είναι η προμήθεια αναπνευστήρων για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ, το ίδιο αναγκαίoς -ίσως και περισσότερο- είναι ο εφοδιασμός με τα κατάλληλα μέσα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Η μάχη αυτή τελικά θα κριθεί στις φυσικές και βιολογικές αντοχές των ανθρώπων του συστήματος υγείας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Παράταση θητείας στους ΤΟΕΒ

Ο κορονοϊος μπλοκάρει τις εκλογικές διαδικασίες στους ΤΟΕΒ, αφού τα αυστηρά μέτρα προστασίας και η αποφυγή συνωστισμού δυσκολεύουν τη διεξαγωγή συνελεύσεων και εκλογών. Από ό,τι έμαθα, έχει δοθεί από το ΥΠΑΑΤ η δυνατότητα στις περιφέρειες να αποφασίσουν κατά περίπτωση την παράταση λήξης της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων στους ΤΟΕΒ, κατόπιν σχετικού αιτήματος κάθε οργανισμού. Η παράταση θα δοθεί για εύλογο διάστημα, που όμως δεν θα υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου του 2020, με δυνατότητα δίμηνων παρατάσεων εφόσον δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος