FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 23/3/2020

Ημερομηνία: 23-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η Ελλάδα βιώνει ξανά  μια πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική κρίση. Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού έχει επηρεάσει δραματικά τη Δημόσια Υγεία, την καθημερινότητα των πολιτών και κάθε οικονομική δραστηριότητα. Η Ηλεία ήταν η περιοχή που δέχθηκε πρώτη το ισχυρό πλήγμα του ιού, συγκεντρώνοντας το πανελλαδικό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι πολίτες της. Στο πλαίσιο αυτό, η «Πρωινή» βρέθηκε από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, για να πληροφορήσει τους πολίτες σχετικά με τις επιπτώσεις της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στην περιοχή μας.

Παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς, η «Πρωινή» παρουσίασε και ανέλυσε μέσα από δεκάδες ρεπορτάζ τις μάχες των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Ηλείας και την οικονομική καταστροφή που βιώνει ο εμπορικός κόσμος του νομού από τον ιό. Με παρεμβατική αρθρογραφία καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης της Ηλείας, προκειμένου να μη βυθιστούμε ξανά σε φαύλο κύκλο ύφεσης.

Όλη αυτή η προσπάθεια εκτυλίσσεται εδώ και 22 ημέρες σε δυσμενείς συνθήκες, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας, ενώ το εμπορικό τμήμα έχει ουσιαστικά αδρανοποιηθεί μετά την παύση κάθε εμπορικής δραστηριότητας του νομού. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, παρότι έλαβε το «πράσινο φως» από την ΕΕ για άνευ όρων στήριξη της οικονομίας, επέλεξε να θέσει εξαρχής πολλούς περιορισμούς στον τρόπο στήριξης.

Με την τελευταία της απόφαση έθεσε την αναστολή της σύμβασης εργασίας ως όρο καταβολής των 800 ευρώ στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές παρά την τεράστια μείωση του τζίρου τους, όπως ο τοπικός έντυπος Τύπος. Δηλαδή, επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία και όχι την εργασία! Αντί να καλύψει το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων για να συνεχίσουν οι εφημερίδες τον δύσκολο αγώνα τους για την ενημέρωση των πολιτών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, θέτει ως όρο ενίσχυσης τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων, δηλαδή το κλείσιμο των εφημερίδων!

Μετά και από αυτήν την απόφαση, η «Πρωινή» αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στους εργαζομένους της όσο και απέναντι στο αναγνωστικό κοινό, να συνεχίσει την καθημερινή της κυκλοφορία με λιγότερες σελίδες, ώστε να αντεπεξέλθει στο κόστος έκδοσης. Η ποιότητα του δημοσιογραφικού περιεχομένου θα παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και παρεμβατική αρθρογραφία, ενώ στην ηλεκτρονική μας έκδοση proini.news η ενημέρωση θα είναι πληρέστατη και διαρκής. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υποστήριξη στο έργο μας.

Προϊδέασε

Με καυστικό τρόπο σχολίασε σε ανάρτησή του στο φέισμπουκ τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, προειδοποιώντας για την επιβολή της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.  «Κοινωνία των τραγικών αντιθέσεων! Όπου δεν υπάρχει σεβασμός στο ύψιστο αγαθό, την υγεία και τη ζωή του συμπολίτη μας, εκεί ο φόβος και η τιμωρία είναι τα τελευταία αλλά αποτελεσματικά μέτρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνετών και υπεύθυνων Ελλήνων πολιτών τιμωρείται λόγω της μικρόνοιας των ολίγων … επαναστατημένων παρτάκηδων, που προτάσσουν… την ακεραιότητα του τρυφηλού και παρακμιακού τρόπου ζωής. Καλό… lock down!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ξανά κοινή ερώτηση

Ερώτηση για μέτρα προστασίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων κατέθεσαν στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή 18 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Από ό,τι πληροφορήθηκα, η πρωτοβουλία ανήκε στον Μιχάλη Κατρίνη, καθότι η Ηλεία είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός και έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τον κορονοϊό. Έμαθα όμως και κάτι ακόμα: ότι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, όταν έμαθε για την πρωτοβουλία του Ηλείου βουλευτή, εξέφρασε την πρόθεση να συνυπογράψει και αυτός την ερώτηση. Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη κοινή τους ερώτηση, μετά απο εκείνη για τις ιατρικές ευθύνες σχετικά με τη διαχείριση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ηλεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για μακησ μπαλαουρασ

Πρόταση για διατίμηση

Την υιοθέτηση της πρότασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για διατίμηση στα προϊόντα που συγκαταλέγονται στον εξοπλισμό προστασίας από στον κορονοϊό υποστηρίζει ο πρ. Βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια που έχει διαπιστωθεί σε διάφορα προϊόντα όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Μάλιστα, υπέγραψε και το σχετικό ηλεκτρονικό ψήφισμα στη σελίδα avaaz.org.

Υποχρεωτικά ένα ξενοδοχείο

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω το σκεπτικό του υπουργείου Τουρισμού, αλλά θα μου πείτε με τον Θεοχάρη τι περίμενες. Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ξενοδόχων του δήμου Πύργου για να συζητήσουν την εφαρμογή του εκ περιτροπής ανοίγματος των ξενοδοχείων ως τις 30 Απριλίου. Δηλαδή, τέσσερα ξενοδοχεία να μοιραστούν από ένα δεκαήμερο το καθένα, στο πλαίσιο των περιορισμών που προβλέπει η νέα κυβερνητική απόφαση. Κι ενώ το υπουργείο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι Σύλλογοι έχουν αυτο το δικαίωμα, χθες ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής λύση και ότι θα ορίσει κεντρικά το υπουργείο Τουρισμού ένα ξενοδοχείο για 40 ημέρες. Η παροιμία λέει ότι τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο όταν είναι ανοιχτά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος