FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 27/11/2020

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ισχυρός σύμμαχος της Ηλείας

Χωρίς αστερίσκους στήριξε χθες την Ηλεία ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στο ζήτημα του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Είπε καθαρά ότι το θέλει να γίνει «το μεγαλύτερο περιφερειακό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας» και ότι στηρίζει την εξακτινωμένη του δράση. Καθαρά και ξάστερα, χωρίς περιστροφές. Παράλληλα, έδειξε ότι λειτουργεί με το σύγχρονο μοντέλο ηγεσίας: αυτός αποφασίζει, αυτός έχει τον τελικό λόγο, όμως πρώτα φροντίζει να ακούει και αξιολογεί κάθε πρόταση, συμβουλή, εισήγηση και παρέμβαση. Πριν από ένα μήνα περίπου η «Πρωινή» τόνισε στο πρωτοσέλιδό της ότι ήταν «Ώρα Φαρμάκη» για το πανεπιστήμιο και αυτός αποδείχθηκε συνεπής και καταγράφεται στη συνείδηση των Ηλείων ως σύμμαχός τους. Το ότι μουρμουράνε οι Πατρινοί «ο απέκης» κι «ο απέκης», είναι η καλύτερη απόδειξη!

Πρωινές Αιχμές

*Όταν λέει ο πρύτανης ότι θέλει να καθιερώσει νέο μοντέλο διαβούλευσης και έντιμων συμβιβασμών στη λήψη αποφάσεων «όπως αρμόζει σε δημοκρατικές κοινωνίες», εννοεί αυτό που έγινε με τη Μουσειολογία και τις εν κρυπτώ αποφάσεις της κοσμητείας; Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Κατά τα άλλα, συμφωνώ μαζί του στο ότι καταπατήθηκε το αυτοδιοίκητο κατά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

* Μια ακόμη απώλεια μετρά το ΓΝ Πύργου. Πρόκειται για επικουρική Ακτινολόγο, η οποία έπειτα από τέσσερα χρόνια στον Πύργο επέλεξε να συνεχίσει στο νοσοκομείο του Αιγίου. Έφτασαν τις 9 οι απώλειες ιατρικού προσωπικού μέσα στο 2020, εκ των οποίων μόνο μια ήταν λόγω συνταξιοδότησης. Και από προσθήκες μόνο μία. Καλά πάμε…

*Έχουμε και καλά νέα από τη μάχη με τον κορονοϊό. Εξιτήριο πήραν χθες τρεις Ηλείοι ασθενείς που νοσηλεύονταν για πάνω από 10 μέρες στην κλινική Covid του ΓΝ Πύργου. Πρόκειται για τους πρώτους ασθενείς που είχαν εισαχθεί στη νεοσύστατη κλινική Covid του Νοσοκομείου, οι οποίοι έλαβαν όλη τη φροντίδα που είχαν ανάγκη από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

*Νομίζω ότι ο αιρετός με τη μεγαλύτερη αδυναμία στον Μαραντόνα είναι ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γ.Γεωργιόπουλος. Είναι λάτρης σε τέτοιο βαθμό, που έχει αναλυτική επιχειρηματολογία στην κλασική συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Διμέτωπος

Ελαφρώς διαφορετική ήταν η γραμμή που ακολούθησε χθες ο Τάκης Αντωνακόπουλος σε σχέση με άλλες φορές, αφού αυτή τη φορά τα… σκάγια  κατευθύνθηκαν όχι μόνο προς το υπουργείο αλλά και προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο δήμαρχος Πύργου έκανε ευθέως λόγο για μεροληπτικές αποφάσεις στην κατανομή των καθηγητών και για μια αλαζονική στάση της Πάτρας προς τη Μουσειολογία επειδή είναι περ/κό τμήμα.

Στον πυρήνα

Τον πυρήνα του προβλήματος έθιξε χθες ο Γιάννης Λυμπέρης, αν δηλαδή θέλει την Ηλεία η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας, διότι μη γελιόμαστε, εκεί είναι όλη η ουσία. Ο δήμαρχος Ήλιδας, πάντως, τόνισε δεν είναι εχθρός της Πάτρας, διότι η Ηλεία και Αχαΐα πάντοτε είχαν στενούς δεσμούς. «Αν δεν υπήρχε η Πάτρα, εμείς οι Ηλείοι θα έπρεπε να την έχουμε εφεύρει. Άλλωστε, παλιότερα ήμασταν ένας νομός Αχαιοήλιδας», είπε χαρακτηριστικά. Κάποια στιγμή, στον λόγο του, αποκάλεσε το πανεπιστήμιο «νοσοκομείο Πατρών» και κάποιος σύμβουλος –αλλά δεν κατάλαβα ποιος- σχολίασε ότι η εκ παραδρομής αναφορά φανέρωσε τη διαρκή του έγνοια για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας!

Έμμεση πρόταση

Η συζήτηση για τον πανεπιστημιακό χάρτη ξεκίνησε με την επερώτηση του περ/κού συμβούλου Παναγιώτη Μπράμου για τη Μουσειολογία. Μεταξύ άλλων, όμως, ο Ηλείος αιρετώς άφησε με έντεχνο τρόπο να διαφανεί ότι θα πρέπει ως νομός να κοιτάξουμε κι αλλού αν το πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίσει τους… χρησμούς. όπως ανέφερε, εντός χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και κάποιες πολυτεχνικές σχολές του Παν/μίου Πελ/σου, προτείνοντας να κληθούν οι διοικήσεις και των δύο αυτών ιδρυμάτων σε επόμενο περ/κό συμβούλιο.

Ευθύς και ευγενής

Με ευγενικό αλλά σαφή τρόπο προανήγγειλε τη μετέπειτα στάση του ο Βασίλης Γιαννόπουλος στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο όσον αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Να δώσουμε ό,τι μπορούμε στο ίδρυμα από το περιφερειακό ταμείο, δηλαδή από τα χρήματα και των Ηλείων, αλλά για να έχει περιφερειακό χαρακτήρα, όχι να πληρώνουμε για να είναι όλα στην Πάτρα. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας δεν χαρίστηκε μιλώντας ευθέως για τορπιλισμό της λειτουργίας των τμημάτων του νομού, με τη μεθόδευση της υποστελέχωσης και της σταδιακής απαξίωσης.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Η κόρη κι ο αδελφός

Η παρουσία της κόρης του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτας, σε διαδικτυακή συζήτηση για τις έμφυλες σχέσεις κατά την πανδημία και μετά από αυτήν, έχει προκαλέσει αίσθηση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Παρόλο που η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε για να είναι διακριτική και σεμνή ξεκαθαρίζοντας ότι μιλάει σαν επιστήμονας, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ησυχάζουν. Μετά από λίγο μας έσκασε και η πληροφορία ότι και ο Νίκος Παπανδρέου ενδιαφέρεται για αρχηγός. Όλο το σόι για αρχηγία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος