FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 21/01/2021

Ημερομηνία: 21-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στόχος η Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Με τον νέο υφυπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, συναντήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, για να συζητήσει μαζί του τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητες και τους πόρους της αυτοδιοίκησης.  Στόχος του περιφερειάρχη είναι η ομαλή πορεία προς την περιφερειακή διακυβέρνηση, κάτι που σταδιακά γίνεται πράξη στον οικονομικό τομέα με τα δύο προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Σας έχω ξαναγράψει ότι ο θεσμός της Περιφέρειας πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό ρόλο, πιο ενεργό στην οικονομική ζωή των πολιτών, κάτι που ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει αντιληφθεί και βαθμιαία το προχωρά.

Πεισμωμένος

Όπως σας έγραψα και χτες, ο Γ. Λυμπέρης ανέλαβε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος του τομέα των τεχνικών υπηρεσιών, διότι θεωρεί πως ο Χρ. Χριστοδουλόπουλος «σπεκουλάρει» με ρητορική περί παρανομιών για να τρομοκρατεί αιρετούς που δεν έχουν εμπειρία. Έχοντας εμπειρία ετών στην υλοποίηση έργων, αποφάσισε να τα προχωρήσει ο ίδιος ώστε να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή, αρχής γενομένης από την επέκταση του ΧΥΤΥ, που είναι και το σημαντικότερο έργο.

Σκληρό ροκ

Την τακτική του «σκληρού ροκ» έχει επιλέξει ο Στάθης Καννής για να ασκήσει αντιπολίτευση απέναντι στον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο. Μέχρι στιγμής του έχει βγει σε μερικά ζητήματα, με σημαντικότερο αυτό της εργολαβίας του 1,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που τον έχει αναδείξει σε αντιπολιτευτικό σημείο αναφοράς, αφού από την αντιπολίτευση είναι ελάχιστοι αυτοί που πράττουν το ίδιο. Πλέον δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία για το αν ο Καννής θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023.

Αιχμηρός

Ανάρτηση-μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος. «Το γαρ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη! Εξαιρετικά αφιερωμένο σε κείνους που δεν αντέχουν χωρίς εξουσία και σε κείνους που πληρώνονται χωρίς να εργάζονται ,δίχως να έχουν άδεια ειδικού σκοπού! Συστήνω κουράγιο, ο δρόμος της απόγνωσης είναι ατέρμων και τραχύς!» έγραψε. Μάλλον στους πολιτικούς του αντιπάλους  απευθύνεται.

Αδιάκοπη μάχη

Δυστυχώς η ελληνική γραφειοκρατία παραμένει ισχυρή και δεν νικιέται εύκολα. Το είδαμε στην περίπτωση της παράκαμψης Λαστεΐκων, το βλέπουμε και στην ανάπλαση της χερσαίας ζώνης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται διαρκής προσπάθεια με συνεχείς επαφές και τηλέφωνα ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια, για αυτό χθες ξαναπήγε στην Αθήνα να δει τον Πλακιωτάκη, διότι δε θέλει και πολύ να μπλοκάρει το έργο. Στην πολιτική έχουν μεγάλη σημασία οι επαφές που αποφέρουν καρπούς, σε σχέση με αυτές που γίνονται μόνο για προσωπικές επιδιώξεις, ασχέτως αν γίνεται δουλειά.

Προτεραιότητα η πυροπροστασία

Μελέτες για την εφαρμογή μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις 50 σχολικές μονάδες της αρχαίας Ολυμπίας προωθεί ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, για να διασφαλίσει την προστασία του μαθητικού πληθυσμού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 115.320 ευρώ και ήδη  έγινε και η εγγραφή στο υπό κατάρτιση Τεχνικό Πρόγραμμα και στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2021.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Σας ενημέρωσα εγκαίρως για τους αντιδημάρχους Ήλιδας. Χρήστος (Νικολόπουλος) έφυγε, Χρήστος (Παλυβός) ήρθε, ενώ ο Λυμπέρης κράτησε τις τεχνικές υπηρεσίες για τους λόγους που σας εξηγώ παραδίπλα.

*Οι αλλαγές δείχνουν ενίσχυση Παλυβού, ο οποίος σας θυμίζω ότι είχε παραιτηθεί προσφάτως από τη Δημοτική Εταιρεία Ακινήτων Ήλιδας, αλλά και αναβάθμιση Παπαδάκου, αφού πλέον θα είναι έμμισθος.

*Χθες ο Πανταζής Χρονόπουλος αποκάλυψε στο Letrina fm ότι θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023, διεκδικώντας να είναι ο τρίτος δήμαρχος που επιστρέφει με νίκη, μετά τον Λιατσή και τον Λυμπέρη. Δύσκολο εγχείρημα πάντως, αλλά η τράπουλα θα ανακατευτεί, γιατί μπορεί να έχουμε και τρίτη ισχυρή υποψηφιότητα.

*Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης (όριο 3% και 42% από την πρώτη) αναπόφευκτα θα φέρουν συνεργασίες και συνενώσεις παρατάξεων. Θα μας τελειώσουν κι οι «λαγοί» λογικά.

*Οι δήμαρχοι πάντως θέλουν πλήρη ενσωμάτωση των τοπικών κοινοτήτων στον «κορμό», αλλά έχω την αίσθηση ότι η μείωση των συμβούλων δε θα περάσει αναίμακτα.

*Κρατήστε το όνομα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΑΙτ/νίας, Θάνου Μωραΐτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εάν και εφόσον ο Κατσιφάρας δεν κατέβει ξανά και ανταποκριθεί στα κελεύσματα για επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αναλυτικά επ΄αυτού αύριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος