FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 20/04/2021

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Διαβούλευση και άξονες

Περίπου 600 εκατ. ευρώ προβλέπει το ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη Δυτική Ελλάδα, το 4ο μεγαλύτερο πανελλαδικά, όπως αποκάλυψε χθες ο περ/ρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την επίσημη έναρξη της διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο. Το αξιοσημείωτο ήταν ο περ/ρχης δεν χάιδεψε αυτιά, διότι τόνισε πως η επόμενη μέρα δεν είναι καθόλη εύκολη και θέλει πολλή και σκληρή δουλειά. Παράλληλα, έθεσε τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη της περιφέρειας, που είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους και η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών και δικτύων. Είτε συμφωνεί κάποιος με τον Φαρμάκη είτε διαφωνεί, οφείλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να συμμετέχει στη διαβούλευση, διότι δεν γίνεται να πάνε χαμένοι κι άλλοι πόροι.

Διμέτωπο

Κοινοβουλευτική μάχη σε δύο μέτωπα χθες για τον Μιχάλη Κατρίνη, καθώς στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό, ενώ «κονταροχτυπήθηκε» με τον Λιβανό για τις αποζημιώσεις λόγω παγετου. Ο Ηλείος βουλευτής έχει ανεβάσει ρυθμό, δικαιώνοντας τη Φώφη για την επιλογή της, και εξελίσσεται σε κοινοβουλευτικό πόλο εντός ΚΙΝΑΛ, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

Επικρότησε

Επιδοκίμασε την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου από την Περιφέρεια ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Κώστας Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο που το 2018 εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Παράλληλα, τόνισε ότι ειναι θετικό που κάνει το ίδιο και η ΝΜ Αμαλιάδας, εξηγώντας ότι αυτές οι δράσεις εξοικονομούν πόρους 300.000 ευρώ ετησίως, που μπορούν να διατεθούν για προσωπικό ή για εξοπλισμό. Παράλληλα, αναφέρε ότι έιναι «έργο που δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες».

Εκτός γραμμής

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι στους δρόμους και στις πλατείες επειδή δεν βλέπει φως στην εφαρμοζόμενη πολιτική και επειδή υπουργοί και λοιμωξιολόγοι μπέρδεψαν τους ρόλους, σημειωνόντας ότι πρέπει «να μαζέψουμε τα σπασμένα κομμάτια». Σαν να έχει βγει εκτός γραμμής.

«Νότια» συνάντηση

Τυχαία συνάντηση με άρωμα… επαρχίας Ολυμπίας χθες το μεσημέρι στα Δικαστήρια του Πύργου, καθώς τα είπαν για αρκετά λεπτά ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Αλιφείρας, Χαράλαμπος Δέλγας, και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος. Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουα και κύριο αντικείμενό της ήταν τα αυτοδιοικητικά και η νότια Ηλεία.

Επίσκεψη και δώρα

Τη Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη, υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η οποία του προσέφερε Πασχαλινά δώρα – δημιουργίες των μαθητών και των μαθητριών του Ειδικού Εργαστηρίου. Ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη και ευχαρίστησε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την ευγενική προσφορά.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Πρωινές Αιχμές

*Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την πανδημία, αλλά και τα τεκταινόμενα στην Ηλεία, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ του αναπλ. Διοικητή της ΝΜ Κρεστένων, Γ.Χουζούρη, και του στενού συνεργάτη του Διον. Καλαματιανού, Θωμά Δακουρά, σε καφέ πέριξ των δικαστηρίων Πύργου. Στη συζήτηση συμμετείχε ενεργά και η στήλη.

*Αυξημένες οι αναρτήσεις για την Ηλεία από τον Αμαλιαδίτη οικονομολόγο και πρόεδρο της ΝΟΔΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Σούλη. Λέτε να τον δούμε στο ψηφοδέλτιο της Ηλείας στις επόμενες εκλογές;

*Αρκετά καλή η προχθεσινή τοποθέτηση του Δημ. Μπαξεβανάκη στην τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, καθώς έκανε συνοπτικό και κατανοητό απολογισμό πεπραγμένων.

*Για να δούμε τι άλλη είδηση θα βγει σήμερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα. Η παρουσία του πάντως στην πολυεθνική άσκηση είναι σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

*Μία ή δύο επερωτήσεις εξ Ηλείας επίκεινται σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του περ/κού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος