FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 27/4/2020

Ημερομηνία: 27-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αναζητώντας τον Τσιόδρα της οικονομίας

O Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της πανδημίας έκανε τις σωστές κινήσεις στη σωστή στιγμή: Άκουσε τον Ηλία Μόσιαλο και κατέβασε τον διακόπτη του lockdown πριν πλημμυρίσουν οι ΜΕΘ και καταρρεύσει το-κάτι παραπάνω από οριακό- σύστημα Υγείας της χώρας. Και, ταυτόχρονα, έχρισε «εθνικό διαχειριστή» της υγειονομικής κρίσης έναν σοβαρό επιστήμονα γενικής αποδοχής, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Έβγαλε ένα βήμα μπροστά τους ειδικούς, κράτησε ένα βήμα πίσω τους πολιτικούς, έκανε επικοινωνιακό «μπίνγκο» και του βγήκε. Κατά τους κυνικούς έπαιξε win-win: Εάν κέρδιζε τη μάχη, ο νικητής θα ήταν ο ίδιος, εάν έχανε θα έφταιγαν οι ειδικοί. Ακόμη κι εάν αυτό ισχύει, εκ του αποτελέσματος, είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής του πρώτου γύρου με συντριπτικά -δημοσκοπικά τουλάχιστον- ποσοστά αποδοχήςΤώρα, στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια ιστορική πανδημία και σε μια εξίσου ιστορική ύφεση, κάποιοι του εισηγούνται να ψάξει να βρει τον «Τσιόδρα της οικονομίας». Ακούγεται καλό αλλά δεν είναι εύκολο. Ένας καλός γιατρός μπορεί να πείσει τον κόσμο να κλειδωθεί μέσα στο σπίτι του δυο μήνες για να μην αρρωστήσει – ο καλύτερος οικονομολόγος του κόσμου όμως, δύσκολα θα πείσει τον υποψήφιο άνεργο ότι «πρώτα πρέπει να υπάρξουν οι επιχειρήσεις και μετά οι δουλειές». Αυτή την ανάγνωση κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, εξ ου και από το βήμα της Βουλής κήρυξε το τέλος της συναίνεσης.  Ή, για την ακρίβεια, το τέλος της πολιτικής ανοχής που επέφερε η υγειονομική κρίση.

Κλείδωσαν οι αλλαγές

Τα σενάρια προώρων εκλογών θα περιφέρονται για όλο το καλοκαίρι, οπότε προς το παρόν δεν έχει νόημα να τα ανακινούμε. Αν τυχόν αποφασιστούν εκλογές το φθινόπωρο, θα προκηρυχθούν κατά τις 20 Αυγούστου. Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι ο ανασχηματισμός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τον Ιούνιο θα έχουμε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ισιώσει η καμπύλη του κορονοϊού και θα γίνει -έστω μερική- άρση της καραντίνας. Δεν θα σας γράψω ποιοι θα φύγουν, για να μη θεωρηθεί ότι κάνω προπαγάνδα εις βάρος τους, αν και κάνα δυο τους ξέρετε ήδη. Θα σας γράψω ποιοι δεν κουνιούνται από τα πόστα τους: Θεοδωρικάκος, Σταϊκούρας, Χρυσοχοΐδης, Καραμανλής, Πιερρακάκης, Κικίλιας. Εντός κυβέρνησης θα είναι ο Χατζηδάκης και ο Άδωνις, αλλά στα χαρτοφυλάκια μπορεί να έχουμε μικροαλλαγές, ενώ ενισχυμένος θα είναι ο Χαρδαλιάς. Στόχος του Μητσοτάκη είναι νέος γύρος κεντροαριστερής διεύρυνσης. Τα ονόματα που έχει «κυκλώσει» το επιτελείο του, είναι του Γιάννη Μανιάτη, του Λεωνίδα Γρηγοράκου, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Ηλία Μόσιαλου (με λίγες πιθανότητες).

Δεν μασάει

Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Κώστας Τζαβάρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, με αφορμή το θέμα της τηλεκατάρτισης. Ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε «γελοιότητα» το όλο εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός είχε τη γενναιότητα να επαναφέρει το σκάφος στη σωστή πορεία» και ότι «δεν πρόκειται να κρύψουμε καμία ευθύνη εκεί που υπάρχει», σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή είχε αναφανδόν ταχθεί εναντίον αυτής της διάκρισης εις βάρος του επιστημονικού κόσμου της χώρας.

Στο επίκεντρο η κύρια κατοικία

Το σχέδιο νόμου του πτωχευτικού κώδικα παρακολουθεί προσεκτικά ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ιδιαίτερα στο ζήτημα της κύριας κατοικίας και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς, για να καταθέσει τις προτάσεις του στο προς ψήφιση σχέδιο στη Βουλή, καθώς πρόκειται για ένα κομβικό για την κοινωνία και την οικονομία ζήτημα. Όπως τόνισε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ,  επιδιώκεται μια διαδικασία  με ευελιξία και με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπερχρεωμένων πολιτών  που μέχρι σήμερα βρίσκονταν  εκτός νομοθετικού πλαισίου και κινδυνεύουν οι περιουσίες τους.

Χτύπημα στη λαθροθηρία

Καλή δουλειά κάνει το δασαρχείο Πύργου εν μέσω κορονοϊού, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπιασε ξανά στα πράσα λαθροθήρες αγριόχοιρων, σε συνεργασία με τους θηροφύλακες των κυνηγετικών συλλόγων. Ο δασάρχης Παναγιώτης Λάττας τόνισε ότι είναι αυξημένη η παραβατικότητα και στο κυνήγι αλλά και στην υλοτομία, επισημαίνοντας πως είναι κρίμα να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες ορισμένοι πολίτες, γιατί αργά η γρήγορα συλλαμβάνονται και οι ποινές είναι πάρα πολύ μεγάλες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Έφαγε λωτό!

Άλλα λόγια να…ξεχνιόμαστε από τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των άκρως επιτυχημένων –όπως δήλωνε– προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, λέγοντας μάλιστα πως λάμβανε χιλιάδες mail επιδοκιμασίας από επιστήμονες, χθες πήρε διακριτικά αποστάσεις και από την αξιοπιστία των προγραμμάτων αλλά και από τον Βρούτση.«Κανένας δεν υπερθεμάτισε για τα voucher. Αυτό που είπαμε από την αρχή ήταν ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από κοινοτικούς πόρους αυτή ήταν η ιδέα που γέννησε την τηλεκατάρτιση. Όλοι καταλάβαμε ότι από τη στιγμή που θα γίνει πολύ γρήγορα θα ενέχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, διότι μια διαδικασία που θα κρατούσε μήνες έπρεπε να γίνει σε μέρες και αυτό έπληξε την αξιοπιστία του προγράμματος», είπε στο Mega. Για το αν μπορεί να έχουν δίκιο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Βρούτσης, δήλωσε πως δεν θα δώσει άλλες απαντήσεις για αυτό το θέμα, καθώς είναι υπουργός Ανάπτυξης. «Οι ερωτήσεις θα πρέπει να απευθυνθούν προς το υπουργείο Εργασίας» είπε, ενώ πριν από 10 μέρες δήλωνε στα «Παραπολιτικά» ότι οι επιστημονικοί κλάδοι δεν έχουν άνιση μεταχείριση και ότι δεν θέλει να ακούει  γκρίνιες «εκεί που δεν χρειάζεται».

Πρωτομαγιάτικο «φρένο»

Τις όποιες σκέψεις των πολιτών για εξορμήσεις με αφορμή την Πρωτομαγιά, «φρέναρε» προχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως υπενθύμισε, τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. «Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκαν «άσκοπες μετακινήσεις», στέλνοντας το μήνυμα πως η συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το facebook έχει κατακλυστεί με φωτογραφίες που δείχνουν τον ίδιο να προειδοποιεί σε αυστηρό ύφος. Νομίζω ότι έχει χτίσει το προφίλ του «σκληρού» που τον ακούει ο κόσμο, επομένως μπαίνει δυνατά στην επόμενη μάχη του σταυρού, όποτε κι αν έρθει.

Πρόταση επιδότησης

Την ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς γραφειοκρατία, επισήμανε προχθές η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ και παρουσιάζοντας τo πλαίσιο των προτάσεών της για την ανάκαμψη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η κ. Γεννηματά τόνισε πως χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα με 40% επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες (για τις κλειστές επιχειρήσεις για το 100% των υπαλλήλων τους και για τις υπόλοιπες για όσους εργαζόμενους έθεσαν σε αναστολή).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος