FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 25/02/2021

Ημερομηνία: 25-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πάρ’τα όλα, Πάτρα όλα

Τη θυμάστε τη σβούρα που έγραφε πάνω «πάρ’τα όλα»; Την έχουν πάρει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και παίζουν το δικό τους παιχνίδι, το «Πάτρα όλα», και στην Περιφέρεια λένε «βάλε 2». Τόσο ο πρύτανης όσο και οι ακαδημαϊκές συντεχνίες δεν κάνουν ούτε σπιθαμή πίσω από τη θέση τους ότι η συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων πρέπει να είναι στην Πάτρα, αλλά οι πόροι του θεσμού της Περιφέρειας δεν τους ξινίζουν, αλίμονο. Μη σας πω ότι αν δεν ήταν ο Φαρμάκης περιφερειάρχης, θα έπαιρναν στην πάτρα και τα γεωπονικά τμήματα. Τι κι αν η ευρωπαϊκή τάση είναι προς την Αποκέντρωση, τι κι αν η σύνδεση της γνώσης με την τοπική οικονομία και αγορά εργασίας είναι αναγκαία, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μείνει κάνα δυο δεκαετίες πίσω. Θα σπουδάζεις αρχαιολόγος στην Πάτρα, ποια Ολυμπία τώρα. Θα σπουδάζεις τουρισμό στην Πάτρα, ποια Ηλεία τώρα. Πάτρα όλα γιατί έτσι μας αρέσει.

Φρένο

Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων είναι ο μόνος που δεν έχει «κοκκινίσει», για αυτό και ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος ζήτησε να τηρηθεί το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσιασε αυστηρά οικογενειακό επίπεδο, προκειμένου να διαφυλάξει το χαμηλό επίπεδο διασποράς του ιού «Οι αρνητικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν φέτος συναθροίσεις και ψυχαγωγικές δράσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που θα πρέπει να γίνει σεβαστό απ’ όλους και το έθιμο να περιοριστεί καθαρά σε οικογενειακό επίπεδο», ανέφερε.

Τον μνημόνευσε

Τον εκλιπόντα Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, πρώτο θύμα τουκορονοϊού στην Ελλάδα, μνημόνευσε χθες ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας, ΜάικΑμπου-Χάντμπα, τονίζοντας ότι στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας θα υπερψηφίσει τη μετονομασία του 1ου Γυμνασίου σε «ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΙΟΜΥΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ». «Νομίζω πως είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε στην μνήμη του καθηγητή, συμπολίτη και φίλου, του εκλιπόντος Μανώλη», επισήμανε.

Επιτάχυνση

Την απογοήτευσή του για τις αργές διαδικασίες ολοκλήρωσης των προσλήσεων στο ΕΣΥ εξέφρασε ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος. Όπως ανέφερε, η κάλυψη της θέσης Ακτινολόγου, που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2018 ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, και πρόσθεσε πως όταν υπήρξε πίεση για τη στελέχωση των ΜΕΘ τα συμβούλια πάτησαν «γκάζι»½ και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εντός τεσσάρων μηνών (προκήρυξη Σεπτεμβρίου του 2020). «Ας το δουν στην ΥΠΕ Περιφέρεια  γιατί μετά θα ψάχνουν το λόγο που οι θέσεις καταλήγουν άγονες», κατέληξε.

Άμεσες ενέργειες

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στη Ζαχάρω μετά την επιβεβαίωση 9 θετικών κρουσμτων στο Κέντρο Υγεία, εκ των οποίων τα πέντε στην πόλη. Ο διευθυντής του ΚΥ Ζαχάρως, Προκόπης Παπαζαφείρης, μόλις ενημερώθηκε για τα θετικά rapidtest, αμέσως έκανε το μοριακό τεστ στα πέντε άτομα και τους έδωσε οδηγίες για κατ΄οίκον περιορισμό ώστε να αποτραπεί η διασπορά. Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός του πληθυσμού, με περίπου 40 εμβόλια τη μέρα.

Πρώτη φετινή φωτιά

Η πρώτη σημαντική πυρκαγιά του 2021 σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε αναγεννημένο πευκόδασος στην Αρήνη Ζαχάρως, κινητοποιώντας άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας. Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών περιόρισε την καμένη έκταση μόλις στο ένα στρέμμα. Στο σημείο επιχείρησαν 7 οχήματα και 15 άνδρες, με  επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλη Σολδάτο και τον Διοικητή της ΠΥ Πύργου Γιώργο Κωνσταντακόπουλο.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Αυτός που μου είχε πει για τη Μενδώνη ότι «δεν βάζεις έναν υπηρεσιακό στη θέση του υπουργού», δικαιώνεται απόλυτα.

*Είναι προφανές ότι ο Κατσιφάρας, ο Κατσικόπουλος και ο Μωραΐτης θέλουν να ηγηθούν του κεντροαριστερού χώρου της Δυτικής Ελλάδας απέναντι στον Φαρμάκη το 2023. Να είναι και οι τρεις υποψήφιοι, δύσκολο. Να είναι μόνο ένας, πάλι δύσκολο.

*Ενόχλησε τα μέλη της Κοσμητείας το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί ρόλο στον ακαδημαϊκό χάρτη του Παν/μίου Πατρών. Φυσικά, δεν τους ενόχλησαν το ίδιο και τα κονδύλια που παίρνουν από την Αυτοδιοίκηση.

*Κείμενο για τα ελληνοτουρκικά, μαζί με τέσσερις πρώην υπουργούς της καραμανλικής πενταετίας, υπέγραψε η πρώην βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κρινιώ Κανελλοπούλου. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάποιου είδους επιστροφή στην πολιτική, αλλά δεν το βλέπω πιθανό.

*«Δωράκι» στους δημάρχους από το ΥΠΕΣ, καθώς διευρύνει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής εντάσσοντας στις αρμοδιότητές και την έγκριση για προσλήψεις συμβασιούχων. Προβλέπεται γκρίνια από την αντιπολίτευση.

*Δεδομένου ότι όλοι πλέον είμαστε με ένα κινητό στο χέρι, το ελεύθερο wifiαπό τον δήμο Πύργο και την ΠΕ Ηλείας είναι αποφάσεις αν μη τι άλλο δημοφιλείς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος