FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 22/9/2020

Ημερομηνία: 22-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Παράπεσε μία θέση

Έξι θέσεις μόνιμων γιατρών προκηρύχθηκαν για τα νοσοκομεία της Ηλείας, τρεις για τον Πύργο και τρεις για την Αμαλιάδα. Σύμφωνα με την προκήρυξη, προβλέπονται δύο παθολόγοι και ένας χειρουργός για τον Πύργο και δύο παθολόγοι και ένας αναισθησιολόγος για την Αμαλιάδα. Οι αρχικές διαρροές έκαναν λόγο και για μία ακόμα θέση Ορθοπαιδικού στον Πύργο, αλλά κάπου τη χάσαμε στον δρόμο. Μακάρι να καλυφθούν οι θέσεις, ειδικά των Παθολόγων, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο προκηρύχθηκαν, θα αποβεί ατελέσφορος. Θα ήταν ασφαλέστερο να προκηρυχθούν τέσσερις θέσεις για την Παθολογική του Πύργου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να καλυφθούν. Με το που θα καλύπτονταν, θα μπορούσαν να επιστρέψουν και οι δύο γιατροί που έχουν οργανική θέση στη ΝΜ Αμαλιάδας. Με μια κατανομή 5-2 ή 4-3, θα λειτουργούσαν και οι δύο κλινικές. Τώρα, αν βγουν πάλι άγονες, τζάμπα ο κόπος και απλά θα λέμε ότι εμείς κάναμε το καθήκον μας.

Νέο κρούσμα στην Ηλεία

Ένα νέο κρούσμα κορονοϊού στην Ηλεία ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ενώ χθες ανακοινώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων με 453 στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Επίσης 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στο Καστελόριζο

Στην εκδήλωση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στο Καστελόριζο βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. Θέμα  της εκδήλωσης ήταν η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα νομικά ζητήματα και τις προκλήσεις που απορρέουν από την οριοθέτηση. Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συμμετείχαν σε αυτήν και Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, ενώ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις  των Ελλήνων δικηγόρων για την ΑΟΖ, τον ρόλο των νησιών στην οριοθέτηση και την επιβολή του ισχυρού στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Γιατί σωθήκαμε

Η τελική βορειότερη πορεία του «Ιανού» γλίτωσε την Ηλεία από καταστροφές, όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού, Θοδ. Κονδύλης, σημειώνοντας ότι άλλαξε τα δεδομένα, καθώς δημιούργησε συνθήκες σύγκλησης αερίων μαζών στη Θεσσαλία και τη Στερεά. Σαφώς εξασθενημένος ο κυκλώνας, χάνοντας σταδιακά τη δομή και τη δυναμική του, έκανε δεύτερο landfail το βράδυ της Παρασκευής στην Ηλεία. Το καλό ήταν οι βροχές που άφησε ο κυκλώνας, καθότι ήταν σημαντική “ανάσα” στον φετινό εφιάλτη της ανομβρίας. Στο σύνολο σχεδόν του νομού το συνολικό ύψος βροχής έφτασε τριψήφιο ύψος, με τον μετεωρολογικό σταθμό στη Λαμπεία να καταγράφει 200 χιλιοστά, όσο δηλαδή πέφτει όλο το Νοέμβριο στον Πύργο.

Εκλογές για νέο ΔΣ

Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας θα πραγματοποιηθούν στις 9 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο νυν πρόεδρος Χρ. Βαλιανάτος. Διευκρινίζεται ότι οι εκλογές αφορούν το νομικό πρόσωπο, καθώς για τη διαχειριστική ομάδα του ελαιολάδου και των οπωροκηπευτικών οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2021.

Αντίθετος στο λουκέτο

Ευγενικά ξεκάθαρος ήταν χθες ο Τάκης Αντωνακόπουλος στην τηλεδιάσκεψη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρ. Μπούρα, όσον αφορά τα πανεπιστημιακά τμήματα. Ο δήμαρχος Πύργου είπε σαφέστατα ότι τα όποια προβλήματα δεν πρέπει να οδηγήσουν στον θάνατο της Μουσειολογία και τόνισε ότι ο δήμος μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη δαπανών για τη λειτουργία του. Άσκησε κριτική τόσο στον νόμο Γαβρόγλου για τη διάταξη που επέτρεπε στους καθηγητές να φύγουν, όσο και στην απόφαση Διγαλάκη για τν αναστολή τμημάτων ΑΕΙ. Επίσης, υπενθύμισε στον πρύτανη ότι δεν ιδρύθηκε με τροπολογία η Μουσειολογία (καιρός ήταν να σταματήσει να σέρνεται αυτή η ανακρίβεια) και πρόσθεσε ότι η διεκδίκηση επαναλειτουργίας του ΤΕΦΑΑ παραμένει σταθερή από την πλευρά του δήμου.

Πρόταση ειρήνης

Τη διεξαγωγή διεθνούς συνάντησης ειρήνης και συνεργασίας στην Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή των Δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, προτείνουν από κοινού ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η πρόταση περικλείεται σε κοινή επιστολή των δύο φορέων προς τους Δημάρχους μητροπολιτικών πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, που γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η πρόσκληση είναι για  τον Μάιο του 2021  στην Αρχαία Ολυμπία, σε ημερομηνία που θα οριστεί από κοινού, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι εξελίξεις της πανδημίας.

Επί τάπητος τα πρωτόκολλα

Τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης κρουσμάτων στα σχολεία, τέθηκαν επί τάπητος, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα υπό τον αντιπεριφερειάρχη Χαρ. Μπονάνο και τη συμμετοχή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των τριών Νομών της Περιφέρειας. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, μετά την συζήτηση των αναθεωρημένων πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ πλέον είναι «πιο οπλισμένοι απέναντι στον κορονοϊό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος