FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 20/11/2020

Ημερομηνία: 20-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Είναι ζήτημα βούλησης

Όπως ήταν αναμενόμενο, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Πρωινής» έκανε πατάγο και ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα. Το σύνολο των ΜΜΕ το αναπαρήγαγαν, ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντάς το σκωπτικά. Στα γραφεία της εφημερίδας τηλεφώνησαν άνθρωποι ακόμα και από το εξωτερικό για να ρωτήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν. Το θέμα όμως είναι ότι αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με μπαλώματα αλλά με σοβαρές παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο. Μπορεί εγώ να είμαι υπερβολικός, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο να προκηρύξει το υπουργείο Παιδείας έναν διαγωνισμό προμήθειας υπολογιστών και mobile wifi για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Έχουμε περίπου ένα εκατ. μαθητές, οπότε με 500 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό μπορούσε  να γίνει ο διαγωνισμός. Με τις εκπτώσεις που θα δίνονταν από τις εταιρείες, πάνω από 200 εκατ. ευρώ δε θα κόστιζε στο κράτος μια τέτοια δημόσια επένδυση στην παιδεία. Νομίζω ότι κάποια κενά θα πρέπει αναγκαστικά να τα καλύψει η αυτοδιοίκηση. το χρωστάμε στα παιδιά κυρίως των φτωχών.

Πρωινές Αιχμές

*Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι όλοι οι κάτοικοι των Πετραλώνων Φιγαλείας που υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού, είναι καθαροί. Τη γλίτωσαν από τον ετεροδημότη, ο οποίος από ό,τι έμαθα είχε και ρητορική αρνητή του ιού.

*Όταν άνοιξε η κλινική covid στο ΓΝ Πύργου, από τη διοίκηση δόθηκε υπόσχεση ότι θα είναι σε αγαστή συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους του Ρίου για ό,τι χρειαστούν. Χθες τα ξημερώματα, όμως, η απάντηση που έλαβε γιατρός που τους τηλεφώνησε, ήταν «διαβάστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Τρομερή απάντηση! Πάει το δούλεμα σύννεφο σε αυτήν την ιστορία…

*Η μετακίνηση γιατρού από το ΚΥ Βάρδας στη ΝΜ Αμαλιάδας ήταν αναμενόμενη και προαναγγελθείσα. Και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει κι άλλη.

* Πληρώνει ο ΕΛΓΑ σήμερα, καθώς αναμένεται να καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 2.081.000 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για το έτος 2019. Στην Ηλεία αντιστοιχούν 92.431,50 ευρώ για τους δικαιούχους του νομού.

*Πυροδάνεια, απάντηση Κομισιόν για την Πατρών-Πύργου, Μουσειολογία, Παθολογική ΓΝ Ηλείας, Τηλεκπαίδευση. Σε όλα αυτά τα θέματα, η «Πρωινή» προκάλεσε αίσθηση και πυροδότησε εξελίξεις. Πλέον, ξέρετε ποια είναι αποδεδειγμένα η παρεμβατική εφημερίδα της Ηλείας.

Παρέμβαση

Με τους δ/ντές Εκπαίδευσης στην Ηλεία, κ. Κλάδη και Φωτεινόπουλο, επικοινώνησε χθες ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ,  Μιχ. Κατρίνης, ζητώντας τους να εξετάσουν τις (αρκετές δυστυχώς) περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει πρακτική αδυναμία, για οικονομικούς λόγους, παρακολούθησης των μαθημάτων από τους μαθητές και να εξαντλήσουν την επιείκειά τους και να μη χρεώσουν απουσίες στους μαθητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Παράλληλα, ζήτησε άμεση κινητοποίηση για την ταχύτερη δυνατή προμήθεια tablet στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί το έτος 2021, και μέσα στην πανδημία, μαθητές να αποκλείονται από τη μαθησιακή διαδικασία και να μπαίνουν φράγματα στη γνώση.

Κριτική

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο ηλειακής καταγωγής εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή την εικόνα των μαθητών στην Πεύκη. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση επέλεξε και στα σχολεία να μην προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Ένα σύστημα που δεν δουλεύει με μαθητές χωρίς πρόσβαση. Χωρίς ουσιαστική προετοιμασία για τη λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και την παροχή του καταλλήλου εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να μην επιτρέψουμε στις νέες ψηφιακές ανισότητες να γυρίσουν τη κοινωνία μας δεκαετίες πίσω. Η μόρφωση δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα», έγραψε σε ανάρτησή του.

Άψογη διαχείριση

Εξαιρετική δουλειά κάνει το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού επεμβαίνει άμεσα σε πιθανές εστίες και κάνει μαζικά τεστ. Ο διευθυντής Προκόπης Παπαζαφείρη παίρνει άριστα μέχρι στιγμής στη διαχείριση της πανδημίας, από το 1ο κύμα και την τηλεφωνική συνταγογράφηση μέχρι και τώρα με τη μετατροπή του ΚΥ Ζαχάρως σε κέντρο αναφοράς  covid. Να του έστελνε και κάνα γιατρό η 6η ΥΠΕ, καλά θα ήταν.

Στο 60% η πληρότητα της covid κλινικής

Δυσκολεύει η κατάσταση, αφού η κλινική covid του ΓΝ Πύργου έφτασε ήδη τις 12 εισαγωγές σε 4 ημέρες και πλέον απομένουν μόνο 6 κλίνες. Με 13 νέα κρούσματα χθες που ανακοινώθηκαν χθες για την Ηλεία, η κατάσταση γίνεται πλέον ανησυχητική. Είχαμε επτά στο Χειμαδιό, τρία σε υπαλλήλους της ΠΕ Ηλείας και τρία στη Ζαχάρω, εκ των οποίων το ένα αφορά 8χρονο παιδί. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι χθες διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ένας 27χρονος αλλοδαπός εργάτης γης, ο οποιος διασωληνώθηκε λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.227 νέα κρούσματα, ενώ 499 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Δυστυχώς καταγράφηκαν θάνατοι, φτάνοντας συνολικά τους 1347 στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πάνω από 500 μαθητές εκτός τηλεκπαίδευσης!

Για μια ακόμα φορά, μετά το πρωτοσέλιδο της Πρωινής πυροδοτούνται εξελίξεις, καθώς χθες ο δήμος Πύργου αναζήτησε και συγκέντρωσε στοιχεία από τους  διευθυντές σχολείων για τον αριθμό των μαθητών που δεν έχουν την αναγκαία υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.  Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, το πρόβλημα πολλών των μαθητών δεν επικεντρώνεται μόνο στην έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού (tablet, PC, κ.α.) αλλά και στην έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάνω από 500 μαθητές είναι αποκλεισμένοι από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι περισσότεροι είναι στο 7ο Δημοτικό με 100 μαθητές και στο 4ο με 80! Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία για τοπικές κοινότητες όπως το Σκουροχώρι με 50 μαθητές χωρίς σύνδεση και στο Βούναργο 46. Παρ’ ότι το μείζον τεχνικό πρόβλημα της έλλειψης ίντερνετ δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Πύργου, ο κ. Αντωνακόπουλος καταβάλλει τα μέγιστα ώστε να βρεθεί λύση και έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για την προμήθεια 100 τάμπλετ.

Κλειστό προληπτικά το Δημοτικό Κατάστημα Βαρθολομιού

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Πηνειού  Ανδρέα Μαρίνου μετά τη γνωστοποίηση  περί  θετικών κρουσμάτων στον κορωνοϊό στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Για προληπτικούς λόγους με απόφαση Δημάρχου θα παραμείνει κλειστό για δύο ημέρες το  Δημοτικό Κατάστημα στο Βαρθολομιό, όπου εργάζεται στενό συγγενικό πρόσωπο υπαλλήλου του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας. Οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Κατάστημα θα υποβληθούν σε τεστ για  SARS-CoV-2 , τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια του κοινού που εξυπηρετούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος