FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 26/08/2021

Ημερομηνία: 26-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αυτοψία στους καταρράκτες

Αυτοψία στους καταρράκτες της Νεμούτας έκανε χθες ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, μαζί με τον Νίκο Σιάκκουλη και ομάδα εθελοντών που έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν στη διευθέτηση των προβλημάτων που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο η βλάστηση που κάηκε, αλλά ότι πλέον είναι πιο πιθανό και πιο εύκολο να μεταφέρονται πέτρες στους καταρράκτες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Για αυτό το λόγο, το δασαρχείο Πύργου αποφάσισε να προβεί σε μελέτες και εργασίες σε τουλάχιστον πέντε καταρράκτες, με στόχο να συγκρατήσει φερτά υλικά και να εμποδίσει την κατρακύληση βράψων στο κατάντη. Η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης αντιπλημμυρικών έργων που είναι υπό εκπόνηση και για την οποία σας ενημερώσαμε στο χθεσινό φύλλο. Οι καταρράκτες της Νεμούτας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός για τον τουρισμό της Ηλείας, που πρέπει να τον προσέξουμε.

Γενέθλια στη Βουλή

Στη Βουλή πέρασε χθες τα 47α γενέθλιά του ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, καθώς παρακολούθησε τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές. Ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η Ηλεία θα ενταχθεί σε Ειδικό Μοντέλο Αναπτυξιακού Προγράμματος, αντίστοιχου της Βόρειας Εύβοιας. «Πρώτο και κύριο μέλημά μας η άμεση αποκατάσταση όλων των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, που επλήγησαν για 2η φορά μετά από 15 χρόνια.

Eπισήμανση

Την πρωθυπουργική αναφορά στην Ηλεία σχολίασε στο τουίτερ ο Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι έστω και με καθυστέρηση και πίεση των θεσμικών φορέων και δική του, ο Μητσοτάκης αναγνώρισε την ανάγκη ανασυγκρότησης της Ηλείας. Ωστόσο, ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως η Επιτροπή Μπένου δεν διαθέτει οικονομική αυτονομία, αφού οι οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Μαξίμου.

Επιτυχία

Η επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας πιστώνεται κατά κύριο λόγο στον Βασίλη Καψή. Η επιλογή των παραστάσεων ήταν προσεκτική και στοχευμένη, ενώ και η επιλογή διεξαγωγής στο αρχαίο θέατρο –και όχι στο ξύλινο- προσέφερε ξεχωριστή εμπειρία και αποδείχθηκε πιο λειτουργική στην εφαρμογή των μέτρων covid.

Από τη Βύλιζα η αρχή

Από τη Βύλιζα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα ξεκινήσει την επίσκεψή της στην Ηλεία σήμερα στις 11:30π.μ. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου θα συναντηθεί με κατοίκους του πυρόπληκτου χωριού. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καυκανιά, ενώ η μίνι περιοδεία της θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή της σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, μαζί με τον δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο και στελέχη της δημοτικής αρχής.

Προτεραιότητα το RescEU

Η διαχείριση των πυρκαγιών και η ανάγκη συγκρότησης μόνιμου Ευρωπαϊκού Φορέα Πολιτικής Προστασίας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης της Ένωσης Περιφερειών χθες, με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, στην οποία έλαβε μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. «Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές που ζήσαμε. Η συζήτηση μαζί του υπήρξε χρήσιμη κι εποικοδομητική, καθώς και δική του εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ανταπόκριση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε άμεσα να ανασυνταχθούμε» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Φαρμάκης.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*«Οικουμενική» σύνθεση σε καφέ στο κέντρο του Πύργου χθες. Νώντας Κυριαζής, Στάθης Καννής και Γαβρίλης Λιατσής. Τι συζητούσανε δεν έμαθα.

*Το σήκωσε για τα καλά το γάντι του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου ο Γιάννης Χουζούρης, όπως φαίνεται στην ανάρτηση του συναδέλφου δημοσιογράφου Κώστα Γιάλπα στο fb.

*Σας ενημερώσαμε εγκαίρως για τη διεξαγωγή του περ/κού συμβουλίου στον Πύργο. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες, αυτό θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο, προφανώς με φυσική παρουσία και δημοσιογραφική κάλυψη.

*Ούτε ένας Πατρινός περ/κός σύμβουλος του Κατσιφάρα δεν επιδοκίμασε και δεν αναδημοσίευσε την παρέμβαση Μπράμου για την πυρόπληκτη Ηλεία. Αν γράψει ο Καρπέτας κάτι, ο Αγγελόπουλος το ΄χει αναδημοσιεύσει στο λεπτό. Αν γράψει καμία εξυπνάδα η Μπάστα, τρέχουν όλοι από κάτω να αποθεώσουν. Από τα πιο σκληρά λόμπι το πατρινό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος