FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 20/05/2021

Ημερομηνία: 20-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ώρα προτάσεων

Η κατάθεση σοβαρών αντιπροτάσεων προς την κυβέρνηση για την επανένταξη της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη είναι μονόδρομος. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν από τους τοπικούς φορείς την άποψή τους για το είδος των τμημάτων που πρέπει να έχει ο νομός. Ήρθε ο καιρός να τερματιστεί η προχειρότητα και να προχωρήσει ο νομός με μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην Ηλεία. Μέχρι στιγμής έχουμε την πρόταση Παναγιωτόπουλου για «Ολυμπιακή Σχολή Πολιτισμού» και την πρόταση Τζαβάρα για μη κρατικό ΑΕΙ με δημόσιο χαρακτήρα. Ας ελπίσουμε ότι, με τη συνδρομή και επιστημόνων που γνωρίζουν το ζήτημα, να προχωρήσουμε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση όταν με το καλό έρθει στην Ηλεία ο υφυπουργός Παιδείας.

Απαντήσεις

Ερώτηση για τη δομή μεταναστών στη Μυρσίνη κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας  του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΙον. Καλαματιανός, ζητώντας απαντήσεις για τον χειρισμό της μεταφοράς των 182 μεταναστών από το λιμάνι της Καλαμάτα προ 15 ημερών και για την ύπαρξη σχεδίου δημιουργίας χώρων καραντίνας αν διαπιστωθούν κρούσμτατα κορονοϊό. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία και η ομαλή λειτουργία της Δομής.

Ευχές

Αμέτρητες ευχές δέχθηκε χθες για τα γενέθλιά του ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος έκλεισε τα 41 του χρόνια. Τόσο στο κινητό του τηλέφωνο, όσο και στις σελίδες του στo fb, τα «χρόνια πολλά» ήταν ασταμάτητα, με τον ίδιο να εκφράζει τις ευχαριστίες τους προς όσους τον θυμήθηκαν.

Επερώτηση 1

Δύο επερωτήσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας έχει καταθέσει για το επόμενο περ/κό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (25/5) ο περ/κός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τρύφωνας Αθανασόπουλος. Η πρώτη αφορά την άμεση αποζημίωση των καλλιεργητών από τον παγετό και η δεύτερη την αποκατάσταση παροχής ρεύματος στους ΤΟΕΒ της Ηλείας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις.

Επερώτηση 2

Επερώτηση που αφορά την Ηλεία κατέθεσε και ο περ/κός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος, η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Η επερώτηση αφορά τις προοπτικές αξιοποίησης του αερολιμένα Ανδραβίδας και ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας.

Ανεβάζει ρυθμό

Την ώρα που οι περισσότεροι στο ΚΙΝΑΛ ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου και ποιον θα στηρίξουν, ο Μιχάλης Κατρίνης έχει αφοσιωθεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα, ανεβάζοντας ρυθμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι το τελευταίο διάστημα επιλέγει τις επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερη προετοιμασία καθότι προφορικές, για να παίρνει άμεσες απαντήσεις. Η επόμενη αφορά τις καθυστερήσεις στις αγροτικές αποζημιώσεις και η μεθεπόμενη το μπάχαλο του ΥΠΕΝ στους δασικούς χάρτες.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Ανάρτησαν πανό

Πανό διαμαρτυρίας για την κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών της Ηλείας ανάρτησαν οι εργαζόμενοι του Συλλόγου Εργαζομένων Πύργου-Ζαχάρως-Ολυμπίας, μπροστά στο Πολύκεντρο στον Πύργο, εκφράζοντας τη σαφή αντίθεσή τους στην απόφαση Κεραμέως.

Πρωινές Αιχμές

*Με βάση τους υπολογισμούς που έκανα, η μείωση των περ/κών συμβούλων με τον νέο νόμο, σημαίνει πως ο νικητής των εκλογών θα εκλέξει έξι συμβούλους στην Ηλεία, άντε επτά. Σας θυμίζω ότι με τον «Καλλικράτη» ο Κατσιφάρας είχε 8 με 9.

*Αυτό σημαίνει πως οι ήδη εκλεγμένοι έχουν προβάδισμα σε σχέση με νεοεισερχόμενους, εφόσον φυσικά κατέβουν όλοι ξανά. Επ’ αυτού έχω ορισμένες αμφιβολίες, αλλά ακόμα είναι νωρίς για προβλέψεις.

*Να ξέρετε, πάντως, ότι στην κατάρτιση του επόμενου ψηφοδελτίου, ο Φαρμάκης δεν θα κάνει τους συμβιβασμούς που έκανε το 2019. Τώρα θέλει να χτίσει ομάδα αυτοδιοικητικών «ταλιμπάν» για την επόμενη πενταετία.

*Οι διαρκείς παρεμβάσεις του οδοντιάτρου και πρώην διοικητή του ΓΝ Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλου, δείχνουν ότι ενδιαφέρεται για τα κοινά και ότι πιθανότατα θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών σε κάποια από τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Αν έκανα μια πρόβλεψη, θα έλεγα ή δήμο Πύργου ή Περιφέρεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος